Manastirea Cozia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Chiar daca nu sunteti pelerini de profesie si ideea de a vizita manastiri in concediu nu va spune prea multe, Manastirea Cozia nu e deloc o alegere proasta. O data pentru ca se afla in mijlocul unui peisaj splendid, pe care il puteti admira din curtea din spate, netulburati decat de grupurile de turisti (pentru ca, indiferent in ce zi a saptamanii ati merge, veti da peste turisti numerosi). 

Apoi pentru ca e chiar pe drumul care leaga Ramnicu Valcea, un orasel frumos, care de asemenea merita o plimbare, macar pentru parcul Zavoi si pentru cateva cofetarii ofertante, de Sibiu - vestitul drum de pe Valea Oltului, un traseu pitoresc prin munti, pe parcursul caruia sigur nu va veti plictisi. Si, nu in ultimul rand, pentru ca e un loc important pentru istoria medievala a Tarii Romanesti (pe vremuri aici era granita cu Tara Ungureasca), pe care o poti cunoaste mai bine la fata locului decat din manuale.

Statiunea Cozia (adica grupul de 3 hoteluri si 2 terase) de langa manastire nu (mai) e o destinatie turistica, decat daca sunteti la pensie si cautati parteneri de table sau de discutii nesfarsite pe teme medicale. Nici statiunile invecinate, Caciulata si Calimanesti, nu sunt o atractie in sine, decat, eventual, pentru cele cateva stranduri cu apa termala sau, pentru nostalgici, fiindca amintesc de concediile de pe vremuri.

Clinicile balneoclimaterice pentru care erau vestite demult sunt azi in pragul colapsului, insa izvoarele curg in continuare, ceea ce mai aduna prin hotelurile pe jumatate prabusite cativa pensionari. Desi zona se stinge incet din nepasarea responsabila si de declinul altor statiuni asemanatoare, cum ar fi Baile Herculane, peisajul si cele cateva atractii din zona - manastirea, Oltul, varful Cozia - merita o vizita.


Cozia Cozia Cozia Cozia
Cozia Cozia

Manastirea se bucura insa de un public mai numeros si mai divers decat statiunile invecinate: alaturi de grupurile de pelerini si de cei veniti la tratament in zona, cam toti trecatorii se opresc sa o viziteze si sa arunce un ban in fantana din curte, pentru implinirea dorintelor. Cozia este ctitoria lui Mircea cel Batran, care e si inmormantat in naos, ca si mama lui Mihai Viteazul, Teofana, care s-a calugarit aici - asadar dateaza de vreo 600 de ani, lucru vizibil si in arhitectura si in picturile murale, restaurate atent. De fapt, atat manastirea, cat si dependintele ei sunt bine intretinute, desi intrarea nu costa nimic. 


Cozia Cozia Cozia Cozia
Cozia Cozia

In afara de manastire, in curte se afla si un mic muzeu, destul de saracacios pentru o istorie atat de bogata, insa daca dati peste un calugar binevoitor sau daca va faceti temele de acasa, puteti afla multe despre trecutul ecleziastic al locului. Iar restul vi-l puteti imagina. Desi micile biserici ortodoxe medievale de felul acesta nu sunt nici pe departe la fel de impresionante precum catedralele pe care le vizitam in strainatate si nu dispun de muzee dotate, ele fac parte din trecutul tarii si merita o scurta vizita.   

Daca treceti prin zona, nu va va lua mult s-o vizitati si, chiar daca nu sunteti bisericosi din fire, un mic popas in curtea din spate, pe malul Oltului, se va dovedi neasteptat de refreshing, iar vizitarea manastirii si a muzeului va va ajuta sa va imaginati mai bine cum arata Evul Mediu romanesc, cel putin in varianta clericala.

Cozia Cozia Cozia Cozia

Mai multe poze pe 100eyesNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera