Locul saptamanii - UNATC

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

UNATC-ul sau Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, din Bucuresti, este institutia de invatamant superior de stat cea mai veche in domeniul acesta. Daca ne uitam in istoria institutului, gasim radacinile undeva in 1834. Asadar, aproape doua secole de teatru si aproape 60 de ani de cinematografie in organizare academica. O traditie venerabila, avand in vedere marile talente care s-au perindat prin acest institut.

3


Aflat pe Str. Matei Voievod 75-77, sediul aminteste de o cetate, asigurand impactul de centru al cunoasterii. Intrarea se face printr-o bolta joasa, cum altfel pentru o astfel de locatie. Pe holuri gasesti grupuri de studenti, implicati in tot felul de discutii despre piese de teatru aflate in pregatire sau despre filmele de an la care colaboreaza membrii mai multor sectii. O adevarata caldare de idei. Intr-o atmosfera aparent relaxata.

Printre profesori regasim nume cunoscute, cum ar fi Gelu Colceag, Adrian Titieni, Radu Gabriel, Alexa Visarion, Doru Ana si Olda Delia Mateescu. Cu totii impun respect printre studenti cand ii descoperi mergand spre salile de curs.


4UNATC-ul este impartit in doua sectii, Teatru si Cinematografie sau Film. Sectia de Teatru se imparte in specializarile de Actorie, Regie Teatru, Papusi-Marionete, Coregrafie, Scenografie si Teatrologie. Sectia de Cinematografie este alcatuita din urmatoarele: Regie Film si Televiziune, Imagine Film si Televiziune, Multimedia Sunet si Montaj si Comunicare Audio-Vizuala. Dupa obtinerea diplomei de licenta ai posibilitatea de a aplica la Masterat sau la Doctorat in una din aceste discipline.


2


Pentru admitere puteti gasi informatii pe site-ul Universitatii. Ceea ce este interesant e ca se organizeaza cursuri pregatitoare pentru fiecare din sectiile de mai sus, trasatura pozitiva a procesului de admitere.

1UNATC-ul se presupune a scoate pe banda rulanta valori ale teatrului si filmului din Romania. Numai ca in ultimii ani aceasta premiza nu mai este valabila. Din ce in ce se promoveaza amatorismul. Cam cresc buruienile prin UNATC. Praful s-a strans peste acest loc si de sub acesta e greu sa respiri aer proaspat sau sa mai simti amatorismul trecut la rang de arta. Intrati talente si iesiti artisti licentiati - se spunea odata. Dar nu cred ca mai e valabil...

Ultimii ani ne-au daruit cateva talente exceptionale. Merita amintit Cristi Mungiu, castigator al Palm d'Or, la Cannes. Dar el si ceilalti cativa precum el sunt exceptii. Un grup de oameni talentati si inteligenti, cu mult curaj si cu multa incredere. Exact ce nu se preda in UNATC.

Rezultatul? Suntem inca dependenti de CNC, un Consiliu de batrani cu interese batrane. Si nu avem curajul de a face rost de finantari proprii pentru film. Ne concentram pe drama lui Cehov in teatru si pe drama comunismului in film. Gri, cat mai gri, ca asta e arta, fiule! Pune un filtru putin sepia sau putin mai verde, si sa vezi ce casca gura prostii!

O conversatie cu un actor care se afla de 20 de ani pe bancile Universitatii mi-a confirmat aceasta parere. Licenta, masteratul, doctoratul nu i-au adus nimic nou in fata ochilor. Aceasi oameni, aceleasi tipologii, un xerox trist, deprimant. Hai sa filmam la fel, sa jucam la fel, sa regizam la fel, sa montam la fel. Neinteles inseamna Artist.

Cred ca este timpul pentru o schimbare. Nu tranzitie, nu Hai ca vedem noi cum facem!... Schimbare completa... Profesori, locatie, echipamente... Ca bani sunt. Doar e una din cele mai scumpe facultati din tara. Si nu se vede, domnilor. Nu se vede.

Sursa foto
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera