Muzeu: Palatul Cotroceni

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Muzeul Cotroceni al nostru este, zice-se, un fel de Louvre de-al lor. Pastram proportiile, evident. Adica... e si nu e. Iata de ce.

Mai intai pentru ca a fost construit in etape si, la fel cum Louvre-ul a fost mai intai o constructie medievala, la fel si Cotroceniul a fost mai intai de toate o manastire de sfarsit de secol XVII. Serban Cantacuzino, voievod pe-atunci, e responsabil.

Din manastire, mare lucru nu a ramas astazi. Putem vedea trapeza, putem vedea bucatariile si pivnita. Biserica s-a dus, in '84, la ordinul "tovarasului", care se simtea incomodat tare.

Prin Cotroceni s-au perindat multi. Si Tudor Vladimirescu a trecut pe-acolo, cu baietii lui buni, si Alexandru Ioan Cuza.

Carol I a fost cel care a decis sa se construiasca palatul, pe locul caselor domnesti. Un palat pe care l-a destinat mostenitorului sau, Ferdinand I si sotiei acestuia, Maria. Constructia a inceput in 1893, dupa proiectele francezului Paul Gottereau.

Ideea a fost una frumoasa. Fiecare incapere a palatului urma sa fie amenajata intr-un stil. Astfel, Holul de Onoare este in stil neoclasic francez, iar Salonul de Vanatoare este decorat in spiritul neorenasterii italiene. Desigur, Sufrageria Germana nu lipseste nici ea.

Muzeul Cotroceni

La etajul al II-lea se pot vizita, si astazi, apartamentele familiei regale. In fapt, muzeografii de la Cotroceni insista mereu sa aminteasca: mai mult de Ferdinand I al Romaniei se leaga Palatul; el a locuit aici mai mult decat ceilalti si, dupa cum cineva mi-a spus chiar astazi, acolo, "multi vin sperand ca o sa-l vada pe Base (sic!); ei bine, pe Base nu se poate" :))

Adevarul este ca prea multi oricum nu vin. De cate ori am ajuns pe acolo... era destul de gol. Pacat. Este un muzeu important, un muzeu apreciat in Europa si reprezentativ pentru noi.

Serviciile sunt problema, bata-le vina, ca peste tot, la noi. Si azi am stat 15 minute sa astept: doamna de la control a iesit putin, eu caram bomba in buzunar, de trecut nu se putea, ea de venit nu venea :P S-a rezolvat in cele din urma, se putea insa si cu mai putini nervi.

Mergeti! Nu strica. Bine de stiut ca la Cotroceni, unde e un loc cu greutate si care se respecta, doar cu programare se intra. Asadar... make a call and go for it.

Telefoane: (021) 317.31.07; (021) 430.44.85 - deschis la 10 la 5, mai putin joia

sursa foto1 comentariu

Muzeu: Palatul Cotroceni
MC
#1 -

Si eu cu ce ma aleg de aici?!!

Mi se pare o idee excelenta sa va plimbati prin locuri interesate si sa scrieti despre ele.
Ca sa se aleaga si cititorii cu ceva de pe urma vanzolelii, ar trebui sa le oferiti si ceva info care sa-i ajute, pe langa generalitati. De exemplu:
1. vizita se face doar cu programare telefonica, doar la 021310 107
2. nu se poate intra in muzeu fara un act de identitate
3. presedentia (si presedintele) sed in aripa noua a palatului, care a fost construit in completarea incintei din ordinul lui Ceausescu; desi integrata ansamblului, aripa noua pacatuieste prin proportiile sale, salile fiind incomensurabil mai mari decat in aripa regala, calda si cu farmecul aparte al unui camin rafinat si intim.

Mai sunt desigur si imperfectiuni in informatiile pe care le furnizati: salonul de vanatoare este un spatiu recreat in locul a doua incaperi din epoca. Doua saloane:unul in stil Louis XV si altul gotic.In genere putine incaperi si-au pastrat aspectul: biblioteca, ceva spatii auxiliare, holul de intrare. Palatul a fost grav afectat de cutremurul din 1940 si foarte grav de cel din 1977. Cea mai mare parte a cazut si a zacut asa mai multi ani... Renovarea a fost mai degraba o reconstituire si a folosit foarte putinele resturi de decoratie care au supravietuit, iar unde nu mai exista nimic au fost recreate spatii complet noi, folosint repere din alte spatii contemporane ansamblului.

Dintre apartamente, cele mai opulente sunt cele create ulterior, in comunism, pentru inaltii osapeti ai Partidului.
Desi depasind bunul-simt si rafinamentul general al palatului-resedinta al Reginei Maria (cu ea se asociaza palatul, nu cu Regele Ferdinand, neinteresat de arhitectura), chiar si apartamentul francez, aurit, edificat pe locul ocupat de fostele camere regale pentru lenjerie, diverse bai, spatii de depozitare si holuri, se integreaza ansamblului.

Aripa medievala (manastirea) a supravietuit intacta si gazduieste o serie neintrerupta de expozii temporare.

E un loc care merita o v

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera