Locuri: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Minovici"

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Undeva la inceputul anului 1905, Dumitru Minovici a intrat intr-o librarie cu gandul sa-si cumpere un zmeu si s-a reintors acasa cu o reproducere dupa Masaccio: portretul lui Lorenzo Magnificul facut de Benetto Gozzoli. Asa s-a nascut pimul obiect dintr-o colectie ce multi ani mai tarziu si-a gasit adapost in Muzeul de Arta Veche Apuseana " Inginer Dumitru Minovici".

59
Casa construita in 1939, in stil gotic englez aduce a castel medieval cu turnuri inexpugnabile pe care parca stau la panda arcasi

Ne-am oprit in dreptul portilor de fier forjat de la nr. 3 pe strada Nicolae Minovici in dreptul "casei" artei apusene careia  i-au dat viata sotii Ligia si Dumitru Minovici.

Muzeul a fost infiintat de Dumitru Minovici, nepotul celor trei celebri frati Minovici. Desi era inginer petrolist de profesie, a urmat cursurile Institutului de Petrol al Universitatii din Strasbourg, specialitatea "chimia si exploatarea petrolului". In timpul studiilor universitare a adunat cu patima de colectionar obiecte de arta, pe care le achizitiona din economiile pe care le facea din bursa.

canapea
Canapea si fotolii stil Louis al XV-lea

I
nginerul aduna mai intai obiectele de arta si mai apoi il roaga pe arhitectul Canella, un prieten al sau, sa construiasca o casa pentru colectia sa. In 1939 se incepea construirea casei inaugurata abia in 1945 după ce sotii Ligia si Dumitru Minovici au donat casa si colectia de arta Academiei Romane.

Nepotul lui Minovici se inspira dintr-un album de arta si se hotaraste sa construiasca muzeul in stilul gotic englez al perioadei Tudorilor ( singura casa din Romania in stil Tudor). El incearca gasirea unor variante ahitectonice care sa avantajeze exponatele stranse de inginer din diferite anticariate in timpul calatoriilor sale in strainatate ( de aici aceasta colectie eclectica, ca si stilul in care este construita casa).Cladirea are fatadele in stil flamand, logii venetiene, creneluri medievale si ferestre gotice cu vitralii. In curtea din spate sunt plasate statui, banci din piatra si un bazinas in care odinioara  pluteau pesti exotici.

cantareata

Cantareata de Van Treeck

Muzeul adaposteste intr-o ambianta de secol XV-XVIII, piese de mobilier, elemente de arhitectura, covoare, stampe, litografii, picturi, sculpturi si ceramica. Spatiul e structurat in trei incaperi : living-ul, biblioteca si sala in care se servea masa, numita camera toscana. Un vestibul lung este decorat cu arme si gravuri cu scene de vanatoare.


toscana

Credenzza toscana cu vas japonez de secol XIX

Camera toscana gazduieste un semineu adus din Toscana, tapiserii flamande si panzele unor artisti din scolile germana si italiana; tablouri de Roeland Savery, Jan Fyt si Francesco Zuccarelli. Camera e mobilata cu credenze si cassoni florentine, pe care stau maiestuos cupe, vase si sfesnice din portelan de Delft si Meissen(secolele XVII - XVIII), gravuri (secolul al XVI-lea), editii rare ale autorilor din secolele XVIII - XX.

scara

Scara melcata in stil gotic francez, duce la etaj

gotic

Biblioteca
- mobilierul din lemn de nuc masiv e lucrat in stil neoclasic, scaunele sunt tapisate in manufactura Aubusson.
.
marele gotic

Marele Gotic

In spiritul generozitatii familiei Minovici, acest muzeu a fost donat de catre fondatori, Academiei Romane, la sugestia lui Petru Groza, pentru a nu fi rechizitionat si devastat de oportunistii epocii. O casa-muzeu uitata ( gazda buna si amabila insa pentru emisiunea lui H-R Patapievici) si putin vizitata (in zilele de luni, marti si miercuri, muzeul e inexplicabil inchis pentru public) a sensibilizat insa o initiativa privata ce incearca sa pastreze mostenirea familiei si sa-i traseze un viitor.

Surse: itcnet.ro; revista Igloo

Multumiri pentru colaborare si fotografii colectivului de la Muzeul de Arta Veche Apuseana "Inginer Dumitru Minovici"4 comentarii

Locuri: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Minovici"
cioanca c.
#1 -

muzrul minovici

Stimata doamna, domnisoara ,
Citind compilatia de texte downloadate pe care domnia voastra , cu nedeontologica indolenta , cred ca o numiti articol , trebuie sa va marturisesc :
- lucrez de 2 ani de zile in acest muzeu al Academiei , ma pricep destul de mult la arta , dar , sincer , nu am reusit sa gasesc logiile venetiene de care vorbiti . De aceea , va rog , cand aveti timp , poate treceti pe la muzeu sa mi le aratati si mie , nu de alta , dar eu chiar tin la corecta informare a vizitatorilor ...
- banuiesc ca domnia voastra mergeti mai des la biserica decat la muzee, recte : toate muzeele din lume au luni si / sau marti inchis , fiind deschise sambata si duminica ( muzeele de rang national , romanesti si straine, mai mult sau mai putin ) ; in plus , la muzeul acesta , fiind o colectie privata care a intrat in circuitul public , se respecta orarul fondatorului . In speta - miercuri este ziua de curatenie si pt rezolvarea documentelor / documentatiei de profil . Dar , asa cum spuneam , dvs. sunteti prinsa cu alte treburi , asa ca nu aveti timp pt o corecta informare si apelati , pt noul articolas , la acelasi mos net ... Metoda / metodologie care va catalogheaza , sine ira et studio , intr-o anumita categorie .
PS Noroc cu fotografiile cu / de la muzeu , care au salvat , si de data aceasta , "profresionalismul" unor "jurnalisti" romani ( de la Spiru Haret / Maiorescu / D. Cantemir ?! ) ...

Locuri: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Minovici"
Letitia
#2 -

Comentariu nou

Fiecare link conduce la pagina din care provin informatiile; nu imi atribui deci informatia cu pricina; ( in plus, sursele sunt mentionate la finalul materialului) ; altfel, am fost la muzeu( prima fotografie din articol imi apartine ) si am incercat sa va intalnesc dar nu ati avut timp de noi. Am trimis materialul catre dvs, pentru a va da acordul, dar e-mailul a ramas fara raspuns, prin urmare "nedeontologica indolenta" (poate chiar insolenta?) e usor de acuzat, mai greu de probat.

Chiar daca identitatea noastra este mai dificil de reperat in acest spatiu al mass media (din perspectiva anumitor persoane sau institutii) cum bine spunea un bun roman, astept o zi in care veti accepta sa ne intalnim pentru a putea completa articolul in cunostinta de cauza.

Multumiri, Letitia Craciun

Locuri: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Minovici"
george
#3 -

Comentariu nou

Care este programul de vizitare al muzeului ? pe minovici.ro gasesc tot felul de informatii numai asta nu.
Pentru cei din provincie specific ca muzeul se afla pe Strada Nicolae Minovici 1, langa gara Baneasa, sper ca doamna cioanca c. sa confirme daca asa este.

Locuri: Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Minovici"
Cristina
#4 -

Comentariu nou
@George - Blogul muzeului mentioneaza, pe coloana din dreapta, ceva mai jos, programul: Joi- Duminica 9-17.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera