Marele zid chinezesc la Jinshanling

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Daca tot eram la Shanghai, ne-am gandit sa dam "o fuga" sa vedem si Marele Zid Chinezesc. "Fuga" a fost un drum de vreo 1200 km cu avionul pana la Beijing, apoi inca vreo 150 km pe sosea pana la Zid.

In zona Beijing-ului ai de ales intre mai multe puncte de acces catre Marele Zid. Cea mai accesibila este zona Badaling, dar este si cea mai turistica, in sensul rau al cuvantului (poze aici). Intre optiunea de a vedea zidul mergand precum pingunii cu o turma galagioasa de turisti si cea de a merge ceva mai departe pana la o zona mai salbatica, am ales-o pe cea din urma.

Vreo 3 ore mai tarziu si 150 km (de drum foarte prost) mai departe, am ajuns la Jinshanling, unde zidul se gaseste intr-una dintre formele cele mai bine pastrate, nemai fiind reparat de prin 1570, ceea ce ii confera un aspect autentic si salbatic.

Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc

Nefiind intretinut, portiuni intregi s-au deteriorat serios. Turnurile de observatie sunt partial daramate, treptele sunt prabusite, la fel si parapetele pe alocuri, iar pavajul din zonele mai plane a fost si el distrus de vreme. Toate acestea fac ca zidul de la Jinshanling sa nu fie preferat decat de turistii cu incaltari bune de munte si cu o oaresce conditie fizica.

Plimbarea ar dura cam doua-trei ore, in care ai vedea vreo 10 km de zid, cu cateva zeci de turnuri de observatie si cu o variatie destul de mare de nivel si de teren: trepte abrupte si inalte, pante inclinate, fara trepte si cam alunecoase sau zone bine pastrate pe care ai putea sa si valsezi.

Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc
Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc

Ziua in care am ajuns noi acolo nu a fost din pacate prea clara (pe langa poluarea din China, in nord se mai adauga si nori de praf care vin din Mongolia calare pe vant). Nici culorile n-au tinut cu noi, era ultima zi de martie si inca nu inverzise mai nimic.

Apropo de culoarea pamantie, asta ne aduce aminte de mitul ca Zidul s-ar vedea de pe Luna. Realitatea e alta. Marele Zid Chinezesc nu e suficient de lat incat sa poata fi perceput din spatiu. In cele mai late portiuni are vreo 9 metri latime. E adevarat, are vreo 6000 si ceva de kilometri, dar daca raportezi latimea la distanta pana la Luna, ar fi ca si cum ai pretinde sa vezi un fir de par de la vreo 4 km distanta. Iar in ceea ce priveste contrastul, nici el nu ajuta - caramizile au o culoare pamantie, ca si dealurile inconjuratoare. Mai multe informatii despre subiectul asta, direct de la botul calului de astronaut, gasiti aici.

Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc
Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc

Stiati ca despre Zidul Chinezesc:

- i se mai spune Wanli Changcheng, Zidul de 10 mii de li; lungimea sa de astazi e greu de aproximat (~6000 km la care se mai adauga ramificatii).
- in ciuda parerii generale, zidul nu e (si nici n-a fost) o constructie continua, ci era compus din segmente care aparau diverse zone de mongoli. Acestia au localizat insa "gaurile" din aparare si pe vremea lui Ginghis Han si Kublai au luat in stapanire China, fondand dinastia Yuan (urmata in secolul 14 de Ming).
- zidul a fost construit (reparat, refacut) cu pauze intre secolele 5 i.Hr si 16 d.Hr.
- ca orice mare constructie, a avut victimele sale - se zice ca vreun milion de chinezi au tot murit in timpul constructiei. Se spune de asemenea ca au fost ziditi si oameni odata cu caramizile. Pana azi, arheologii n-au gasit insa nici urma de oscior. Mai mult de-atat, cercetatorii au descoperit ca mortarul folosit avea ca unul din ingrediente... faina de orez.
- caramizile ca material de constructie au aparut abia in timpul dinastiei Ming (sec. 14); inainte se foloseau doar pietre si pamant.
- in timpul Revolutiei Culturale Chineze, sub cuvantul lui Mao, mostenirile culturale cu traditie incepusera sa fie distruse; nici zidul n-a scapat, deoarece taranii erau incurajati sa demoleze parti din el si sa refoloseasca materialele in gospodariile proprii. Mai multe aici

Marele zid chinezesc Marele zid chinezesc

La Jinshanling programul de vizitare este intre orele 7-17, pretul biletului este 50 yuan (~5 eur), la care se mai adauga inca 50 yuan daca iei telegondola pana sus. Diverse harti ale zidului la Jinshanling gasiti pe Great Wall forum, aici.

Un filmulet cam batut de vant si mai multe fotografii mai jos
:Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera