Locul saptamanii - magazinul Unirea

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Un grup de cercetatori de la metropotam (cu mult timp liber pe cap) a calculat ca daca ai vrea sa vizitezi fiecare magazin din Unirea, ai intra sa zicem lunea si ai mai iesi peste 53 de ore. Au fost luate in calcul hainele probate, pauzele de cafea, mersul la toaleta, uitatul dupa blonde, incercatul de gadgeturi, holbatul la plasme si timpii morti petrecuti pe scara rulanta in cazul in care se opreste curentul.

unirea

Cine nu stie magazinul Unirea? Adica "Unirea Shopping Center", pe limba metropotamului contemporan si anglicizat. Mastodontul de beton a fost precursorul mall-urilor contemporane, construit in 1976-77 de arh. Gh. Leahu si N. Urum. In varsta de 30 de ani, bunicuta se tine bine si e in pas cu moda si cu tehnologia.

Prin anii '80 era, impreuna cu magazinele universale Cocor si Obor, unul din cele mai apreciate complexuri comerciale ale capitalei (si cam singurele, de altfel), unde intrai dimineata sa cumperi dresuri de dama si ieseai seara cu aragaz, covoare si perdele, dupa un imprumut consistent la C.A.R. :-)

unirea
Magazinul Unirea, in 1984, inainte de mutarea Bisericii Sf. Ioan Nou
(acuarela de arh. Gh. Leahu, de aici)

Fostul magazin universal s-a transformat in "shopping center", intins pe cele 4 etaje cu spatii largi si inalte si impartit dupa sufletul si bugetul comerciantilor in buticuri mici si sic sau in hale pline de frigidere sau electronice.

unirea

Arhitectii spun* despre Unirea ca reprezinta "o continuare neorationalista a modernismului clasicizant ilustrat de Duiliu Marcu in anii '40". Din pacate noi nu putem decat sa aprobam cu un aer atotstiutor, pentru ca oricum nu se mai vede nimic din cladire din cauza faptului ca cele 4 etaje sunt acoperite in lung si in lat de elegantele reclame de carpa plina de praful capitalei. Tot arhitectii spun ca imaginea originala a avut de suferit dupa ce Ceausescu i-a "cosmetizat" infatisarea si l-a extins pe la mijlocul anilor '80 pentru a se asorta mai bine cu Victoria Socialismului.

unirea

Pe langa gaura neagra pe care o reprezinta in continuare intratul in Unirea, indiferent de sex sau orientare comerciala, magazinul este unul din reperele cele mai cunoscute oricarui trecator prin Bucuresti. Ne vedem la Unirea. Cum unde? In locul cel mai evident si usor de reperat (dupa multimea de oameni care asteapta in fata lui) - la McD :-)

unirea

*info din "Bucuresti - arhitectura si modernitate", Mariana Celac, Octavian Carabela, (c)Arcub Simetria 2005.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera