Locuri: Muzeul National de Arta Contemporana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Muzeul National de Arta Contemporana sau MNAC, este locul de care imi voi aduce aminte intotdeauna cu mare placere si nostalgie. Aici a avut loc primul Rokolectiv despre care am scris si publicat primul articol intr-o revista care se vinde pe tarabe (am fost foarte mandru de mine). Apoi a urmat o vara plina de Happy Sundays at the Museum (cu nume precum DJ Rock, Tom Wilson, Gojira, Electric Brother etc.) pe terasa cafenelei de la etajul patru. Tot aici am cunoscut oameni interesanti, am legat prietenii, am pierdut nopti, am ajuns prin OTA, am stat la coada pe o ploaie torentiala pentru a intra la Under Destruction-ul lui Santiago Sierra si ne-am delectat ochiul si urechea la AVM03 (si ar mai fi cateva...).

MNAC

MNAC a fost inaugurat pe 29 octombrie 2004 (cel mai amplu proiect de arta contemporana din Romania si cea mai mare investitie guvernamentala romaneasca in arta contemporana).

In legatura cu locatia MNAC-ului au existat tot felul de dezbateri inca de la lansarea proiectului in 2001, cum ca prin amplasarea lui in Casa Poporului artistii contemporani vor prelua mostenirea comunista si o vor reinterpreta sau ca este un spatiu de exercitiu al libertatii si normalitatii, in cel mai anormal loc din Europa sau o provocare ultracontemporana.

Dezbaterile au oscilat intre o doua grupuri: unii care sustineau ca amplasarea in casa lui Ceausesc ar avea un fel de efect exorcizator, al doilea grup sustinea varianta unei contaminari.

Insa, cel mai mare defect al locului in care se afla MNAC-ul este zona moarta din punct de vedere socio-urbanistic si faptul ca se ajunge foarte greu acolo.

Pana la urma, MNAC-ul asa cum il stim, a ramas parte din Casa Poporului (fatada corpului E4 ) si printre primele proiecte s-au numarat Under Destruction #1 al lui Gianni Motti si Cristoph Buchel. Printre altele, cei doi au gurit zidul care desparte aripa muzeului de aripa parlamentului, creand atfel cel mai mare peep show politic din istorie.

De-a lungul timpului, cei mai reprezentativi artisti romani care si-au expus operele in acest spatiu au fost: Alexandra Croitoru, Gorzo, Vlad Nanca, Cristian Pogacean etc.

MNAC

Astazi am trecut pe acolo pentru a vedea ce se mai intampla. De mult timp nu am mai auzit nimic despre MNAC - no more happy sundays. Nu era prea multa lume. La parter si etajul unu avea loc o expozitie dedicata unor artisti recent disparuti dintre noi (Ion Bitzan, Ovidiu Maitec, Florin Mitroi si Ion Nicodim).  

MNAC

MNAC

Dupa ce am vazut intreaga expozitie am urcat si pana pe terasa sa vad ce se mai intampla si acolo. Pustiu. Terasa era cam in paragina, totusi, de dragul vremurilor trecute am luat o bere si am admirat priveliste de aici pentru cateva zeci de minute.

MNAC

MNAC

Apoi am luat liftul si am coborat inapoi la parter. Am parasit MNAC-ul cu speranta ca pe viitor va redeveni ce a fost odata, atragand o multime de oameni interesanti, organizand happy sundays si gazduind evenimente de genul Rokolectiv sau AVM.

MNAC

Surse: IDEA, Undo, mnac

Mai multe fotografii in Galerie

Pe aceeasi tema:2 comentarii

Locuri: Muzeul National de Arta Contemporana
irina
#1 -

nou

din pacate am descoperit mnac-ul probabil in perioada cand deja se perima...pentru ca au lipsit toate happy sundays de cand am fost eu prima data acolo, si anume primavara 2006. auzisem de mnac, dar din cauza locatiei [sic] am ajuns asa de tarziu acolo. privelistea e frumoasa, si nu e nimic mai relaxant decat sa savurezi o cafea pe terasa, desi poate daca ar muta pernele uriase afara ar fi si mai si :). anyway, il vizitez destul de frecvent, pentru ca de unele expozitii chiar nu ma pot satura. la accidente si la minkkinen am fost de cate 4 ori :D

Locuri: Muzeul National de Arta Contemporana
Badea Gabriela
#2 -

despre...

Doamne-ajuta ca exista MNAC, in Bucurestiul asta plin de tutankamoni si pokemoni!!!!!!!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera