Metropotravel: Parlamentul European din Bruxelles

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pare plicticoasa perspectiva unei vizite la Parlamentul European, tocmai in Bruxelles, unde ai putea sa faci o mie de alte lucruri. Iti imaginezi o varianta belgiana a Casei Poporului, mare si rece, o cladire enorma cu ecou si exces de marmura.

Insa dupa ce te saturi de waffles, ai putea sa incerci sa vezi Parlamentul macar de afara. O sa iti dai seama cat de diferit e fata de ceea ce iti imaginai. Este o cladire din otel si sticla, si atunci cand am vazut-o prima data pe timp de noapte mi-a amintit de nava Enterprise, impresie pe care ti-o intaresc, mai ales seara, designul interior si coridoarele serpuite, felul in care sunt luminate. A fost inaugurata in 1998 si botezata in 1999 in cinstea lui Altiero Spinelli, considerat unul dintre bunicii Uniunii Europene, datorita implicarii sale in probleme comunitatii, in special dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Bruxelles  Bruxelles

Cladrea din Bruxelles este insa numai unul dintre cele trei sedii ale Parlamentului European - celelalte doua se afla la Strasbourg (sediul central - ales ca simbol al reconcilierii franco-germane dupa Al Doilea Razboi Mondial) si Luxemburg (unde se afla si Secretariatul Parlamentului European). In Bruxelles se afla si sediul Comisiei Europene.  

La intrarea in Parlament, securitatea se aseamana cu cea din aeroport. Aceleasi echipamente si proceduri - cureaua jos, bratara jos, a, tot mai piuie, ce-ar fi sa te descalti? Insa nu esti singurul care trebuie sa treaca prin asta. Nici parlamentarii nu sunt scutiti de control, oricat de eleganti ar arata in costrumele lor impecabile.

Inauntru, te asteapta coridoare calde, cu mochete in culori pastelate, si, chiar in holul principal, aproape din intrarea in Sala Plenara (Hemicycle), scultptura Confluente, apartinand artistului belgian Olivier Strebelle, pe care daca o atingi intr-un punct va incepe sa vibreze in intregime. Ca multe alte mici detalii ale Parlamentului (precum scarile egalitatii, ce pot fi urcate de o persoana cu dizabilitati, fara sa se foloseasca de o panta speciala), si aceasta transmite, simbolic, un mesaj despre Uniunea Europeana: ceea ce se intampla in oricare colt al Uniunii va afecta intreaga structura.

Sala plenara este una dintre cele mai impresionante incaperi din Parlament - si nu datorita dimensiunilor, ci mai degraba datorita faptului ca reuseste sa iti sugereze  faptul ca in Uniune diferentele culturale nu reprezinta un impediment pentru o colaborare eficienta - cel putin teoretic. Fiecare loc este dotat cu microfon si casti, astfel incat, indiferent de limba care se vorbeste la tribuna, vei avea traducerea in limba ta materna in ureche. De jur imprejurul salii vezi cabinele pentru traducatori in si din toate limbile Uniunii. Si Romania are o astfel de cabina - si pe ea scrie, cu diacritice, romana.

Bruxelles Bruxelles

Tot in sala plenara ai putea fi surprins de valetii imbracati in frac si dotati cu ceasuri cu lant, a caror datorie este sa se ocupe de mici nevoi ale participantilor la sedinte - de exemplu, servesc bauturile si ajuta nou-venitii sa se orienteze. Si probabil le amintesc reprezentantilor tarilor europene de vechile obiceiuri aristocratice care astazi - cu cateva exceptii - sunt la fel de anacronice ca si ceasurile valetilor.

Ce mai gasesti prin Parlament? Asa numita press-room, o incapere enorma dotata cu computere si tot ceea ce ii mai trebuie unui jurnalist ca sa transmita in direct informatii despre ce se intampla la sedinte si o cantina - mai degraba modesta, nici pe departe atat de extravaganta pe cat te-ai astepta de la un loc in care mananca parlamentarii europeni.

In plus, cateva cafenele improvizate in holuri si un bar cu scaune suprinzator de colorate, in care poti sa stai la un pahar de vorba atunci cand nu esti pe fuga. Toate astea la preturi decente, iar serviciile sunt impecabile. Nu se fumeaza decat in cateva camarute special amenajate, in care oricum nu e prea multa inghesuiala, pentru ca majoritatea celor care muncesc in parlament nu sunt fumatori.

Cat despre birourile parlamentarilor, daca va imaginati ca au dimensiuni impresionante, decoruri opulente si te miri ce opere de arta adunate in timpul mandatului, pe post de bani albi pentru zile negre, va inselati. Sunt mai degraba niste birouri mici, de cativa metri patrati, personalizate mai mult prin poze cu familia si plante, decat prin sculpturi sau tablouri scumpe. Pline de dosare inghesuite prin rafurile simple si cu rol suta la suta functional, fara niciun element de decor, birourile arata exact asa cum trebuie sa arate biroul unui oficial care, cel putin teoretic, are o treaba de facut, nu vine la birou ca sa traga mata de coada.

Bruxelles

Nu am apucat sa vedem chiar tot - cladirea e extrem de mare, si pana cand am inceput sa intelegem logica dupa care se succed holurile si salile, a trebuit deja sa plecam din Bruxelles. Dar se zvonea ca pe undeva s-ar mai gasi un coafor si o piscina acoperita :)

Pentru cine vrea sa faca un tur, el este posibil atat individual, cat si intr-un grup de 20-45 persoane, dar numai in anumite perioade, atunci cand nu sunt sedinte plenare (calendar aici). Participarea la sedintele plenare exclude turul si se poate face numai individual, tot numai in anumite perioade (calendar aici). Este recomandata inscrierea cu cel putin trei luni inainte, datorita numarului mare de cereri.

Mai multe detalii despre vizitarea Parlamentului aici
Mai multe poze din Bruxelles pe 100eyes.roNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera