Metropotravel: Sveti Stefan, mica perla de pe riviera muntenegreana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Sveti Stefan, pe litoralul Muntenegrului, este un vechi satuc de pescari transformat prin anii '60 in statiune de lux, unde si-au petrecut veri discrete sub umbrele si ochelari de soare Sophia Loren, Marilyn Monroe, Kirk Douglas si multe alte celebritati.

Ceea ce face locul atat de atractiv este vechiul fort de pe insula legata de tarm printr-o limba de pamant ingusta, pe laturile careia se afla o plaja pietroasa si un golfulet plin de yachturi albe.

Sveti Stefan Sveti Stefan

Privelistea nu este unica, in Muntenegru, in zona centrala de litoral (harta) gasesti frecvent cetatui cocotate pe cate o stanca deasupra marii, mici forturi unde poti intra doar sa vizitezi sau, daca ai noroc, poti gasi chiar cazare (nu prea scumpa).

Ulcinj, Budva si Sveti Stefan
sunt cele mai mari si mai frumoase cetati de la mare.
- in Ulcinj spectacolul e ceva mai saracacios, ca de altfel toata viata muntenegreana pe masura ce cobori in sud, spre Albania, dar mai autentic si accesibil in felul in care medievalul se amesteca in turism fara fasoane;
- in Budva cetatea e foarte turistica si comerciala, plina de magazine, restaurante, terase si vegetatie mediteraneana, un labirint de stradute inguste pe sub iedera si flori agatatoare;
- Sveti Stefan ramane cel mai luxos, plin de staruri, yachturi, piscine si gura-casca veniti sa se amageasca o dupa-amiaza in raiul azuriu de la poalele cetatii. Foarte exclusivist si din acest motiv nu prea prietenos cu turistul de rasa comuna.

Sveti Stefan Sveti Stefan

Fiind in drum spre nordul Muntenegrului, ne-am oprit doar o ora in Sveti Stefan, cat sa admiram de sus plaja, sa ne plimbam o clipa printre leandri si sa vizitam cetatea... care s-a dovedit inchisa pentru lucrari de restaurare si se va deschide iar in 2009.

Fortareata Sfantul Stefan exista de prin secolul 15, iar la sfarsitul secolului 19 era deja "supra-aglomerata" cu 400 de oameni, 100 de case si 3 biserici.
Dupa razboaie, populatia s-a imputinat atat de mult, incat prin 1950 mai ramasesera doar 20 de locuitori, care au fost stramutati elegant prin alte parti atunci cand niste oameni isteti au vazut in cetate potentialul turistic si au transformat-o intr-unul din cele mai luxoase orase-hotel din zona Adriaticii.

Sveti Stefan Sveti Stefan
pe coasta muntelui e plin de vile si hoteluri luxoase, printre care se afla si Villa Montenegro, singurul loc din Crna Gora (si putinele din Europa de Est) care a primit premiul Five Star Diamond Award


Sfatul metropotamului:
- opriti-va sa faceti o baie sub zidul cetatii, e o senzatie spectaculoasa sa plutesti in apa clara si azurie pe sub ferestrele vechi, in timp ce pe sub tine se joaca bancuri de pesti colorati.
- luati-va neaparat ochelari de apa, in golfulet e o lume fascinanta de anemone, polipi, bureti, pesti si alte vietati interesante.
- recomandabil: pantofi de apa din cauciuc, e plin de arici de mare. Nu toti sunt veninosi, dar nu e oricum deloc placut sa calci pe ei. In plus, tot litoralul central si nordic este atat de stancos, incat niste pantofi usori de apa or sa va prinda foarte bine.

Sveti Stefan
 Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera