Locul saptamanii: blocul Adriatica (Socomet)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
In Bucuresti exista doua blocuri cu numele (vechi) Adriatica, ambele in zona Caii Victoriei, detaliu producator de mici confuzii. Primul este unul dintre blocurile cu gloriete din Piata Natiunile Unite (fosta a Senatului sau a Operetei), care se afla la numarul 1 pe Splaiul Independentei, practic la intersectia cu Calea Victoriei, si care se numeste Adriatica-Trieste (1926, arh. Petre Antonescu).

Al doilea bloc Adriatica (numit cateodata si Socomet, dupa cele doua mari firme de pe fatada sa, vezi foto mai jos) e chiar pe Calea Victoriei, la nr. 39, construit intre anii 1936-37, de arh. Rudolf Fraenkel, Teller si Dem. Savulescu.

Blocul Adriatica Blocul Adriatica

Blocul Adriatica venea ca o completare moderna a Pietei Teatrului - alaturi de el, unde se afla azi Hotel Novotel, a stat pana in 1944 Teatrul National, strajuit pe cealalta latura a sa de turnul Palatului Telefoanelor, unde erau odata Casele Otetelesanu.

Piata mai era delimitata si de cladirea (existenta si azi, recent renovata) a Hotelului Continental (1886-'90), vizavi de teatru, si de blocul  in care se afla Societatea de Asigurari Generala  -1936, arh. George Negoescu (vizavi de o latura a blocului Adriatica si de locul pe care se afla acum blocul Muzica, aparut mult mai tarziu, in 1960).

Blocul Adriatica Blocul Adriatica
Piata Teatrului dupa si inainte de Blocul Adriatica

Despre blocul Adriatica nu-i mare lucru de spus, el a facut parte din seria de imobile de birouri construite in anii '30 pentru folosul diverselor firme si societati comerciale, spre exemplu de asigurari, cum era Adriatica, sau metalurgice, cum era Socomet (mutata ulterior la Galati, mai aproape de uzina).

Blocul Adriatica Blocul Adriatica Blocul Adriatica

Ceea ce-l face insa remarcabil este ceasul din "turn" - construit in forma de L la intersectia Caii Victoriei si strazii Ion Campineanu, are chiar pe colt un turn cu 2-3 etaje mai inalt decat ultimul nivel al cladirii, care are pe laterale si ceas (al carui timp insa a stat acum multa vreme), oglindit in peretele de sticla al noului hotel de vizavi.

Blocul Adriatica Blocul Adriatica Blocul Adriatica Blocul Adriatica

La parterul sau se afla -chiar pe colt- sediul televiziunii B1, al carei studio de stiri are geamurile chiar la strada. Blocul nu iese cu nimic altceva in evidenta - nici o tura prin spatele lui nu ne-a adus vreo satisfactie, dar ar mai fi de retinut ca pe Campineanu, imediat dupa el -unde acum se afla un alt bloc- era odinioara beraria Gambrinus, mutata prin anii '40 in locul stiut si azi, de la coltul Brezoianu cu Bd. Elisabeta.

Blocul Adriatica
harta zonei
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera