Muzeu: Muzeul Memorial George Bacovia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sunt cativa morti în oras, iubito,
Chiar pentru asta am venit să-ti spun;
Pe catafalc, de caldura-n oras,
Incet, cadavrele se descompun.


Oare unde ar locui un om care poate sa scrie in acest fel? In vreun castel intunecat? intr-un conac bantuit? De fapt intr-o casuta de pe o strada cu nume vegetatit (pe atunvci Frasinetului, astazi George Bacovia).

Casa

Casa

Poetul bacauan la origini s-a mutat in Capitala in anul 1933, intr-o casa cosntruita din banii sotiei sale, Agatha Bacovia. Bacovia a avut cateva slujbe, printre care cea mai bine platita a fost cea de bibliotecar. Lui Baociva insa ii placea sa stea acasa, in camera lui, sa scrie, sa deseneze sau sa cante. Sa ai ocazia sa stai in acea camaruta este ceva demn de tinut minte, avand in vedere ca este o camaruta ca oricare alta. Unica probabil prin faptul ca acolo exista un ceas care s-a oprit in momentul mortii poetului. Agatha este cea care l-a oprit.

Datorita ei si a eforturilor familiei poetului s-a infiintat in 1958 Muzeul Memorial George Bacovia in locuinta lui Bacovia, de unde si-a publicat cea mai mare parte a operei sale si unde se zice ca s-a simtit cel mai bine... pana s-a stins din viata in anul 1957.

Cum am spus, muzeul a luat fiinta in 1958 dar a fost inaugurat abia in 1966, asta deoarece Statul le-a cerut familiei lui Bacovia (vaduva si fiul acestuia, Gabriel) sa finanteze ei singuri muzeul, ceea ce nu era cel mai simplu lucru de facut. Dupa deschiderea muzeului, Gabriel Bacovia este cel care s-a ocupat de conducerea sa insa nici dupa trecerea primului hop lucrurile nu au devent mai usoare.

Desi muzeul memorial se afla sub patronajul Muzeului de Literatura, banii nu erau multi si intr-un final Gabriel Bacovia nu a avut de ales decat sa vanda din posesiunile familiei sale (si deci din exponatele de muzeu) pentru a face rost de bani.

Din fericire in muzeu au ramas destule exponate de valoare. Cea mai mare parte a colectiei o reprezinta opere de arta si de sculptura realizate de artisti contemporani cu cuplul de scriitori/autori. In timp ce privesti fiecare piesa, domnul muzeograf iti povesteste viata fiecareia, de la micile tablouase cu peisaje agrare pana la portretul poetului facut pe ascuns ce troneaza in living.

In putinul timp pe care poti sa-l petreci aici ai ocazia sa-l cunosti cat de cat pe poetul pe care cu placere il citeam in liceu (ceea ce nu se poate spune despre prea multi poeti din manualele de limba romana :) ).

Muzeul este deschis zilnic intre orele 10 - 18 cu exceptia zilei de luni cand este inchis.
Telefon: 635 39 32, 650 74 95
Adresa: Str. George Bacovia, nr 63
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera