MetropoTravel: Stuttgart

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stuttgart e un oras numai bun de locuit de la 30 de ani incolo, insa daca ai nimerit acolo ca turist infocat, vei fi sigur dezamagit: toate magazinele se inchid la 8, barurile la 11-12, sunt putine locuri in care poti sa dansezi si in general inima orasului bate lent, ca pentru oamenii satisfacuti de nivelul lor de viata.

stutt

Aflat in sud-vestul Germaniei, in regiunea Baden-W├╝rttemberg, Stuttgart-ul este un oras industrial, tehnologizat, dar in acelasi timp foarte eco (se circula mult cu bicicleta), plin de parcuri si spatii verzi pe care le poti explora cu maxima liberatate.   

Ce poti vizita daca insisti sa faci pe turistul?

Muzeul de arta moderna - Kunstmuseum - din centru este o constructie arhitecturala postmoderna foarte misto care adaposteste expozitii de pictura (Otto Dix e o comoara a expresionismului grotesc), visuals si instalatii contemporane (eu am prins o instalatie de Rebecca Horn in care se auzea lugubru arcusul unei vioare atingand corzile si apoi se legana un scaun suspendat intr-o camera improscata cu sange).

Pentru ca aici isi au sediile Mercedes-Benz si Porsche, cele doua companii si-au deschis muzee cu exponate unice (nu as fi crezut ca o sa apreciez o adunatura de masini cand m-am dus la Porsche, insa display-ul futurist a facut toti banii de bilet).

Poti vizita si cladirile istorice, catedralele si turnurile, asta daca prinzi ghid. Oamenii mai in varsta, foarte disponibili in a-ti da informatii, nu prea vorbesc engleza - asa ca n-ar strica sa stii ceva germana. 

Sclossplatz este cea mai mare piata, inconjurata de cladiri istorice, magazine si librarii. Schillerplatz are alura unei piete frantuzesti, unde se aduna tinerii la terasa sa citeasca pe muzica unor trubaduri talentati. Si e musai sa prinzi un apus de soare la Feuersee, un parc care da inspre o biserica inconjurata de apa.

feuersee 

Mancarea este destul de scumpa, atat in restaurante cat si in supermarketuri sau la vanzatorii ambulanti de sandvisuri. Din 10 in 10 metri o sa dai de Doner Kebab, turcii te ademenesc cu mirosurile de condimente si ceapa prajita.

Creme de la creme in Stuttgart

Cel mai mult mi-a placut Castelul Solitude, aflat undeva la marginea orasului, in apropiere de padure. Se viziteaza interiorul castelului daca prinzi ghid si in imprejurimi este amenajat un parc impecabil.

Insa partea faina e ca acolo vin artisti de toate soiurile (scriitori, sculptori, dansatori) din toata lumea cu burse si poti intra in vorba cu ei. Aici si-a scris Cartarescu "Aripa dreapta" iar Dan Sociu a vorbit despre experienta de la Solitude in recenta "Nevoi speciale".

solitude

In concluzie, Stuttgartul e de vizitat daca esti in cautare de liniste. Desi un oras de proportii, oamenii sunt pasnici (doar un punker sub un pod daca zaresti), strazile, desi inguste, nu sunt inghesuite si in magazine nu-ti da nimeni coate pentru un tricou de 3 euro.

(pozele sunt luate de pe wikipedia, calatoria m-a prins fara aparat)
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera