Locuri: Muzeul Taranului Roman

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Muzeul Taranului Roman - Arte si Traditii Populare se inalta mandru pe soseaua Kiseleff, cu peretii sai de caramida rosie. Desi ai ghici ca este muzeu, nu ai banui tematica exponatelor pana nu ai gasi placuta care ii elucideaza rolul. Mereu actual din 1906 muzeul a fost infiintat dupa ce in 1875 Titu Maiorescu a sugerat infiintarea unei sectii de textile in cadrul Muzeului National de Antichitati.

mtr

Acesta a fost inceputul, Muzeul de etnograafie, arta nationala, arta decorativa si industriala si-a gasit un sediu in cladirea fostei Monetarii sub conducerea lui Alexandru Tzigara-Samurcas, director al institutiei timp de 40 de ani. In 1912 numele va fi schimbat in Muzeul de Arta Nationala, iar de-a lungul timpului cladirea va fi cunoscuta drept muzeul de la sosea.

mtr

mtr

mtr

In anul 1931 a fost inaugurata expozitia de arta taraneasca, o importanta contributie la dezvoltarea generala a teoriei si practicii expunerii etnografice (sursa). In 1953 muzeul a fost mutat in cladirea Palatului Stirbei din Calea Victoriei unde va ramane timp de 25 de ani cu numele de Muzeul National de Arta Populara al Republicii Populare/Socialiste.

De-a lungul timpului patrimoniul s-a inmultit cu noi si noi obiecte de arta taraneasca, din pacate colectiile reunite au fost separate si trimise in diferite sedii in 1978, odata cu comasarea Muzeului Taranului si Muzeul Satului. Abia in 1990 muzeul se va intoarce in sediul sau original de pe Kiseleff si isi va primi numele de Muzeul Taranului Roman, moment din care va incepe procesul de refacere a tezaurului de arta.

mtr

Cladirea muzeului apartine stilului neoromanesc cu elemente decorative florale si zoomorfe, deghizat intr-un palat prin coloanele sale inalte, ferestrele in arcada si turnul sau central care se inalta autoritar asupra zonei, privind milostiv in jos prin caramizile sale rosii. Fatada din spate nu este insa la fel de impresionanta, fiind o creatie ce dateaza din perioada comunista, cele doua laturi fiind plasate in contrast. Singurul lucru care atrage atentia este Clubului Taranului plasat sub un gigantic mozaic.

mtr

mtr

Rolul Muzeului Taranului este acela de a se asigura ca nu ne vom uita prea curand mestesugurile, iar prin targurile sale anuale incearca sa readuca interesul tinerilor catre artizanatul veritabil si catre istoria neamului. Printre premiile adunate de-a lungul timpului cel mai prestigios este EMYA- European Museum of the Year Award primit in 1996. Acest premiu a venit ca o recunoastere nu doar a colectiilor si expozitiilor gazduite in muzeu, ci si a actiunilor intregului personal care se ocupa de gestiunea institutiei.

In prezent MTR isi continua programele de promovare a artei traditionale romanesti abordand mijloace contemporane, urmand exemplul MNAC, evenimentele sunt din ce in ce mai animate si interactive, de la targurile la sarbatori, la concerte si festivaluri de film.

Program de vizitare:

zilnic între orele 10 – 18, cu excepţia zilei de luni.

BILETE DE INTRARE

1. EXPOZIŢII PERMANENTE:

ADULŢI 6 RON

ELEVI, STUDENŢI, PENSIONARI 2 RON

POSESORI DE CARD EURO 26 3 RON


2. EXPOZIŢII TEMPORARE:

ADULŢI 5 RON

ELEVI, STUDENŢI, PENSIONARI 2 RON

POSESORI DE CARD EURO 26 2,5 RON

Sursa informatii

Mai multe fotografii in GalerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera