Locuri: Muzeul holocaustului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
mh

Muzeului Holocaustului* pare o metafora a ignorantei majoritatii noastre fata de petrecerea lui in Romania… E vorba de o cladire veche – Sinagoga Mare, dosita in spatele unui bloc ceausist de pe strada Sfanta Vineri, la fel ca alte cateva locase de cult din zona.

mh

Odata ce faci inconjurul blocului, descoperi monumentul, proaspat renovat si redeschis publicului. La exterior sinagoga este eleganta, dar mai putin ornamentata decat Templul Coral sau decat actualul Muzeu al Evreilor din Romania (Sinagoga Unirea Sfanta). La interior, insa, ochiul este cucerit de decoratia somptuoasa, a carei simbolistica o intelegi mai bine gratie curatorului, domnul arhitect Aristid Preja. Cea mai mare sinagoga din Bucuresti, ea dateaza din 1846 si a fost declarata monument de arhitectura al Romaniei de catre Academie.

mh

Acest spatiu stralucitor adaposteste insa o expozitie despre o epoca intunecata. De-a lungul peretilor laterali, ca un convoi al tristetii, stau panourile expozitiei, "incununate", simbolic, de sarma ghimpata.

Primele exponate arata participarea evreilor la Razboiul de Independenta si la Primul Razboi Mondial, in ciuda faptului ca nu aveau cetatenie romana (majoritatea lor au fost incetateniti de-abia dupa cel de-al doilea razboi mondial)

Expozitia se concentreaza, in continuare, asupra primului pogrom, cel de la Dorohoi, petrecut cu doua luni inaintea venirii la putere a lui Antonescu (Septembrie 1940). Urmeaza documente despre Statul National-Legionar si rebeliunea legionara, careia i s-a dedicat si o expozitie separata, la intrare. In una din fotografiile de atunci descoperi Sinagoga Mare, vandalizata. Mai sus, o alta fotografie, cu un alt loc de cult distrus de legionari - Templul Spaniol (sefard).

Cateva cuvinte trebuie spuse aici si despre legislatia antisemita din timpul maresalului. Sa ne imaginam azi ca nu am mai putea cumpara albumele unor Leonard Cohen, P!nk sau Bob Dylan, pe motiv ca sunt de origine evreiasca. Sau ca ne-am trezi cu colegi dati afara din serviciu sau din facultati, doar pentru ca sunt evrei. Pe cat de imposibile par astazi intamplarile de acest fel, pe atat de "normale" pareau pe vremea lui Antonescu, cum se poate vedea aici.

muz
Ratia de zahar pentru evrei si tigani - cu 400, respectiv 200 de grame mai putin decat la „crestini”. Roman, 1942. (sursa-bbc. O copie a acestui document se afla si la Muzeul Holocaustului)

Expozitia continua cu pogromul de la Iasi, trenurile mortii si ghetourile infiintate in anumite orase din Moldova.

Cea mai mare parte a memorialului o constituie insa Transnistria, cu grozaviile ei, locul in care multi evrei (indeosebi din Basarabia, Bucovina si Ucraina) dar si tigani si-au vazut sfarsitul. Trecand pe langa fotografii sau desene ale supravietuitorilor, ghidul povesteste despre lagarul de la Vapniarca, unde detinutii au fost hraniti cu mazare furajera, ceea ce a cauzat paralizia a sute de prizonieri.

Soarta evreilor din Transilvania de nord, trimisi in lagarele naziste, ocupa penultima parte a expozitiei. Si, ca pentru a demonstra, daca mai este nevoie, ca expozitia nu acuza in masa poporul roman (sau maghiar, in cazul Transilvaniei de nord), ultimele panouri sunt dedicate dreptilor intre popoare- crestinii care si-au riscat viata pentru a salva evrei. Alaturi de chipuri mai putin cunoscute din pacate, ca acel al lui Traian Popovici  sau al Vioricai Agarici, il intalnim si pe cel al Reginei Elena a Romaniei. De amintit ca pe 11 August lista dreptilor s-a mai imbogatit cu un nume, cel al lui Theodor Criveanu.

mh

Muzeul Holocaustului se afla pe strada Vasile Adamache, numarul 11. El poate fi vizitat gratuit de marti pana sambata, intre orele 9-13.


*Pentru o incercare de definire a termenului « Holocaust » si contextul romanesc, vezi si aici . Raportul oficial al comisiei Wiesel pentru studierea holocaustului in Romania este disponibil aici. Despre suferintele romilor in transnistria puteti afla mai multe aici si aici.

 

Autor: Olahus. Fotografiile apartin autorului, cu exceptia cazurilor unde se specifica altfel.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera