Locuri: State imaginare, tari virtuale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Dupa atatea cronici de tari, mai mari si mai mici, din toata lumea, care au in comun faptul ca sunt tari reale, cu granite, sisteme administrative, cetateni care locuiesc pe teritoriile ei, economie, moneda nationala, etc., astazi facem o mica pauza la realitate si vorbim despre statele fictive. Nu cele inventate in carti sau filme, ci micronatiunile cu o mana de cetateni, fara un teritoriu legal, cu aspiratii teritoriale si care vor sa fie recunoscute. Unele isi bat moneda nationala, isi aleg regi, printi, prim ministri sau presedinti, au steag, stema, iar unele au chiar o limba a lor.

Aceste state sunt nascute fie din considerente cat se poate de ancorate in realitate, de obicei nemultumirea fata de sistem sau de societate, fie din amuzament sau imaginatie debordanta. Unele au o atitudine combatanta, isi cer drepturi si se cer recunoscute, altele se multumesc sa existe la nivel virtual (un locsor pe internet, in marea majoritate a cazurilor).

Cele mai multe asemenea micronatiuni exista in Australia. Iata numai cateva:

Statul suveran Aeterna Lucina, fondat in '78 de Baronul Neuman de Kara Bagh pe proprietatea sa din Australia (14 km2). Sfarsitul trist a venit odata cu moartea lordului suprem, nu inainte de a avea probleme cu niste fraude privind regimul de vize :)

Statul Independent Rainbow Creek, fondat de un grup de fermieri australieni secesionisti in urma unor dispute privind accesul liber la apa unui rau. Micul stat a declarat chiar razboi regiunii Victoria, in care se si afla. A facut ceva valva in anii '70-'80, apoi scandalul s-a stins, neelucidat.

Imperiul Atlantium, inceput ca o miscare locala politica de catre trei adolescenti din Sydney, Australia, la data de 3 Decimus, 10500 (27 noiembrie 1981), a evoluat spre "cea mai de frunte miscare suverana, globala, neteritoriala", cu o populatie in crestere, imprastiata in 9 tari.

Regatul gay & lesbian din Insulele Marii de Coral, care si-a declarat independenta de Australia in 2004.


In alte colturi de lume se mai gasesc:

Principatul Sealand, un fel de baza navala a Marii Britanii, era cat pe ce sa devina teritoriul de torente al Pirate Bay, care a incercat sa o cumpere de la printul Roy Bates (fost realizator de emisiuni de radio pirat). Valoarea insulei a fost apreciata la 504 milioane de lire sterline. Trebuia sa fie "un loc minunat, cu acces la internet si viteza mare, fara legi copyright si cu conturi VIP pe Pirate Bay". Proiectul pare sa fi esuat.

Insula REM (Reclame Explotatie Maatschappij - compania pentru exploatarea publicitatii) era o insula artificiala construita in Irlanda si montata in apele teritoriale ale Olandei. A functionat o scurta perioada in anii '60 ca loc de emisie pentru un post pirat de radio. A fost confiscata de Marina Regala Olandeza, a fost la licitatie in 2004 si, negasindu-se cumparator, a fost distrusa in 2006.

Republica Insula Trandafirului, consta dintr-o platforma de 400m2 pe Marea Adriatica. A fost construita in 1967 de un inginer italian, Giorgio Rosa, iar guvernul Italiei a reactionat prompt la ceea ce ei au numit tentativa de a face bani din turism fara a plati taxe, trimitand o mana de carabinieri si reprezentanti ai fiscului, care au spulberat insula ing. Rosa.

Lovely - este o micronatiune aflata in mintea si apartamentul lui Danny Wallace, comedian si grafician englez. Are o populatie de peste 58 de mii de cetateni si economia nationala este bazata pe ideea ca "timpul inseamna bani" - un cetatean va primi un "IOU" pentru o anumita  perioada din timpul sau (iata aici si lista cu cei mai bogati cetateni).

Talossa - un regat imaginat in '79 de un pusti de 13 ani, Robert Madison, care a continuat sa-l conduca pana cand, odata cu varsta, s-a transformat intr-un dictator, moment in care un grup de cetateni nemultumiti au procedat la secesiune si au format republica Talossa. In regat se vorbeste limba talossana, o limba romanica (inrudita deci si cu romana). Teritoriul acoperit si revendicat: casa lui Robert, o parte din Milwaukee, bucati din Antarctica (Insula Pinguinilor). Populatie: 90.

Molossia, (Nevada, SUA) initial ('77) cunoscuta drept "Grand Republic of Vuldstein", a fost declarata republica in 1999, dupa ce au renuntat la guvernarea comunista. In 2000 a fost gazda Jocurilor Olimpice Intermicronationale si face ceva valva in jurul sau, fiind una din cele mai longevive micronatiuni - tocmai a implinit 30 de ani. Populatie: 4.

Imperiul Aerican exista de la sfarsitul anilor '80 in Montreal, Canada, insa pretentiile lor teritoriale se intind spre Plutopia de Nord (emisfera nordica a planetei Pluto), o bucatica de Marte, mai multe din Australia si toata planeta Verden (inexistenta in atlasul cosmic).

Nova Roma este o republica bazata pe modelul roman, care vrea sa reinvie cultura si virtutile anticilor.

Nu in ultimul rand trebuie sa amintim de statul NSK, Neue Slowenische Kunst, o miscare artistica si politica despre care am vorbit si cu ocazia concertului Laibach la Bucuresti, trupa reprezentand un membru important al miscarii. Si cum "arta este un fanatism care cere diplomatie", NSK are ambasade si chiar pasapoarte.

Alte tari mai mult sau mai putin imaginare: Bergonia, Sonora, continentul Lemuria, mult cautata Shambhala de sub Himalaya, care de fapt nu se incadreaza tocmai bine in lista noastra, dat fiind ca nu este inventia explicita a cuiva, ci este un loc legendar, cu radacini in mitologie.

Daca va intereseaza fenomenul, care nu se poate trata exhaustiv decat poate printr-o carte, o lista ingrijorator de lunga de micronatiuni gasiti aici. Daca vreti sa va faceti o tara virtuala, incercati aici si aici. Nu uitati sa ne invitati si pe noi la lansarea oficiala. :)2 comentarii

Locuri: State imaginare, tari virtuale
marian rotaru
#1 -

carte

O rog pe d - na care a scris articolul , sa scrie o carte pe tema statelor imaginare , nerecunoscute sau virtuale . Ar fi extrem de interesanta .
Daca va scrie aceasta carte , o rog sa - mi trimita si mie un exemplar , cu plata ramburs la adresa : Marian Rotaru , Barlad , str . I . C . Bratianu , nr . 8 , jud Vaslui , cod 731 166 .

Va multumesc si succes in privinta cartii .

Locuri: State imaginare, tari virtuale
marian rotaru
#2 -

infiintarea unui nou stat virtual

Astazi 29 . I . 2008 , la orele 10 , s - a constituit Principatul Ezoteria , monarhie constitutionala cu regim politic liberal .
Pot deveni cetateni , cei care sunt interesati de literatura , filosofie , stiinta , calatorii . arte . Cetatenii , sunt liberi sa faca schimb de idei . Ideile vor fi produsul national brut al Principatului . Nu pot capata cetatenie , cei robiti de false prezudecati .
Principatul Ezoteria , este situat in estul Pacificului si are drapelul Tarii Galilor , adresa www.nationstates.net/ezoteria

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera