Muzeul Colectiilor de Arta, un loc "de colectie"
Cladirea de pe Calea Victoriei nr. 111 are o poveste foarte interesanta: la inceputul secolului al XIX-lea, in vremea lui Grigore Ghica (1822-1828), aici s-a construit un palat, care devine resedinta lui Grigore Romanit, mare vistiernic al domnitorului. Palatul Romanit, pentru ca asa se numea pe atunci, este reprezentat azi de partea centrala a muzeului, acum in restaurare, laturile laterale fiind adaugate dupa Unirea Principatelor, mai exact in 1884. In timpul lui Alexandru Ghica (1834-1842) aici au fost Cancelaria Domneasca, iar apoi Curtea Administrativa a Tarii Romanesti. Din 1978, Palatul Romanit a devenit Muzeul Colectiilor de Arta.
Deocamdata poti vizita doar latura dinspre Calea Grivitei, pentru ca partea centrala, cat si latura dinspre Piata Victoriei sunt inca in restaurare, dupa cum anunta si panoul santierului, dar santierul lipseste cu desavarsire, in sensul ca munca stagneaza. Insa cele 14 colectii dintre cele 44, donate statului incepand cu anul 1927, sunt expuse, din 2003, intr-un cadru modern care arata a muzeu european.
Apropo de asta, trebuie neaparat sa va spun o intamplate haioasa vizavi de cat de ok a fost restaurat Muzeul Colectiilor: un prieten merge la o expozitie la Muzeul National de Arta si pentru ca lumina batea tare, dar numai cum trebuia nu, se tot invartea prin sala deloc mica sa gaseasca locul magic de unde culoarea nu stralucea incat sa nu mai distinga detaliile. Si in balansul lui prin sala, aude la un moment dat tare din spate "Over here, over here, you can see it from here" - erau doua daneze care se confruntasera cu aceeasi problema si o rezolvasera inaintea lui :) La Muzeul Colectiilor insa, muzeu satelit al MNAR, totul pare gandit pana in cel mai mic detaliu.
Colectiile acopera de la piese de mobilier si arta decorativa specifice mai multor culturi, la sculptori si pictori romani reprezentativi pentru secolul XX, dar si obiecte de arta veche romaneasca si nu numai.
Paun din argint, piesa dintr-un decor oriental
Decor sirian
Atelier oriental
Pe langa obiectele de arta veche romaneasca trebuie sa recunosc ca am trecut mai repede, pentru ca icoane, ceramica picata romaneasca veche mai vazusem si cu alte ocazii. Ceea ce impresioneaza e multimea tablourilor care-ti asigura o initiere de baza in arta secolului XX. Sa vezi laolalta zeci de tablouri de Ciucurencu, Pallady, Tonitza, Iosif Iser, Francisc Sirato, Gh. Petrascu, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Dumitrie Ghiata, Iosif Steurer, Samule Mutzner, avangardistul Marcel Iancu sau modernista Lucia Demetriade Balacescu etc. e o lectie de arta comparata.
Marcel Iancu
Alexandru Ciucurencu
Tablourile semnate de un anumit pictor nu sunt aglomerate intr-o singura incapere, iar trecand prin salile muzeului ce poarta numele colectiilor care le decoreaza vei vedea multe lucrari apartinand unui artist. Fata de expozitiile one artist show care se organizeaza de obicei la MNAR, unde mai poti da cu nasul de lucrari intr-un numar mai mare ale artistilor consacrati ai secolului trecut, aici poti face analogii si diferente, iti vei da seama cat de tare e Ciucurencu si de ce il preferi lui Baba, sa zicem, sau de liniile generale ale unei anumite perioade culturale, pentru ca pictorii se amesteca constant, ajungand chiar sa le recunosti, dupa un numar de sali parcurse, stilul. Si nu trebuie sa fi terminat Istoria artei pentru asta, ci sa citesti placutele tablourilor si sa ai timp.
Iosif Iser
Dumitrie Ghiata
Mobilierul, cristalurile, oglinzile si vazele vechi sunt aranjate frumos de-a lungul peretilor imbracati in lucrari, facand din expozitii niste saloane aristocrate parca in asteptarea ceaiului sau cafelei cu dulceata. Alaturarile acestea familiare imblanzesc mult din atmosfera "de muzeu", insa regula e regula si nu te poti face comod pe sofalele secolului al XIX-lea.
Lucrari de Pallady si piese de mobilier
Cristaluri si mobilier
Odata cu restaurarea si reconsolidarea acestei laturi a muzeului, pivnitele ei boltite, placate cu caramida gazduiesc acum o parte importanta a sculpturilor in piatra specifice artei romanesti vechi. E o expozitie grandioasa, te simti ca-ntr-o piramida egipteana, unde gasesti de la fragmente de monumente pana la ramasite arhitecturale ale constuctiilor istorice care n-au supravietuit sistematizarilor de la sfarsitul secolului XIX sau demolarilor aberante ale anilor '80. Placi de mormant, ancadramente de usi si ferestre..., totul sta impietrit si nou restaurat in aceste pivnite imense.
Fragment din portalul bisericii mari a Manastirii Vacaresti (1716-1722)
Multumim Muzeului Colectiilor de Arta si Muzeului National de Arta pentru fotografii.
Tu ce parere ai?
Pentru a posta trebuie sa fii logat.