Locul saptamanii: fostul abator din Timisoara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Din fostul Abator din Timisoara nu stim ce ai putea sa mai vezi; din pacate, acest loc de referinta din oras isi cedeaza teritoriul si aspectul cultural in beneficiul unui interes mai mare al romanilor, ceal al consumismului. Mai precis, in Timisoara, se da abatorul la schimb pentru un nou mall.

 abator timisoara
sursa foto

Banatenii vor asista la demolarea unui punct important din cultura si istoria lor; ca de obicei, Ministerul Culturii nu a putut interveni si nici nu a putut sa achizitioneze spatiul despre care vorbim. Astfel, locul a ajuns pe mana unor baieti destepti, a unor investitori hotarati sa faca un nou mall ca sa aiba si timisorenii unde sa se distreze.

Ca sa nu acuzam in van, trebuie sa apreciem intentia reprezentantilor Ministerului Culturii si Cultelor de a tine cu dintii de abator, asta pana cand interesele financiare si proiectele grandioase au reusit sa smulga locul de sub aripa ocrotitoarei instante. De asemenea, este de laudat proiectul arhitectural care nu presupune demolarea intregului abator.


sursa foto

Conform planurilor de reconstructie, fatada abatorului se va pastra dupa o strasnica si atenta consolidare a locului. Mall-ul va integra o parte din abator dupa procesul de reconstructie si va fi unul din elementele originale ale noului centru comercial. (sursa)

Ca in orice troc pe modelul cladire culturala- mall/cladire de birouri/ alt spatiu modern, au existat discutii si controverse si s-a ajuns chiar la probleme de titulatura: multi spuneau ca abatorul nu este un monument istoric, ci este o simpla cladire industriala.

Noi tinem sa contrazicem gurile rele si sa marturisim ca ne-ar fi placut sa putem vizita locul in care se preparau mezelurile, am fi vrut sa vedem masinariile sinistre la care se taiau animalele sacrificate si am fi vrut sa ne plimbam prin abator ca adevarati macelari si sa aflam povestea din spatele parizerului sau a fripturii.

Abatorul din Timisoara a fost construit intre anii 1904-1905 sub indrumarea arhitectului Szekeli Laszlo; planul constructiei avea la baza elemente gotice si romanice specifice acelor ani. Abatorul era format din 11 cladiri, fiecare cu o functie importanta la preparea carnurilor si macelarirea animalelor: un adapost pentru animale, hale de sacrificare, spatii frigorifice, birouri, laboratoare si locuinte. (sursa)


sursa foto

Mult timp, abatorul a fost o sursa importanta de aprovizionare in oras; aici a fost si o fabrica de conserve, o fabrica de lapte iar abatorul era sursa de materie prima pentru mai multe fabrici din oras.

Dupa o frumoasa dezvoltare din timpul comunismului, prin anii '70, abatorul si-a incetat activitatea in 1989. Cei interesati de viata abatorului, au incercat sa-l readuca in randul punctelor industriale din oras, dar au renuntat la aceasta lupta in 1992, cand abatorul a fost lasat in paragina. (sursa)

Credem ca tocmai pentru ca abatorul a fost lasat de izbeliste, de aceea a si primit titulatura de monument istoric; ca orice cladire care este lasata sa putrezeasca, si aceasta, prin vechime si prin abandon, trece in randul cladirilor de importanta istorica.


sursa foto

Dupa demolari succesive, din abator au supravietuit turnul central, poarta si cele doua statui: una cu un taur si un personaj feminin si cea de-a doua cu un alt taur si un personaj masculin. Turnul central va fi bucata de istorie care va aminti de abator chiar si dupa constructia mall-ului care va lua locul monumetului istorico-industrial.

Desi trebuie sa ne luam la revedere de la abator, nu puteam sa facem acest lucru fara sa ne ducem in trecut si sa aflam ce se intampla dincolo de portile pazite de tauri. Si, asa cum spunea si un istoric de la Muzeul Banatul din Timisoara, abatorul chiar este o cladire importanta din oras daca ne gandim ca "acesta era pe toate cartile postale de acum 100 de ani". (sursa)

Daca esti din Timisoara, spune-ne si noua ce se mai intampla pe Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 24, acolo unde a fost construit abatorul. Sau spune-ne ce iti amintesti tu despre acest loc.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera