Locuri: Muzeul Zambaccian

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Moto: "Banii, la unchiul meu Krikor, nu se blocau decât în tablouri" (Marcel Zambaccian, nepot si negustor de arta)

Cum vii dinspre Aviatorilor pe strada Muzeul Zambaccian, cladirea sa te impresioneaza mai ales prin... discretie. Nici panoul cu afise decolorate, nici placa memoriala si nici chiar statuile nu reusesc sa-i abata din drumul lor pe trecatorii de pe celalalt trotuar.

Ceea ce e chiar pacat, pentru ca muzeul Zambaccian este, probabil, cea mai importanta colectie particulara de arta din tara noastra. Pe de alta parte, putinii care-i trec pragul au parte de o admirare tihnita a unora dintre cei mai mari pictori (post)impresionisti din Romania si din Franta.

Iar cum tu, cititor metropotam, nu esti ca restul lumii, vei fi cu singuranta printre "alesii" care suna la usa generosului K.Z., alias Zambacu.

Dupa o escala in camera intunecoasa de unde cumperam bilete, patrunzi, din hol, in sala principala. Aceasta te impresioneaza prin scara eleganta, prin decoratia cu aer medievalo-renascentist si, fireste, prin picturi.

La parter te intalnesti cu primii nostri impresionisti : Nicolae Grigorescu (Peisaj de la Posada, Tarancuta torcand, etc) si Andreescu (cu celebra Iarna la Barbizon, printre altele). In sala urmatoare, panze de Pallady. Ultima sala de la parter este si preferata mea, oferind o portie buna de Luchian (Autoportret, Lautul, Lorica, Scara cu flori si altele).

lautul
Lautul, de Stefan Luchian (sursa)

In toate cele trei incaperi, tablourile sunt vegheate de statuetele lui Oscar Han, dar si de un "Cap de copil" (C.Brancusi)

cap de copil
"Cap de copil", fotografiat de insusi autorul sau (sursa)

Pe scara remarci portrete ale colectionarului si sotiei sale, pictate de Baba si Ciucurencu. La etaj, balustrada este inconjurata de lucarile lui Lucian Grigorescu, Henri Catargi, Iser si Darascu (al carui Cimitir Tatarasc din Balcic ma atrage de cate ori vizitez muzeul). Din cele trei incaperi, doua imi plac cel mai mult: cea cu operele lui Petrascu si Tonitza si sala franceza.

Aceasta din urma adaposteste o mica comoara, de mari nume ale picturii universale. Din dorinta de concizie, voi aminti doar de cele doua picturi ale lui Renoir, de tabloul lui Matisse si de singura panza de Cezanne din tara noastra. Din pacate, anumite opere din muzeu, inclusiv o corida de Picasso, nu mai pot fi vazute, spre nemultumirea cunoscatorilor (printre care nume ca Tudor Octavian sau Bedros Horasangian).

Colectia Zambaccian, adapostita de o casa din anii 30, a fost donata statului roman in 1947, nu fara greutati. In 1977, muzeul a fost inchis din cauza Elenei Ceausescu, iar tablourile au fost transferate la Muzeul Colectiilor de arta.

Krikor Zambaccian, fondatorul, s-a nascut intr-o familie armeneasca din Constanta. Inca din liceu a devenit pasionat de arta, si, gratie meseriei de negustor, a reusit sa isi implineasca visurile tineretii. Mai multe despre acest interesant personaj  poti afla din povestirile nepotului sau, Marcel Zambaccian, dar si din propria lui carte de amintiri, disponibila online.

Metropotamii dornici de o vizita pot merge de miercuri pana duminica, de la ora 11 la 19 (mai-septembrie), respectiv 10-18 (octombrie-aprilie).

Un articol de Olahus. Cu exceptia cazurilor indicate, fotografiile sunt facute de autor.
1 comentariu

Locuri: Muzeul Zambaccian
alexiasnd
#1 -

Picasso

Corida de Picasso era expusa in vara lui 2010.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera