Lupa Capitolina din Cluj

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Plimbandu-te pe pietonala Bulevardului Eroilor din Cluj, cand o sa dai cu ochii de statuia Lupoaicei, o sa ridici din umeri (eh, inca o replica) si o sa treci mai departe. Nici n-ai avea motiv sa zabovesti prea mult, pentru ca pe soclul cel nou nu e inscriptionata decat dedicatia initiala, Alla città di Clvj, Roma madre, MCMXXI.

Jurmalul ei de drum nu e scris insa pe soclu, si, ca in cazul tuturor lucrurilor hoinare, traseul ei din 1921 si pana azi e mai interesant decat spune o data in piatra.

Cluj
Element distinctiv al lupoaicei din Cluj: pe soclu se afla si o efigie cu chipul imparatului Traian (detaliu imagine aici), realizata de sculptorul Ettore Ferrari, care este si autorul busturilor lui Decebal si Traian, ratacite prin negurile istoriei de la lapidariumul Turzii inapoi... undeva in Cluj (detalii aici).


Lupoaica (sau Lupa capitolina ori Lupa romana, cum se numeste la ea acasa, in Museo Nuovo din Palazzo dei Conservatori din Roma) a fost daruita de statul italian orasului Cluj in 1921, la 15 ani dupa ce in Bucuresti a fost amplasata prima statuie a Lupoaicei din Romania (citeste aici despre statuia din capitala). In acelasi an, o a doua replica s-a dus la Chisinau (dar a fost distrusa in timpul bombardamentelor din '40, iar cea de azi este o copie... a "copiei originale").

Prima ei "casa" in Cluj a fost Piata Unirii, in fata statuii lui Matei Corvin, unde a ramas pana in timpul celui de-al doilea razboi mondial, adica pana in 1940, cand, pentru a o proteja de posibile stricaciuni, a fost dusa la Sibiu. S-a intors din pribegie dupa razboi, dar noul regim nu a permis plasarea ei in acelasi loc, asa ca din 1967 s-a gasit asezata in fata Universitatii.

Nici acolo n-a facut - scuzati expresia, dar e contextuala - multi purici, pentru ca in 1972 Lupoaica s-a intors in Piata Unirii, in fata Primariei vechi, la intersectia cu Bd. Eroilor.

In 1994 in locul ei a fost ridicat Monumentul memorandistilor (in fundal in foto, mai sus), statuia Lupoaicei a fost dusa la restaurare la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, apoi a revenit pe Bd. Eroilor, intr-un amplasament "intamplator si ilegal". In 2006, in timpul santierului de pe bulevard pentru realizarea zonei pietonale, iar a fost dusa in deplasare, dar a revenit in 2008 la mica distanta de Monumentul memorandistilor, la intersectia cu strada Bolyai Janos, unde se afla si azi, daca nu s-a schimbat nimic de primavara anului trecut, cand am vazut-o noi ultima oara.

Si dupa ce ca este o venerabila statuie, care s-a plimbat mult la viata ei, nici ea n-a scapat de vandalizare - citim ca o vreme a ramas fara un "pui" - unul dintre cei doi bebelusi mitologici, fondatori ai Romei, a fost subtilizat si transformat in amoras pe o cripta din cimitir, dar a fost recuperat ulterior. Pacat ca lupoaica din Cluj nu stie sa-si spuna singura toata povestea vietii...
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera