Locul saptamanii: Turnul de testat ascensoare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Din randul fabulatiilor ceausiste, iti prezentam o noua creatie fantasmagorica pe masura ego-ului liderului comunist: turnul de testat ascensoare, una din cele mai inalte cladiri functionale din Bucuresti. Ridicarea turnului a inceput, asa cum era de asteptat, in urma unei vizite a cuplului Ceausescu, de data asta, pe teritoriul tarii noastre, la fabrica IFMA (Intreprinderea de Fabricatie si Montaj Ascensoare) .

Desi in 1962, IFMA reuseste sa trimita in tara primul ascensor 100% romanesc, facut si crescut pe plan national, Ceausescu avea dubiile sale privind siguranta acestor masinarii. Marea sa spaima era ca liftul se va prabusi cu el si a sa consoarta dupa instalarea acestuia in Casa Poporului, mega-cladire aproape de finalizare la momentul respectiv.

Asa cum isi aminteste Nicolae Lupu, director de proiectare la IFMA, lui Ceausescu i-a luat ceva timp sa inteleaga cum se monteaza lifturile si cum se face testarea lor. Ne imaginam cum radeau muncitorii pe sub mustati de naivitatea liderului si cum se mirau de cunostintele limitate ale tovarasului si de spaima lui de modernitate, reprezentata in acest caz de niste amarate de lifturi.

Cum nu exista un turn pe masura megalomaniei lui Ceausescu si cel deja existent avea doar 37 de metri, insuficient pentru ascensoarele necesare Casei Poporului (peste 70 de metri), s-a dictat construirea unui nou turn, unul potent pentru toate ideile liderului neinfricat.Cum era de asteptat, Tovarasul nu putea sa se rezume la construirea unui turn pe masura nevoilor lui; pe modelul, big, bigger, biggest sau in acelasi ton cu make my logo bigger, Ceausescu a ordonat sa se faca un turn care sa fure piul nemtilor si sa dea clasa amaratei cladiri a lor de 77 de metri. Asa am ajuns sa avem cel mai inalt turn de testat ascensoare din Europa, o cladire de 114 metri (din alte sursa 90 m sau 97 m).

Mandria nationala nici ca putea sa fie mai mare: uite cum dam noi Europei lucruri valoroase si uite cum ne afirmam in ochii deloc migdalati ai locuitorilor de pe continent. Din 1972, dupa demonstratii inovative de constructie si arhitectura, turnul a stralucit in cartierul Grivita si mai, mai ca la Soare te puteai uita, dar la el, ba.

Dupa planurile arhitectului Corneliu Borcoman si ale inginerilor Gheorghe Negoita, V. Guran, E. Pajor, D. Macovei, la ridicarea turnului s-a apelat la metode moderne de constructie, folosind tehnica de turnare continua a betoanelor, strategie folosita pentru ridicarea barajelor. Odata terminat exteriorul, s-a trecut la partea de interior unde lucrarile au durat doi ani. 

Te-ai astepta ca o astfel de cladire sa atraga curiosi, investitori, producatori si sa fie un punct de atractie turistic, dar si prolific pentru sectorul economic din tara. Din catalogul ciudateniilor de tara, scoatem vestea socanta si iti spunem ca turnul nu a fost niciodata folosit. Asadar, ne-am ales cu un record si...atat. Nu am folosit turnul nici macar pentru testarea lifturilor noastre, asta pentru ca ne descurcam perfect cu cel de 34 de metri.


sursa foto

Tot Nicolae Lupu are o poveste amuzanta despre turn pe care o spune pentru Gandul, povestea investitorilor straini si cum au incercat romanii sa-i prinda pe acestia in carlig; in speranta ca vor reusi sa inchirieze turnul marilor producatori de ascensoare, au chemat astfel de reprezentanti pentru un tur al turnului si pentru perspectiva incheierii unei afaceri.

Nevoiti sa urce cu liftul de marfa (cel pentru oameni nu mai functiona), calatorie pana in varf care dura 10 minute, romanii i-au intampinat pe strainezi cu un mic ospat in ascensor. Chiar si asa, constructia a fost prea impresionanta chiar si pentru ei si, coplesiti de masurile acestuia, s-au vazut nevoiti sa refuze propunerea romanilor.

Turnul are toate calitatile pentru a castiga admiratia romanilor si pentru a impresiona, chiar si de la departare. Tepusa monstruoasa formata din 6 puturi si laboratoare pentru testare si experimente, pe langa CV-ul european impresionant, mai are un atu: este rezistenta la cutremure. Desi foarte inalta, cladirea compacta are rezistenta la seisme, fiind pe un sfert bagata in pamant.

harta turn
sursa foto

In prezent, turnul a intrat in portofoliul imobiliar al lui Tiriac, proprietar care foloseste constructia la capacitati maxime: isi posteaza bannere si afise publicitare pe zidurile turnului. Mai mult ca sigur, constructia va deveni curand doar o parte dintr-un complex sau ii va servi magnatului pentru noi proiecte. Pana atunci, ne mandrim cu cel mai inalt turn de testat ascensoare din Europa, unul virgin pe care, daca ar fi sa ne luam dupa culturi pagane, vom primi recompense si mai mari tocmai pentru ca nu a fost folosit.  niciodata. 

Turnul de testat ascensoare este in cartierul Grivita, aproape de Gara de Nord.

surse: wikipedia, gandul.info si "Bucuresti, arhitectura si modernitate- un ghid adnotat" de la ArCub Simetria.4 comentarii

Locul saptamanii: Turnul de testat ascensoare
Maria
#1 -

castiga mereu

Mereu castiga doar ei!

Locul saptamanii: Turnul de testat ascensoare
dio
#2 -

autorul bate campii

Ce boala am eu pe astia care critica orice era pe vremea lui ceausescu ,dar acum ce se mai produce stimabile care ai scris articolul ?E mai bine acum ca importam absolut tot?De bine de rau aceste lifturi au rezistat 20,35 de ani folosite de romani ghiolbani care au grija doar de ce au in casa lor.

Locul saptamanii: Turnul de testat ascensoare
esti o gaina
#3 -

vai de tine de pros

americanii se mandresc cu cladirile lor inalte, tu care esti roman le critici pe ale tale...ai o minte de gaina

Locul saptamanii: Turnul de testat ascensoare
80
#4 -

pfffffffff

voi nu intelegeti nici acum dupa atatia ani ca s-au facut foarte multe lucruri inutile doar din orgoliul unui analfabet? aceste lucruri inutile au fost facute cu suferinta voastra (functie de varsta)sau a parintilor vostrii. cand nu gaseau aia nimic in alimentara se datora faptului ca banii se duceau catre lucruri inutile, ca trebuia sa avem cel mai inalt turn de testatat lifturi din europa sau de unde o fi fost el ,dar uitati sa mentionati ca aveam curent electric 4 ore pe zi pt a face economie...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera