Locul saptamanii: casa conspirativa PCR din Vatra Luminoasa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Clasa muncitoreasca, cuprinsa de inalte idealuri marxiste, alaturi de alti adepti ai teoriilor socialiste isi dadeau intalnire in diferite puncte fierbinti din tara. In mod normal, acestea s-ar fi numit sedii PCR. Intrucat partidul comunist, la numai 3 ani dupa infiintare, a intrat in ilegalitate, toate intalnirile in care se discuta soarta tarii si in care se complota se numeau intalniri conspirative.

Locurile unde se purtau discutiile se numeau case conspirative, membrii aveau si ei nume conspirative ca sa nu fie usor recunoscuti. Tinand cont ca partidul comunist a fost in ilegalitate 40 20 de ani (din 1924 pana in 1944), eticheta conspirativ a ajuns sa fie pusa in multe locuri din tara. Noi iti vom spune despre o casa conspirativa din Vatra Luminoasa.


Casa conspirativa, before&after

Vatra Luminoasa
Preluare dintr-un Ghid al Bucurestiului, 1963, Editura Meridiana

De ce tocmai aceasta? Pentru ca aici s-a pus ultima caramida la destramarea regimului antonescian pro-german si aceasta casa a avut un rol important in cladirea functionarii legale a tot ceea ce insemna comunist. Mai exact, in casa de pe Vatra, a fost tinut in arest maresalul Ion Antonescu dupa evenimentele de la 23 august 1944.

Dar pana sa ajungem aici, sa incercam sa intelegem ce insemna o casa conspirativa mai exact. In astfel de locuri, cei din miscarea muncitoreasca se strangeau, studiau literatura marxista in grup, incercau sa inteleaga teoriile, invatau "Manifestul Comunist" cap-coada, raspandeau manifeste si cantau "Internationala", "Marseillaise" si "Tanara Garda".

Daca nu am fi stiut ce a urmat anului 1944, povestile despre casele conspirative ar fi sunat chiar bine. Bazat pe amintirile unui fost membru, la sedintele conspirative se milita pentru educarea ucenicilor, se promovau bunele moravuri prin lupta impotriva alcoolului, a fumatului, a violentei, a injuraturilor. Se impunea un comportament decent si se incuraja educarea ucenicilor, prin eforturi culturale si prin dezvoltarea constiintei. (sursa)

Vatra Luminoasa Vatra Luminoasa

In casa conspirativa de pe Vatra s-au intamplat mai multe lucruri decat simple intalniri si discutii. Aici s-a pregatit si s-au pus la punct detaliile insurectiei armate de la 23 august 1944. Asa se explica de ce, dupa inlaturarea lui Antonescu si a regimului sau, maresalul a fost trimis chiar in aceasta casa in care s-a pregatit lovitura de la palat.

Lotul Antonescu, format din Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Pantazi, Mircea Elefterescu, Constantin Z. Vasiliu, Radu Lecca si Eugen Cristescu, a fost transportat si tinut in arest in casa de pe Vatra, pe atunci cu adresa Str. C. Burca, nr. 27. Arestatii au stat aici timp de 8 zile, inainte sa vina sovieticii si sa-i revendice.

Cand soldatii rusi au venit sa-i preia pe captivii din casa de pe Vatra, acestia au fost mirati de sistemul slab de paza al detinutilor; erau doar 10 civili inarmati cu pistoale care pazeau casa. La 31 august 1944, lotul Antonescu este ridicat si pornesc spre punctul de comanda al Armatei 53 Sovietica; grupul paraseste casa pentru o calatorie pana la Moscova.

Din casa conspirativa, Antonescu and co. ajung in faimoasa inchisoare a NKVD-ului, Lubianka, unde sunt detinuti si anchetati. Dupa doi ani petrecuti in captivitate in URSS, Ion Antonescu si o parte din adeptii sai se intorc in tara pentru a fi executati la Jilava, la 1 iunie 1946. (sursa)

Vatra Luminoasa Vatra Luminoasa

Fosta casa conspirativa se gaseste acum la intersectia strazii Constantin Tanase cu Sighisoara. Candva, pe casa era o placuta care spunea povestea cu iz comunist a perioadei in care Antonescu a fost prizonier in acea cutie de beton.

Acum, cladirea este in renovare, placuta nu mai este si nu se poate vedea nicio urma care sa mai spuna lectia de istorie care a avut loc in actualul cartier rezidential de lux, Vatra Luminoasa.

Citeste mai multe despre cartierul Vatra Luminoasa aici.
Pe aceeasi tema:2 comentarii

Locul saptamanii: casa conspirativa PCR din Vatra Luminoasa
antonescu
#1 -

blog oficial maresalul antonescu

Superb blogul!Felicitari!
Intrati pe Blogul oficial al Maresalului Antonescu http://maresalionantonescu.blogspot.com/ si participati la sondajul de opinie despre Maresalul Antonescu.
De asemenea lasa-ti si un link pentru a putea trimite lumea la acest articol.
“Prefer să mor în mocirlă într-o Românie Mare decât să mor în paradisul unei Românii mici.”
Maresal Antonescu

Locul saptamanii: casa conspirativa PCR din Vatra Luminoasa
Radu
#2 -

erm... problem...

Sunt singurul care vede Loganul BGS in poza din 1963 preluata din ghid?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera