Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand eram pustoaica mergeam saptamanal in vizita pe Strada Boteanu nr 3A. Treceam  pe langa Casa Paucescu, pe atunci doar o ruina plina de moloz in care locuiau aurolaci. Cu timpul s-a demolat atat de tare, incat nici macar aurolaci nu mai adapostea, dar adapostea in continuare moloz, gunoaie si servea de WC public  trecatorilor curajosi.

Casa a stat asa cam unsprezece ani si cand credeam ca va fi renovata,  Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR) a ingropat-o iremediabil sub o cladire disproportionata din sticla si otel.

placa actuala
foto: placa explicativa de la intrarea in UAR

Daca inainte casa facea o nota discordanta interesanta cu restul arhitecturii Pietei Palatului, acum nota respectiva s-a transformat intr-o nota grotesca. Ceea ce este mai grav e ca oamenii care au coneput cladirea in acest fel sunt arhitecti.


casa paucescu 1
foto: fosta Casa Paucescu, vedere dinspre Palatul Regal

Pana la distrugerea completa a casei, ea a avut un destin aparte.

Casa Paucescu, asa cum ii spune si numele a apartinut unui anume Grigore Paucescu, om politic si avocat, ministru si membru al Partidului Conservator in a doua jumatate a secolului al 19-lea.

Casa si-a construit-o in Piata Palatului dintr-un motiv foarte simplu – acolo era centrul politic al orasului, acolo se faceau si desfaceau intrigile curtii, iar Paucescu nu putea lipsi. Casa lui a devenit locul de intalnire al elitei intelectuale a sfarsitului de secol: Caragiale, Eminescu, Vlahuta, Delavrancea sunt prezenti in salonul literar al lui Grigore Paucescu.

imaginea veche
foto: casa Paucescu, a doua jumatate a sec al-XIX-lea

Caragiale il descrie ca pe un om impartial a carui judecata nu putea fi partinitoare, un om care nu scria literatura si tocmai de aceea putea sa judece cu mare finete operele altora.

Legatia Austro-Ungara
Dupa moartea lui Grigore Paucescu in 1897 casa a fost pentru scurta vreme sediul legatiei Austro-Ungare. Strada Vamii pe care se afla casa, s-a transformat in Strada Viena.

Fundatia Regala
Fundatia, a carei constructie a inceput in 1891, este inaugurata la 14 martie 1895 sub denumirea aleasa de rege Fundatia Universitara Carol I. Curand, pe la 1900, Fundatia era deja neincapatoare pentru toti studentii care doreau sa studieze aici, iar directorul Alexandru Tzigara-Samurcas ia hotararea sa extinda cladirea cu inca o aripa.

placa memoriala
foto: placa memoriala, corp Fundatia Universitara Carol I

Regele Carol I a cumparat o partea din Casele Paucescu de la vaduva acestuia si le va demola pentru a face loc noii cladiri a Fundatiei.

Noua cladire construita dupa planurile lui Paul Gottereau pune in umbra totala Casa Paucescu, adusa la dimensiuni modeste.

inalt
foto: sediul UAR vazut din Strada Boteanu

Dupa 1947
Ironia sortii face ca dupa 1947, Directia V a Securitatii sa se instaleze chiar in casa Paucescu. Nimeni nu stie exact ce se intampla in casa respectiva, exista chiar zvonuri ca acolo ar fi fost un atelir de argintarie. Cand s-a tras asupra casei in decembrie 1989 s-au gasit foarte multe obiecte de argint, unele dintre ele recuperate chiar de persoana pe care eu o vizitam in adolescenta mea pe Strada Boteanu, in apropierea casei Paucescu.

Dupa 1989
In decembrie 1989, Casa Paucescu si Fundatia Regala au cazut prada tirurilor de artilerie si focului, dar dintre cele doua Casa Paucescu a fost mai putin norocoasa. Nu a fost renovata timp de peste 10 ani, fiind lasata ca un „suvenir” al revolutiei.

detaliu
foto: detaliu UAR

Astazi zidurile care au ramas in picioare adapostesc sediul UAR si se gasesc la intersectia strazilor Boteanu cu Dem. Dobrescu, oferind un spectacol trist despre cum stim sa ne conservam trecutul.

Bibliografie:
Nicolae Iorga Istoria Bucureştilor Editura Vremea, 2008
Adrian Majuru, Bucuresti povestea unei geografii umane, ICR, 2008
9 comentarii

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
arhitect
#1 -

Comentariu nou

silvia T. nu ar fi trebuit sa scrii si despre autorii actualei cladiri? nu despre asta este vorba in articol? teleme ti le-ai facut doar din manualul de istoria arhitecturii?

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
jocker
#2 -

trist dar adevarat

pacat ... pare pacat, dar se pare ca noi romanii nu ne mai pricem sa construim ceva frumos ci doar mastodonti de otel si sticla. Daca ne uitam peste piata in locul teatrului ... ... ( nu ii mai tin minte numele scuze) a aparut o noua cladire " frumoasa" de 15 nivele desi in zona inaltimea maxima este de 10. Dar daca se construiesc office building fara parcare intr-o zona deja sufocata de trafi trebuie sa fim de acord .

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
shadster
#3 -

Trist?

Mie nu mi se pare "trista" alaturarea de vechi si nou, din contra.

Din cladire mai ramasese o parte din fatada, deci cum ar fi trebuit conservata? Recladita? Autorii proiectului cred ca au avut o idee inspirata de a "conserva" ce-a mai ramas din ea.

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
claudiu
#4 -

da

Deci arhitectura acestei cladiri m-i se pare absolut geniala... combinatia vechi-nou e ceea ce trebuia acelui spatiu... se potriveste perfect...sa nu uitam ca aceasta cladire a fost restaurata,si a fost pastrat ce se mai putea pastra.Consider o idee inspirata pentru ca daca nu s-ar fi facut acest lucru probabil acum cladirea era o ruina,se ajungea la daramarea cladirii si reconstructia unei cladiri comerciale. Bv celor care au gandit acest proiect

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
Ionutz
#5 -

Rusinos articolul...

Sunt tare curios care sunt realizarile in materie de arhitectura ale doamnei Silvia T.
Un articol in acelasi dulce stil romanesc, devenit clasic...in care nu stim decat sa comentam, fara a fi capabili sa propunem o solutie fiabila. In locul dansei, mi-as cere scuze pentru critica nefavorabila, nefunamentata si lipsita de personalitate adusa unuia dintre cele mai reusite proiecte din arhitectura romaneasca de dupa 89'...

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
mc
#6 -

Noi nu gandim-Noi scrim!

Cred ca asta este (sau ar trebui sa fie) motto-ul vostru, al autorilor cu vocabular si cultura de fufe si cocalari de la Metropotam!
Si-mi pare rau ca sunt brutal. E trist sa vezi tineri perorand pe teme cu care nu au nimic in comun la coltul strazii sau pe blogul lor. Cand insa abereaza rusinos si pe un ton hotarat in mod organizat, din ipostaza de formator de opinie si "specialist", atunic e revoltattor!
Imi pare rau de proiectul metropotamului, atat de promitator dar adus in derizoriu de o sleahta de semidocti badarani!
Casa Paucescu este o problema care depaseste clar nivelul strazii, deci nu are ce cauta aici, unde nivelul reportajelor e mai degraba "de canal".
Nu punctul de vedere (atitudinea "imi place/nu-mi place" e dreptul si la indemana oricui) ci tonul, limbajul si argumentele folosite sunt strigatoare la cer!
Va doresc viata fara griji, distinsa Silvia T.
Si ma bucur ca nu imi intelegeti comentariul!

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
dragos
#7 -

nu numai ca esti brutal...

...insa vorbesti prostii si nu esti cu nimic mai bun decat ceea ce acuzi.

E drept, ai putea sa fii badaran, cum de fapt esti, sau ai putea sa fii constructiv si sa aduci mai multa substanta subiectului. Chiar daca pari, repet - pari, mai pe subiect, atitudinea ta de "problema depaseste nivelul strazii" este fix la nivelul strazii din Romania in care traim. Iar despre argumente, nu ne permitem sa le combatem, vorbele de mahala nu merita un raspuns la subiect.

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
cristi
#8 -

multumesc pentru poze

aveam nevoie de cateva poze cu detalii... multumesc.. si pentru informatiile istorice asemenea. in schimb afirmatiile si critica sunt inutile, nefondate si perfect ignorabile.

Locul saptamanii: Uniunea Arhitectilor din Romania (Casa Paucescu)
MiaaQQ
#9 -

Sunt de acord

... cu grotescul acestei cladiri. Imi plac in general imbinarile dintre nou si vechi, insa acolo unde e cazul si cu bun gust. Cladirea de acum nu are ce cauta acolo. Este evidenta nepotrivirea ei, desi arhitectii, in principiu, au avut o idee buna.
Iar cum in Romania nimic nu se face dupa lege, ci dupa ochi, pofte si portofel, am ajuns sa avem intr-o zona joasa de case vechi cu o medie de 4 etaje pe cladire un turn de sticla BCR, avem acest sediu al arhitectilor unde nu ar trebui sa fie decat case restaurate si mai sunt muuulte alte exemple, dar ce mai conteaza...
De obicei sunteti critici fara temei, voi cei de la Metropotam, dar acum nu va pot contrazice.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera