Locuri: Muzeul de geologie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stand si cugetand filosofic despre vremea tropicala de ieri, cu 40 de grade in miezul zilei si taifun in miezul noptii, metropotam a ajuns la concluzia ca (o sa murim cu totii) scaparea noastra este refugierea in strafundurile pamantului, lasand suprafata terestra sa fie bantuita de vanturi neprietenoase si animale la fel, lasand soarele gol, ca in romanul SF al lui Asimov, si locuind feriti de capriciile unei clime care nu vrea sa ne mai tina.

5

Metropotam s-a dus azi deci sa isi caute loc de casa, si s-a gandit sa inceapa cu muzeul de geologie. L-a gasit usor, urmand talpile de dinozauri care lipaiau pe trotuarul larg pe soseaua Kiseleff dinspre Piata Victoriei.

Sigur stiti cladirea. E fostul Institut de Geologie, fondat in 1906, vizavi de MTzR. Ati intrat vreodata acolo? Daca nu, pacat, e interesant. Chiar daca nu esti "genul de muzeu", ia-ti o pauza de o ora si fa un drum in adancurile pamantului. E racoare :)

Muzeul e ceva mai didactic decat te-ai astepta, parand ca se adreseaza mai degraba oamenilor de stiinta din domeniu decat pustimii aduse de doamna profa de geo.

7

8

Salile, foarte bogate in exponate, diagrame, schite, scheme, desene si explicatii, acopera toate stiintele geologice, de la studiul mineralogiei si petrografiei la parter, apoi o colectie impresionanta de flori de mina (multe aduse de la muzeul de geologie de la Baia Mare, care a profitat din belsug de minele din jur si probabil de lucrul sustinut al detinutilor politici de pe la minele din Baia Sprie, Cavnic).

6

8
cuart
9
pirita
10

11
cele mai vechi roci au aproape 2 miliarde de ani vechime, iar cele care poarta cele mai vechi urme de viata au cca. 600 milioane de ani

12
Lucy!

La etaj sunt salile de paleontologie si stratigrafie, care pornesc cu explicatiile de la fosile de metropotami sub forma de scoici petrificate, trec prin scheme care te cam fac sa regreti ca nu ai fost mai atent la orele de geografie din liceu si ajung la... dinozauri. Cam ridicoli, cam putin infricosatori si cam de plastic... ca e fantastic.

14

La subsol te duc urme colorate de baby dinozaur care a dat iama cu labele in tuburile cu tempera.

1

Acolo este sala de minerale fluorescente, mult mai multe decat la Antipa si frumos colorate (ca altceva nu ne permite lipsa de pregatire in domeniu sa spunem :-).

2

3

Copiii se vor bucura sa vada tot felul de minerale si flori de mina care par aduse direct din spatiu (ca altceva nu prea vor intelege), iar cei mari or sa se bucure (poate) sa inteleaga de unde a pornit si unde a ajuns de-a lungul vremurilor bulgarele de tarana cu care ne invartim toti voios in jurul soarelui.

13

Muzeul are si cateva programe educationale, Pamantul pe intelesul celor mici, Era dinozaurilor. Este deschis zilnic de la 10 la 18, biletul costa 5,5 lei (2,5 redus), iar daca vreti si ghid (care, daca este constient de ce place publicului, va poate explica pe intelesul profanului ceea ce este aratat pe intelesul omului de stiinta), costa 10 lei (20 pentru engleza/franceza)

galerie foto
si un articol mai vechi al metropotamului despre ce sta sub talpa Bucurestiului... geologiceste vorbind.1 comentariu

Locuri: Muzeul de geologie
icee
#1 -

Comentariu nou

nu contest. arata ireal. dar sa faci o cafenea in cladirea unui muzeu mi se pare profan. nici macar nu e in tema cu muzeul. of of of!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera