Locul saptamanii: blocul Zodiac

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Obisnuiti sa mergem doar cu privirea in pamant sau inainte, rar observam cladirile pe langa care trecem. La fel, obisnuiti cu arhitectura comunista a spatiilor de locuit, nu ne asteptam sa ne sara in cale un bloc altfel.


zodiac

Blocul Zodiac, aflat pe Calea Dorobanti, aproape de ASE si la cativa metri de British Council, este o cladire construita in 1946 de arhitectii Radu Dudescu si Mircea Marinescu, cu ajutorul inginerului Emil Prager. Cele 16 panouri decorative sunt realizate de Constantin Baraschi.

zodiac

Radu Dudescu a fost un cunoscut arhitect din perioada interbelica, care a facut si teatrul Nottara de pe Magheru, spitalul Elias, palatul BNR, precum si sediile multor sucursale BNR din tara.

zodiac

Blocul se afla pe lista monumentelor istorice ale municipiului Bucuresti si e intr-o stare foarte buna (fatada a fost refacuta recent), spre deosebire de alte momente. In consecinta, nu ne asteptam sa vedem prea repede vreo cladire de birouri turnata in locul lui.

Zodiac nu are vreo poveste spectaculoasa, ci este pur si simplu rezultatul muncii unor oameni care au vrut sa faca o cladire tematica, construita cu atentie la detalii, in spiritul arhitecturii interbelice, care sa atraga privirile si sa-i faca sa se simta special pe cei care locuiesc in ea.

zodiac

Cladirea are 52 de apartamente, unde, in momentul de fata, sunt atat spatii de locuit, dar si sedii de firme sau cabinete medicale. Este decorata cu desene cu teme astrologice, bine intretinute, care de la distanta nu sar in ochi, dar care, atunci cand esti aproape, descumpanesc si mira. Ce sa caute insemnele zodiacale pe un bloc?

Foto in galerie1 comentariu

Locul saptamanii: blocul Zodiac
Laurentiu Prisching
#1 -

Blocul Zodiac

Super! Respectele mele pentru atentia acordata acestui bloc! De mic mi-s atras de arhitectura anilor '20-'40. Pacat insa ca multe dintre aceste cladiri au probleme de rezistenta (nu este insa si cazul acestui bloc - "Tata Emil Prager" a lucrat exemplar!).
Si mai rau, multe au fost demolate, distruse, din pacate...
Propun consolidarea, restaurarea celor ramase si cu probleme de rezistenta.
Ar trebui ca Statul sa fie OBLIGAT sa faca aceste demersuri, nu sa sustina distrugerile si demolarile abuzive!

P.S.: Sunt proiectant, si as fi onorat de colaborare in acest domeniu: consolidari, renovari, restaurari, lucrari...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera