Metropotravel: Pestera Postojna – spectacolul nesfarsit al naturii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Daca ai sa ajungi vreodata in Slovenia, trebuie sa vizitezi pestera Postojna – cea mai mare pestera din lume. Pana in acest moment s-au descoperit aproximativ 20 de kilometri de galerii.

Vizitarea pesterii dureaza 2 ore jumatate, timp in care se strabat 5,2 km de galerii. 2 km ai sa-i strabati cu mini-trenul din pestera, aproape un kilometru ai sa mergi pe jos, unde ai sa vezi cea mai frumoasa parte a pesterii, ce include Muntele Mare, Pesterile Frumoase si Sala de Concerte si apoi, la intoarcere, inca 2 km cu trenul.

pestera postojna  Sursa pestera postojna Sursa

Prima sina de cale ferata din interiorul pesterii a fost construita in 1872. In 1884, vechiul sistem de iluminare (lampi, torte) a fost inlocuit cu lumina electrica, iar in 1967 a fost construita o cale ferata circulara, ceea ce permite ca pana la 14.000 de turisti sa poata vizita zilnic pestera.

Ai sa fii fascinat in aceasta pestera de extraordinara varietate de speleoteme, intr-o mare varietate de culori si forme. Cele mai mici sunt tuburile si stalactitele, iar cele mai mari stalagmitele si gramazile de calcite. Exista diferite culori, in functie de ce amestecuri transporta apa de la suprafata. Spre exemplu, culoarea rosiatica provine de la argila carstica bogata in oxizi de fier, iar nuantele de negru si gri, provin de la oxizii de mangan.

Cele mai vechi speleoteme au mai bine de 500.000 de ani. Acestea se formeaza extrem de incet: 0,1 mm in zece ani, desi unele pot creste si cu 1 mm. Daca acestea sunt sparte, nu mai pot fi inlocuite.

pestera postojna Sursa

Cu siguranta nu ai sa te plictisesti in cele 2 ore jumate, petrecute in pestera. Ai sa ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume (ce-i drept, un pic rece cu 10 grade C), in care natura este amfitrionul principal.

O incapere fascinanta a pesterii este reprezentata de Sala de Concerte (3000 metri patrati). Aceasta are o inaltime de aproximativ 40 de metri si poate adaposti pana la 10.000 de persoane. Aici, eco-ul dureaza aproape 6 secunde. In aceasta incapere au fost organizate numeroase concerte.

O ciudatenie a pesterii este reprezentata de pestele – om. Acesta poate trai pana la 100 de ani, este orb, se hraneste cu microorganisme si respira prin branhii externe. Pestii-om sunt o specie extrem de rara si de aceea sunt protejati in mod deosebit. Exista un bazin special in pestera unde pot fi vazuti, alaturi de alte specimene. Dupa doua luni, acestea sunt duse inapoi in mediul natural si inlocuite cu altele.

pestele-om Sursa

Acestea fiind spuse, daca ai sa ai drum prin Slovenia este un must sa vizitezi aceasta pestera! Mai mult ca sigur va fi o experienta ce nu o vei uita usor.

Mai multe detalii: aici

Ca sa afli cum ajungi la pestera, gasesti toate informatiile aici

Tarifele sunt: adulti - 20 eur, studenti - 16 eur si copii - 13 eur
3 comentarii

Metropotravel: Pestera Postojna – spectacolul nesfarsit al naturii
t
#1 -

:)

Am fost acolo si este intr-adevar foarte...mare. A meritat vizita.

Metropotravel: Pestera Postojna – spectacolul nesfarsit al naturii
Ana
#2 -

:D

Ma bucur ca ti-a placut :P

Metropotravel: Pestera Postojna – spectacolul nesfarsit al naturii
averroes
#3 -

"mica" eroare ?

Postojna e departe de-a fi ceam mai lunga din lume sau chiar din Europa. Doar in Romania sunt mai multe pesteri cu extensia totala de mai bine de50 de km. Daca vorbim de sisteme de galerii, atunci Mammoth Cave System din SUA depaseste 630 km (!) cunoscuti. China ar putea ascunde surprize ...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera