Metropotravel: La Rasinari cu un tramvai numit Popescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intr-o frumoasa dimineata de iarna, metropotamul cu chef de plimbare prin imprejurimile Sibiului s-a dus la Cimitir, s-a suit in tramvaiul numit Popescu si s-a plimbat prin padurea Dumbrava pana la Rasinari.

Ideea de dimineata nu e totusi cea mai exacta, pentru ca micutul tramvai are un program de weekend foarte neprietenos cu turistii, daca l-ai pierdut pe cel de 8:30, urmatorul e abia la 1.

Rasinari

Tramvaiul spre Rasinari

Popescu e de fabricatie elvetiana, a fost facut in 1950 si a ajuns in Sibiu in urma unei donatii prin 1995.

Statia de unde se ia spre Rasinari e "la Cimitir", iar biletul costa 2,3 lei. Orarul tramvaiului il gasiti aici.

Numele Popescu e recent si i se trage de la proiectul teatral "Un tramvai numit Popescu", dramatizare dupa "textele antume si postume" ale lui Cristian Popescu, poet al anilor '90. Spectacolul itinerant s-a jucat si prin tramvaiele din Bucuresti, dar cel mai bine ii sta in garnitura veche a liniei 26 Sibiu-Rasinari.

Rasinari

Tramvaiul a avut si concurenta vara trecuta: pe linia dintre Sibiu si Rasinari a circulat un tramvai turistic, cu doua vagoane pe sistemul vagon-restaurant, de inchiriat pentru grupuri de maximum 52 de persoane cu 280 de lei. Noi nu l-am vazut decat in poze (aici), dar nu se compara cu Popescu si cu scaunele lui tari si incomode. In plus, drumul prin Dubmrava e atat de frumos incat e pacat sa il pierzi din ochi pentru o gura de cafea.

Rasinari

Drumul prin Dumbrava


Cei 12 km dintre Sibiu si Rasinari trec prin Padurea Dumbrava, frumoasa si vara, si iarna. Drumul cu tramvaiul dureaza 30 de minute si porneste din Valea Aurie, cu cimitirele Municipal, al Evreilor si al Eroilor de razboi pe stanga, apoi cu puncte turistice in jurul lacului Dumbrava pe dreapta.

Rasinari

Tramvaiul nu are teoretic "statii", cand vrei sa cobori, deschizi geamul si sari, ca merge incetisor :).

Nu, de fapt te duci frumusel la vatman si il rogi sa te lase ori la Gradina Zoologica, ori la Muzeul Satului Astra, ori la Dumbrava Park la vreun hotel (vezi harta).

Rasinari

La Rasinari


Despre Rasinari si mostenirile lasate de Cioran si Goga v-am mai povestit noi in detaliu, asa ca de data asta o sa va aratam doar ce frumos e satucul sub zapada proaspata si soare de februarie:

RasinariRasinariRasinari
Rasinari

RasinariRasinari
Rasinari
Rasinari
Rasinari
RasinariRasinari
Rasinari


Stejarul Marii Uniri


Rasinari

Acest falnic stejar a fost plantat la data de 24 aug. 1916 [...] cu ocazia intrarii trupelor romane in comuna Rasinari, sarbatorita cu abandonarea steagului unguresc, arborarea  drapelului nostru tricolor si  o mare hora populara
"
(scrie pe afisul pe jumatate sfasiat de pe trunchi. In spate - Caminul Cultural)


Fantana lui Rosca


"De Fantana lui Rosca, al carui izvor se afla undeva in vestita Coasta a Boacii se leaga una dintre legendele Rasinariului"

Rasinari

Pe scurt, legenda zice asa (pentru varianta pe lung, click pe poza):

In vremuri apuse, un zmeu ar fi luat in stapanire satul, iar satenii au chemat pe Fat Frumos sa ii scape de napasta.

Fat Frumos isi lua puterea din apa de munte, iar zmeul, stiind asta, a otravit toate fantanile, mai putin e cea din gradina lui Rosca... iar de aici povestea da in trivial, pentru ca Fat Frumos ii spune lui Rosca, napadit de un sentiment de cooperativizare, "Apa asta minunata trebuie pusa la indemana intregului sat. Ia fa rost de niste tevi sa o coboram intre ulite!"


De pe deal, din cimitir


... se vede cel mai bine, sa urcati acolo neaparat.

Rasinari

RasinariRasinari


Desi dragut satucul, curatel si ingrijit, ii lipseste o perspecitva de privitor din exterior, care sa atraga cuiva atentia ca:

- n-ar strica o harta cu cateva puncte turistice recomandate;
- daca e greu sa punem harti, putem la fel de bine sa punem sageti "spre casa lui Cioran", de exemplu, sa nu umble turistul capiat precum oaia (mai ales ca sambata la amiaza nu umbla nici picior de rasinarean pe care sa-l intrebi de directii);
- la fel, din acelasi motiv de ratacire temporara, un indicator "spre tramvai" n-ar strica. Mai ales cand vezi ca mai ai 10 minute pana la ultimul tramvai si habar n-ai unde esti :)

Rasinari
RasinariRasinari

Mai multe foto in galerie
Sau mai bine vezi toate fotografiile in slideshow3 comentarii

Metropotravel: La Rasinari cu un tramvai numit Popescu
utopia
#1 -

Comentariu nou

foarte frumos in rasinari, asa-i :)

Metropotravel: La Rasinari cu un tramvai numit Popescu
icee
#2 -

Comentariu nou

frumos ... ca doar e ardeal :x

Metropotravel: La Rasinari cu un tramvai numit Popescu
Stefan
#3 -

Tramvaie casate

Bine că a-ţi casat o parte din tramvaiele alea vechi şi frumoase. Turişti, frumos. Tramvaie pictate şi fabricate în 1951. Casate. Naşpa.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera