Locul saptamanii - Universitatea Bucuresti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Aproape toti am trecut pe acolo, ba ca am vrut, ba ca ne-au determinat prezentele obligatorii. Cand spui universitate, spui fie scoala (mai rar), Revolutia din '89 sau punct de intalnire pentru alte destinatii.

sigiliul universitatii
foto de aici

Universitatea din Bucuresti are varsta de 143 de ani, fiind infiintata in 1864 prin decretul numarul 765 de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Poate parea mult, dar, totusi, Unibuc este o universitate relativ tanara, in raport cu varsta intr-adevar venerabila a altor universitati europene (Cambridge dateaza de pe la 1200, Oxford din secolul 11, Sorbona de la 1257 iar Universitatea din Viena de la 1365).

universitatea bucuresti
foto de aici

Universitatea de fapt unea trei facultati deja existente - Facultatea de Drept, cea de Stiinte si cea de Litere si Filosofie, fiind succesoare a institutiilor de invatamant ce tineau de Academia domneasca.  Constructia propriu-zisa a cladirii incepuse insa deja din 1857, cand s-a asezat piatra de temelie. Din 1866, cand a venit pe tron, Carol I a sprijinit proiectul. Lucrarile au durat pana in 1869, fiind conduse de arhitectul Alexandru Orascu care, in paralel cu arhitectura, era pasionat si de matematica, fiind unul dintre primii profesori ai Facultatii de Stiinte.

Alexandru Orascu a fost unul dintre reprezentantii clasicismului in arhitectura, un clasicism adaptat realitatilor romanesti. Tocmai de aceea cladirea Universitatii a fost gandita in stil neoclasic, cu coloane si decoratiuni specifice, la care a contribuit si Karol Storck.

universitatea bucuresti
foto de aici

Intre 1916 si 1918 Universitatea este inchisa datorita ocupatiei straine, iar in 1944 a fost avariata in timpul bombardamentelor din al doilea razboi mondial (Bucuresti, arhitectura si modernitate - Mariana Celac, Octavian Carabela, Marius Marcu-Lapadat). Astfel, corpul central a fost reconstruit in anii 1963-1964, fiind adaugate aripi noi structurii lui Alexandru Orascu. De acest proiect s-a ocupat arhitectul Nicolae Ghika-Budest. "Arhitectul a rezolvat autonomizarea facultatilor din acest prim campus bucurestean prin doua intrari majore spate-n spate, in axul fatadei lungi, si altele la colturi, anuntate de cupolete" (Bucuresti, arhitectura si modernitate).

universitatea
foto de aici

Intr-adevar, intrarile facultatilor sunt individualizate. In cadrul universitatii, la toate facultatile, sunt peste 30 de mii de studenti si 3000 de profesori. In prezent, nu toate facultatile care tin de Universitatea Bucuresti functioneaza in cladirea centrala. De exemplu, facultatea de Fizica e la Magurele, Limbile Straine se gasesc in Pitar Mos, Filosofia e in Grozavesti.

In cladirea Universitatii gasim facultatile de Litere, Geografie, Istorie, Matematica si Chimie, iar rectoratul se afla pe bulevardul Kogalniceanu, la Drept. Tot aici sunt si departamentele administrative, sau mai exact aici mergem sa ne luam o gramada de semnaturi cand terminam facultatea. :)

universitate

In timpul pauzelor sau al cursurilor, pe studenti ii gasim in curtea interioara, la o tigara sau in baruletul de la matematica, la o cafea. Pe vremuri era un bar si la Litere, dar s-a desfiintat. Universitatea are si doua edituri, ale caror carti se distribuie mai mult "in interior", fiind de obicei studii ale profesorilor sau programe de curs dezvoltate: Ars Docendi si Editura Universitatii din Bucuresti.

Ar fi inutila o lista de personalitati care au predat aici. Tinand cont ca este cea mai apreciata si cunoscuta institutie de invatamant din tara, pe lista fiecarei facultati figureaza personalitati importante, recunoscute in domeniul lor de activitate.

In 1989, Universitatea a fost principalul pol al luptei anti comuniste, aici desfasurandu-se manifestatii de protest si lupte. Apoi, in Piata Universitatii a avut loc asa numita "Golaniada", unde multi dintre protagonisti au fost studenti sau profesori, urmata indeaproape de mineriade.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera