Metropotravel: Berlinul vazut de sus

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Asa cum androizii viseaza la oi electronice, metropotamul tintuit de gravitatie la pamant viseaza ca e randunica si vede lumea de sus. Asa ca pe oriunde merge, cauta locurile inalte sa vada orasele ca pe niste mici machete.

In episodul de azi - Berlin.

De unde poti vedea Berlinul de sus? Din multe locuri, desi nu e un oras tocmai bogat in zgarie-nori. Sa le luam in ordinea crescatoare a... pretului biletului de intrare :)

Cupola Reichstag-ului


Merita sa vezi parlamentul german din Berlin, nu atat pentru vederea de sus, care nu e atat de spectaculoasa, cat pentru arhitectura domului. Cladirea Reichstag-ului a fost terminata in 1894, iar domul de sticla cu ciclonul de oglinzi din mijloc este opera arhitectului englez Norman Foster si a fost terminat in 1999.

Din cupola Reichstag-ului Din cupola Reichstag-ului

E gratis sa intri in Reichstag, dar asta te va costa intre 40 de minute si 2-3 ore de coada, aproape in orice anotimp. Ajuns insa inauntru, privelistea e foarte interesanta.

Din cupola Reichstag-ului Din cupola Reichstag-ului
stanga: raul Spree, iar in departare Turnul TV si Berliner Dom cu Insula Muzeelor;
dreapta:
parcul Tiergarten, Brandemburger Tor in colt jos stanga, iar in plan departat Sony Center

Coloana Victoriei, Siegessäule


Monumentul a fost construit in 1873, pentru a comemora diverse victorii de razboi din secolul 19. Aflat la capatul bulevardului 17 iunie, e punct central in Love Parade, care se intampla in jurul ei si de-a lungul bulevardului.

Are 67m inaltime, iar taxa de intrare e vreo 3 euro.

Din Coloana Victoriei (Siegessäule) Din Coloana Victoriei (Siegessäule)

Experienta urcatului in Siegessaule nu e cea mai fericita - scara e in spirala si foarte ingusta, iar vizitatorii urca si coboara in flux constant lipiti de pereti si de balustrada.

Ajuns sus, cu limba de un cot, ai surpriza sa te gasesti pe o platforma circulara lata de vreun metru unde stau ca sardelele turistii - foarte greu de suprins o panorama decenta pentru ca nu ai loc de coatele celorlalti.

Din Coloana Victoriei (Siegessäule) Din Coloana Victoriei (Siegessäule)
stanga: Domurile gemene din Gendarmenmarkt: Deutscher Dom si Franzosischer Dom

dreapta: Reichstag-ul si cupola, iar in departare Turnul TV


Turnul televiziunii, Fernsehturm

Si aici e o coada impresionanta, iar biletul este 10 euro, dar experienta merita, atat ziua, cat si noaptea. Turnul se gaseste la Alexander Platz si a fost construit in anii '70. Cu tot cu antena are 368 de metri, dar zona de observatie e intre la 203-208m.

Din turnul TV Din turnul TV

Pe platforma circulara cu ferestre ai harti si scheme care iti spun exact ce vezi din fiecare unghi, sa nu te uiti ca vitelusul, fara sa ai habar la ce. Putin mai sus este restaurantul rotativ, unde e placut sa stai la o cafea si sa vezi cum ti se deruleaza frumusel pe sub ochi Berlinul.

Din turnul TV Din turnul TV
stanga: un varf de Marienkirche, iar la vale Museuminsel, Insula Muzeelor
dreapta:
In prim plan - Berliner Dom, iar in departare se prefigureaza coloana Siegessaule dupa Tiergarten

Din turnul TV Din turnul TV

Balonul Die Welt


In balon nu ne-am urcat, dar l-am admirat de cateva ori - urca pana la 150m inaltime, cursa costa 19 eur.

Desi e cam scump, probabil merita sa te urci totusi in el pentru ca panorama acopera o zona neatinsa de celelalte 3 "belle view-uri" - zona Checkpoint Charlie si a ramasitelor zidului Berlinului.

Balonul Die Welt

Proiectul balonului captiv cu aer cald a fost la inceput (1999) sustinut de programul tv SAT1, iar din 2006 sponsorul este publicatia Die Welt (lumea). detalii aici

Mai multefoto in galerie
sau vezi slideshow cu toate fotografiileNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera