Locul saptamanii: Templul Coral

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Comunitatea evreiasca este in plina sarbatoare a celor 8 zile de Hanuka; Craciunul evreiesc a inceput pe 11 Decembrie, la apus. De aceea, locul saptamnii este unul special pentru comunitatea evreiasca din Romania, si anume, Templul Coral din Bucuresti, trecut pe lista monumentelor istorice din Bucuresti in 2004.

Templul Coral este cea mai mare sinagoga din oras, care a suferit mult de-a lungul celor 143 de ani de existenta. Lacasul de cult mozaic a trebuit sa indure intoleranta romanilor care au incendiat sinagoga exact inainte de inaugurare.

Initiativa de a construi aceasta sinagoga apartine unui evreu polonez, Leib Weinberg, care isi dorea sa aiba un loc sfant evreiesc asa cum aveau toate marile capitale europene. Astfel, intre anii 1864-1866 s-a tot lucrat la construirea Templului Coral dupa modelul sinagogii Tempelgasse din Viena.

sursa foto

Dupa cumpararea terenului din Mahalaua Stelei (pe langa Unirii, undeva peste drum de Teatrul Evreiesc) pentru 2400 de galbeni, arhitectii vienezi au trecut la treaba. Ceea ce vedem noi acum nu prea mai seamana cu edificiul din 1866, dat fiind ca sinagoga a trecut prin multe procese de restaurare si renovare. Chiar si acum, la vizita Metropotamului acolo, cladirea era acoperita pentru ca era sub constructii.

Cu timpul, singagoga a reusit sa-si pastreze aspectul gotic si a beneficiat de-a lungul anilor de mai multe imbunatatiri: in anul 1892 s-a construit cel de-al doilea nivel al galeriei; in 1932, sinagoga a fost rasfatata cu o noua aripa care avea la parter o sala de conferinte si de festivitati si o camera a clerului, iar la etaj muzeu, arhiva si biblioteca.

f sursa foto

Dar nici aceste imbunatatiri si nici noile decoratii nu aveau sa dureze prea mult pentru ca, in 1941, legionarii au devastat locul care fusese deja usor afectat de cutremurul din 1940. S-au folosit materiale mai ieftine pentru reconstructia care s-a terminat in 1945, asa ca a fost nevoie de o noua interventie, una mai serioasa si, speram noi, definitiva. In 2007 au inceput lucrarile de consolidare si restaurare, iar astazi, 17.12.2009, inca se munceste la renovarea sinagogii.

Templul este un obiectiv istoric, un loc in care oricine poate sa intre si sa asiste la un serviciu religios. Putem doar sa ne imaginam cum a fost la inaugurarea lui in 1867 cand au venit diplomati straini si membri ai guvernului, iar cladirea era nou-nouta. Acum putem sa-l "vizitam" de dupa gard si sa asteptam sa se termine renovarile ca sa patrundem in camerele sinagogii. Ceea ce se poate vedea acum la templu este monumentul de la intrare in memoria victimelor Holocaustului, o menora: faimosul candelabru cu sapte brate, simbolul statului evreiesc.

Locul saptamnii: Templul Coral Locul saptamnii: Templul Coral

Sinagoga a trebuit sa suporte intoleranta oamenilor, dar toate atacurile asupra ei au facut, oarecum, istoria acestui loc. Desi nu mai putem admira opera originala, inca ne putem satisface curiozitatea de a intra intr-o sinagoga si de a vedea cum arata biserica evreilor. Si pentru ca Metropotamul e curios din fire, a vrut sa stie ce trebuie sa faca mai exact atunci cand paseste in "casa de intrunire" (definitia din ebraica a sinagogii) a mozaicilor.

Adresa: Strada Sfanta Vineri, nr. 9, zona Unirii.


Serviciul religios Shabat


Shabat, ziua sfanta, zi de odihna in ebraica, incepe de vineri de la apusul Soarelui si se termina sambata la rasaritul primelor 3 stele. Serviciul religios incepe cu rugaciunea de seara; apoi are loc kabalat shabat, primirea shabatului. Urmeaza oneg shabat, cand I se multumeste lui Dumnezeu. Se trece apoi la binecuvantarea vinului; vinul, kidush, trebuie sa fie facut de evrei conform traditiei. Rabinul bea din cupa si apoi se imparte vin in pahare de plastic participantilor.
Urmeaza un ritual sanatos, zicem noi: spalarea mainilor, netilat iadaim. Se binecuvanteaza painea, hamoti, care se mananca apoi cu sare.

La final, se da o masa mare la care participa toti. La Shabat barbatii trebuie sa poarte kip, faimoasa "palarie" pe care ai vazut-o in toata filmele americane.
Majoritatea rugaciunilor din sinagoga nu pot fi spuse decat in prezenta a cel putin 10 barbati peste 13 ani, aceasta fiind varsta religioasa a unui barbat in cultura mozaica; tot atunci se sarbatoreste si bar-mitzvah.

La Shabat se spun psalmii pentru fiecare zi a saptamnii, dupa ce femeile aprind 2 lumanari de incepere; la ultimul psalm, este randul barbatilor sa aprinda lumanarile. Slujba de la sinagoga implica toti participantii; ei canta (di ledado di, imnul shabatului, in care ziua sfanta este vazuta ca o mireasa pe care evreii abia asteapta sa o intampine) si se roaga impreuna ca, mai apoi, sa rada si sa discute la o masa mare.

Shalom Shabat!3 comentarii

Locul saptamanii: Templul Coral
daniel
#1 -

hanuka craciunul evreiesc

evreii au craciun ? this is new...

Locul saptamanii: Templul Coral
andra
#2 -

bineinteles ca nu..

Hanukkah nu e tocmai o sarbatoare importanta pentru evrei. E mai cunoscuta pentru ca e asociata cu Craciunul, intrucat an de an se intampla cam in aceeasi perioada! Inutil sa mai spun ca n-are nicio legatura cu nasterea lui Iisus.. Hannukah inseamna 'dedicatie', este supranumita 'Sarbatoarea Luminii' si sarbatoreste 'miracolul uleiului'. Adica.. dupa o victorie impotriva grecilor-sirieni, evreii au eliberat Ierusalimul si au redeschis Templul Evreiesc, care fusese schimbat in loc de rugaciune pentru greci, dedicat zeilor lor. Evreii au vrut sa aprinda din nou Menorah, lampa sfanta, dar nu au gasit decat putin ulei, care ar fi tinut lampa aprinsa pentru o singura zi. Miracolul a facut insa ca uleiul respectiv sa arda timp de 8 zile fara incetare! Cel maiimportant obicei de Hanukkah este asadar aprinderea unui sfesnic cu 8 brate, cate o lumanare in fiecare dintre cele 8 zile ale sarbatorii!

Locul saptamanii: Templul Coral
xolv
#3 -

sigur ?

sigur metropotamul a scris articolul asta frumos, sau a fost preluat de la PR-ul sinagogii ?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera