Locuri: Serbia

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
serbia

Ce poti sa spui despre o tara care a avut ghinionul sa aprinda scanteia primului razboi mondial? Ca e o tara frumoasa, vecina noastra de Balcani, Serbia, ca a avut o viata grea sub austro-ungari si ca a fost motivata de nevoia de libertate.

Si libertatea, cand nu exista, face victime. Gestul disperat al Mainii Negre (societate secreta sarba cu aspiratii unionale pan-slave), care prin mana lui Gavrilo Princip l-a asasinat pe principele Franz Ferdinand al Austriei, a declansat furia Austro-Ungariei, care a declarat razboi Serbiei.

Rusia a facut un pas mai aproape, la fel si Germania, dar pe partea cealalta. Dintr-un foc (cel care l-a omorat pe print) toata Europa a fost angrenata in razboi, in urma caruia Serbia a ramas fara 58% din populatia masculina.

harta

Uniunea visata de Mana Neagra s-a numit Iugoslavia si s-a format dupa al doilea RM, prin '45, dizolvandu-se partial in '92, cand in ea mai ramasesera doar Serbia si Muntenegru (care s-au despartit oficial, dupa referendum, abia in 2006).

Serbia a revenit in vizorul armelor in ultimii ani ai secolului 20, odata cu razboiul din Kosovo, cand NATO a pus piciorul in prag si calcaiul pe situatie. Dupa Revolutia Buldozer care l-a dat jos in 2000 pe dictatorul Slobodan Milosevic, Serbia a inceput sa revina in gratiile internationale.

serbia

Aflata intr-o situatie politico-militara relativ calma, Serbia a devenit un loc de vizitat in vacanta.

Site-ul sau de turism promite o groaza de frumuseti, incepand cu orasele mari - Belgrad (Orasul Alb), unul dintre cele mai vechi orase europene, Novi Sad, pe Dunare, unde are loc festivalul EXIT, Pristina (capitala zonei Kosovo). Daca va pasioneaza arheologia, trebuie sa vedeti si ruinele romane, ramasitele bizantine si cele preistorice de la Lepenski Vir, Nis si Prizren, si manastirile de la Sopoćani, Studenica, Dečani si Gamzigrad-Romuliana, care sunt pe protejate de UNESCO.

serbia
Sf Sava (Belgrad), una din cele mai mari biserici ortodoxe din lume


Urmatoarele atractii sunt rezervatiile naturale, pesterile si parcurile nationale: Sara, Fruska Gora, Kopaonik (cel mai inalt munte al Serbiei) si Djerdap, cu Portile de Fier, unde Apolodor din Damasc a construit pentru Traian pod peste Dunare, in Marele Cazan. In Banatul de Sud exista un frumos combinat chimic, la Pancevo, care acum vreun an a facut poc cu benzen.

serbia

Muntii Serbiei sunt buni de ski (in Sara si Zlatibor), de alpinism (Prokletije sunt numiti Alpii Europei de SE), de expeditii (Tara si Kopaonik) si nu uitati ca in Stara Planina exista si un cascaval renumit.

Apropo de asta, ce se mananca bun si traditional in Serbia contra cativa dinari? Mici (chevapcici), sarmale, friptura cu varza murata, musaca si se stinge (sau aprinde, depinde cat bei) totul cu slivovitza de pruna.

Si cum dupa masa putem sa ne gandim si la hrana sufletului, ce personalitati ne-a dat noua Serbia? Nikola Tesla, fizicianul inginer inventator, regizorul Emir Kusturica, pe Goran Bregovic, Weird Al Yankovic, Milla Jovovich s.a.1 comentariu vrei sa comentezi?

Locuri: Serbia
just me
#1 -

festival

nu uitati si de festivalul trompetelor de la Guca

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera