Locuri: Ucraina

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
ucraina

Istoria nu a facut din Ucraina o vecina prea buna, mai ales de cand s-a ales cu Basarabia si Bucovina de nord, in urma impartelii de la Paris, din '47. De fapt pe acestea le luase marele URSS, care insa inglobase Ucraina inca din '22, unde aceasta a si ramas pana in '90, cand si-a declarat independenta.

Precum in bancurile cu radio Erevan, ca sa ne mentinem apropourile in zona sovietica, este adevarat ca le-a explodat reactorul de la Cernobal chiar in nasul nostru, e adevarat ca avem frictiuni in legatura cu canalele Dunarii (Bastroe, mai exact) si ca mereu i se intampla cate un accident chimic la sol sau vreo catastrofa marina in Marea Neagra, dar acesta nu e un motiv sa nu facem din Ucraina o frumoasa destinatie de vacanta, chiar daca circula povesti cu racheti si alti pirati contemporani de sosea.

Ucraina, o bucatica de puzzle ramasa din URSS, nu este prea mica in comparatie cu tarile Europei - este chiar a doua tara ca marime. Unde sa mergi mai intai, daca te hotarasti sa treci peste retinerile inculcate de vremurile trecute?

ucraina

Kiev, capitala, asezata pe Nipru, este un oras cu multa arhitectura comunista, dar si cu atractii deosebite: Pechersk Lavra, manastirea din pestera, fondata in secolul 11, Hidroparcul, catedrala Sf. Sofia, catedrala Sf. Mihail, muzeul Cernobal, Babi Yar, unde a avut loc masacrul evreilor (in Ucraina traia o comunitate evreiasca foarte larga) si tiganilor in RM II.

Nu prea departe de Kiev se afla Cernobal - in 1986 aici a avut loc cel mai grav accident nuclear, singurul de nivel 7 de pana acum. Orasul fantoma este una din atractiile turistice, pentru care se fac tururi organizate, prin care se pot obtine si permise de acces, altfel mai complicat de dobandit.

Lvov, in vestul tarii, este unul din orasele ceva mai occidentalizate ca influente arhitecturale, al carui centru vechi este pe lista patrimoniilor UNESCO.

Ucraina are si ea Carpati, iar daca vreti sa schimbati peisajul, puteti incerca si muntii din Crimeea, cu parcurile lor nationale: Yalta, Karpats'kyi, apoi mai jos, in stepa, Askaniya-Nova, Shats'kyi, Yovorivskyi si multe altele.

Si pentru ca am vorbit de muntii din Crimeea, sa coboram in sud, la mare.
Litoralul: Ucraina are norocul sa aiba iesire la doua mari: Neagra si Azov. Marea Azov mai are putin (in ere geologice vorbind) si devine lac - este aproape inchisa, e cea mai putin adanca mare din lume, cu o adancime maxima de 15 metri. In ea se varsa canalul Volga-Don, a carui extraordinara realizare l-a inspirat pe Serghei Prokofiev intr-atat, incat a compus o piesa intitulata "Cand Volga intalneste Donul". Si rusii aveau menestrelii lor.

Cele mai importante orase din Crimeea sunt:

Sevastopol, port istoric, unde se mai gasesc ruine grecesti, desi orasul a fost foarte afectat de al doilea RM. Si acum se mai gasesc obuze neexplodate.

Yalta, alt oras istoric, construit tot pe locul unei vechi asezari grecesti, se afla intre munte si mare si este unul din cele mai frumoase orase-statiune din Ucraina, cu multe palate ale diversilor tari ai Rusiei.

Tot pe litoral, dar pe alta feliuta de uscat se afla si Odessa, unul din orasele cu vad turistic din cauza apropierii de litoral, foarte aproape de Tulcea... in linie dreapta :). Preturi foarte mici la gazde, insa wikitravel ne avertizeaza (nu stim cat de avizat) ca daca inchiriem camere de la localnici, exista multe sanse sa nu avem toaleta sau apa curenta, eventual una turceasca, dar ne sugereaza ca toaletele de la... McDonalds sunt un substitut potrivit.

ucraina
Cel mai cunoscut punct turistic din Odessa sunt treptele Potemkin, fotografie de pe la 1900 (sursa)
Din capatul de sus nu se vad treptele, iar de jos nu se vad platformele

In Ucraina se poate ajunge usor cu trenul (sau chiar cu autocarul), pana la Odessa, de exemplu, ni s-a povestit ca iernile sunt fabulos de romantice acolo (probabil ca orice iarna in Rusia este romantica odata ce ai vazut Dr. Jivago). Daca se intampla sa fiti in Istanbul, puteti lua vaporul peste Marea Neagra, iar daca se intampla sa fiti foarte comod si sa tintiti nordul, puteti merge de la Bucuresti la Kiev cu avionul, la pretul de 400 eur, de exemplu.

Si apropo de avioane, stiati ca cel mai mare avion din lume, made in Ukraine, este Antonov An 225 Mryia, folosit pentru transportul aeronavei spatiale Buran?

ucraina
sursa1 comentariu

Locuri: Ucraina
Ioan
#1 -

Ucraina

Kiev-ul mi s-a parut impresionat ca dimensiuni si arhitectura. Nu l-am vazut decat in trecere cu autocarul, dar nu am putut sa nu remarc o gramada de blocuri de peste 15 etaje, cu design mult mai atragator decat cele din Bucuresti, pista de sky, fluviul care taie orasul in doua etc...

Apoi, dupa vreo 12 ore cu vagon de dormit am ajuns in Crimeea. Mai exact, Feodosia, pe litoralul marii Negre. Marea Neagra? Nu ai zice... apa e super transparenta, si in unele zone se confunda cu apa din mediterana... Numai ca mai rece (cel putin in luna mai). Cat despre muntii din Crimeea, care ofera vedere pana la mare, m-au facut sa ii urc de 3 ori in 3 zile... Privelistea era superba, dar lipsea un anumit sentiment, pe care l-am identificat destul de repede: nu eram acasa... nu era Romaniuta mea cu muntii ei...

Ah, si daca mergeti la vulcanul de langa Sudak, unde e si un delfinariu, vedeti ca acolo e taramul fagaduintei, unde curge lapte si miere... Sau cel putin miere, din cauza caldurii solului si a stupilor de albine de pe deal (conform explicatiei ghidului) :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera