Muzeu: Colectia de arta Ligia si Pompiliu Macovei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cunoastem strada 11 iunie datorita clubului Fabrica, dar putini sunt cei care s-au oprit vreodata la casa greoaie si mare de la numerele 36-38. Aici se ascunde o deosebita si valoroasa colectie de arta, care a apartinut pana in 2008 sotilor Ligia si Pompiliu Macovei.

Casa, transformata acum in mezeu, adaposteste un numar impresionant de obiecte de valoare, mii de carti si tablouri stranse de-a lungul vietii de cei doi artisti indragostiti de frumos si de cultura.

  Casa Macovei Casa Macovei Casa Macovei Casa Macovei

Dar mai intai sa aflam cine sunt Pompiliu si Ligia Macovei. El s-a nascut in anul 1911, la Buzau si si-a petrecut intreaga copilarie sub semnul Iliadei si a mitologiei greco-romane. Pompiliu Macovei a fost indragostit de muzica simfonica, venind singur la Bucuresti pentru a asculta concertele de la Ateneu. A absolvit Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti, apoi a ramas profesor in aceeasi facultate.

In timpul facultatii, Pompiliu a cunscut-o pe Ligia, care avea atunci doar 15 ani. El a indrumat-o sa urmeze o cariera in Belle-Arte. Dupa ce si-a sfarsit studiile, cei doi s-au casatorit in 1939.

Casa Macovei Casa Macovei
 
Pompiliu Macovei este cel care a construit aerogara Baneasa in 1947, iar in 1952 a fost numit arhitect sef al capitalei. Un an mai tarziu a coordonat proiectul de construire a stadionului Lia Manoliu. Intre timp, el mare arhitect, ea, pictorita s-au mutat in casa de pe 11 iunie.

In 1958 Pompiliu a fost trimis la Paris  cu scopul de a construi o noua cladire a ambasadei romane acolo. Sotia sa l-a urmat si a devenit foarte populara printre artistii din Paris. Cativa ani mai tarziu Pompiliu a fost trimis cu aceeasi misiune si la Roma. Revenit in tara, el devine presedinte al Comitetului de Stat pentru Cultura si Arta pana in 1971. Se intoarce la Paris ca amabasador pe langa UNESCO in 1978 cand iese la pensie. Nu cu multi ani in urma, Ligia moare si Pompiliu ramane singur intr-o casa plina de valoare, de amintiri si de istorie.

Pasii ne poarta prin cele 5 incaperi ale batranei case, construita in stilul eclectic francez specific pentru Bucurestiul sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX. Intram in biblioteca familiei Macovei care adaposteste peste 11.000 de volume, ce acopera domenii varii de la arta (10.500 de volume) filozofie si literatura pana la etnografia Africii, Oceaniei, carti despre cultura asiatica si carti tehnice. Pompiliu a adunat de-a lungul vietii vase populare, strachini de lut, linguri de lemn, stergare si mobilier rustic din toate colturile lumii, din Transivlania pana in Islam si Egipt. 

Casa Macovei Casa Macovei Casa Macovei

Sufrageria contine lucrari ale lui Theodor Pallady, astfel putem vedea un tablou cu imaginea unei femei pe jumatate dezgolita, intr-un balansoar. Lucrarile au fost cumparate la ultima expozitie a artistului, in perioada 1941-1944. Desi Pallady nu voia sa vanda acel tablou, sotii Macovei au insistat si i-au oferit 36.000 lei, o suma foarte mare pe care pictorul a acceptat-o. Mai tarziu, cei doi aveau sa afle ca tabloul reprezenta portretul iubitei lui Pallady, frantuzoaica Ivonne Cusynne.

Colectia Macovei inseamna si piese de mobilier de diferite stiluri si influente: Biedermier, Ludovic al V-lea, obiecte din Franta, Spania, Portugalia, China, dar si autohtone din Moldova, Oltenia, Transilvania. Piese de mobilier deosebite nu lipsesc nici aici.

Casa Macovei Casa Macovei               Casa Macovei Casa Macovei Casa Macovei
 
Una dintre cele mai vechi piese din casa Macovei este dulapul de sacristie adus de la una dintre manastirile din Franta pe care Pompiliu le-a vizitat. Pe langa aceasta, in atelier, mai exista o lada de lemn veche din 1400. Doamnei Macovei i-au placut obiectele de ceramica de Moustiers (Franta) din secolul XVIII, dar si ceramica hispanica, mexicana.

Colectia cuprinde si un numar impresionant de covoare, romanesti, turcesti, covoare din Bohora sau cele de rugaciune Kashan. In camera Ligiei Macovei gasim masute joase asiatice sau occidentale, un autoportret al artistei; ne atrag privirea cristalurile de Boemia, carafe venetiene, ceainice si statuete chinezesti sau scaunele din Afganistan. Ne-a placut foarte mult masa rotunda pe care sunt gravate versete din Coran din camera lui Pompiliu Macovei.

Casa Macovei Casa Macovei
 
Peretii sunt acoperiti de tablouri in mare parte romanesti, sotii Macovei aveau o colectie de peste 240 de tablouri, dar doar cele mai reprezentative sunt expuse in casa. Regasim nume ca Lucian Grigorescu, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza si altii. In atelierul Ligiei Macovei se afla operele sale, se observa trecerea de la desen la pictura, dar si imagini reprezentative pentru poeziile lui Eminescu si ale lui Arghezi. Curtea mare ce inconjoara casa este plina cu verdeata si sta la veghea unui tei batran, ocrotit prin lege.


Adresa: Strada 11 iunie, nr. 36-38
tel: 021 336 06 60
program de vizitare: L-V 10.00-16.00
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera