Locuri: La mare in Bulgaria

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Ne intoarcem in tara trandafirilor si castravetilor balcanici cu cateva sugestii de vacanta. Zilele trecute v-am povestit putin despre Sofia, azi va trimitem la mare. In Bulgaria preturile sunt mici, Marea Neagra e la fel de albastra, iar pe litoral chelnerii vorbesc binisor romaneste (multi fiind chiar romani get-beget), ca si multa lume din zona Cadrilaterului.

O sa incepem cu Balcic, "perla Marii Negre", caruia i se mai spune Orasul Alb si caruia tracii i-au zis mai intai Kruni (Orasul Izvoarelor), apoi Dionysopolis. Polis-ul a fost distrus pe la mijlocul secolului 6 de un cutremur, care a zgaltait din temelii si orasul invecinat, Varna (Odessos), si o cetate noua a fost ridicata. Numele Balcik l-a capatat pe vremea otomanilor, care l-au transformat dintr-un orasel bizantin intr-un centru cosmopolit de tip balcanic, populat de turci, greci fanarioti, tigani si bulgari.

Palatul reginei Maria
, "cuibul linistit" (Tehna Yuva) a fost probabil pentru oraselul provincial o mana cereasca, pentru ca dupa ce regina s-a hotarat sa isi petreaca acolo visele noptilor de vara, protipendada bucuresteana a navalit in Balcic, cumparand terenuri si construind vile pe malurile stancoase. Cativa dintre acestia au fost Bratianu, Ion Pilat, familia Storck.

Micul castel este construit intr-o abundenta de stiluri si influente care seama cu un labirint: mici bazine cu nuferi si canale de legatura, similare gradinilor din Alhambra, gradina austera Ghetsimani, de pe faleza estica, gradina lui Allah (cu cactusi), capela, colonada cu trandafiri, un ninfarium si o baie romana.

La 15 km de Balcic este Albena, foarte aproape de o padure deasa si verde care acopera mai tot relieful Bulgariei. E o statiune noua, unde nu o sa aveti probleme cu comunicarea. Unul din cele mai mari hoteluri se numeste Dobrogea si restaurantele te imbie pe romaneste cu mancare "ca la mama acasa". Plajele sunt frumoase si curate, se sta doar pe sezlong, a carui inchiriere (cu tot cu umbrela de langa el) costa 10 leva (5 eur)/zi.

Capul Caliacra are o istorie bogata in povesti cu hoardele turcesti. Acolo se afla ramasitele unei cetati medievale bogate si sus, pe o faleza stancoasa, este un monument care povesteste legenda celor 40 de fecioare care prin secolul 14, cand cetatea era amenintata de un val nou de ieniceri, au preferat sa se azvarle in mare de pe stanca decat sa cada in ghearele cotropitorilor.

Malitios din fire si dupa ce a vazut femeile bulgare, metropotamul ar zice ca mai degraba asta ar fi fost reactia turcilor la vederea "frumusetii" fecioarelor bulgaroaice.

Preturi orientative (1 eur = 2 leva): benzina este cu cativa centi mai ieftina, se gaseste cazare la 15-20 leva in moteluri sau pensiuni, mancarea are si ea preturi mai mici: o pizza 5 leva, supa rece de iaurt (tarator) 3 leva, berea intre 1,2 si 1,5 leva. Sfat amical: nu lasati masina decat in parcari cu plata, pazite.

Cine a mai fost in Bulgaria si cu ce amintiri (ne)placute s-a intors? :-)1 comentariu

Locuri: La mare in Bulgaria
dragos
#1 -

SPAM

claudia, te rog sa opresti spamul asta altfel o sa iti restrictionam accesul! multumesc!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera