Locul saptamanii - Teatrul Evreiesc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Teatrul Evreiesc de Stat se mandreste a fi primul teatru evreiesc profesionist din lume. Istoria lui incepe la Iasi, in 1876, cu spectacole in gradina de vara "Pomul verde". Initiatorul trupei de teatru, Avram Goldfaden, multumit de succesul spectacolelor, s-a gandit sa se indrepte spre lumina rampei din capitala, plecand intr-o serie de spectacole itinerante cu destinatia finala Bucuresti.

tes

Teatrul a avut o perioada infloritoare pana la cel de-al doilea razboi mondial, cand au fost interzise spectacolele in idis(*) si actorii evrei chiar nu aveau voie sa joace pe scena nici unui teatru. In vremea Garzii de Fier, actiunile antisemite capatasera amploare si este surprinzator ca in timpuri in care evreii erau demisi din orice pozitie importanta si firme sau companii evreiesti ramaneau fara licente de functionare, in martie 1941 s-a deschis Teatrul Evreiesc Baraseum (in urma a nenumarate petitii si a "donarii" unor fonduri pentru actorii crestini). Una din conditiile de functionare era, desigur, ca piesele sa fie jucate in limba romana. Nu aveau voie, de asemenea, sa aiba reprezentatii in zilele de sarbatori crestine.

tes

Teatrul ar fi trebuit sa se afle in zona Lipscani, insa acest lucru a fost iarasi interzis. Li s-a dat voie sa deschida teatrul in perimetrul "ghettoului" din zona Vacaresti, unde la inceputul secolului 20 traiau apoximativ 300 de mii de evrei. Cladirea apartinuse doctorului Iuliu Barasch, om de cultura al secolului 18, jurnalist, scriitor, profesor de medicina si farmacie. Strada pe care se afla si azi Teatrul Evreiesc poarta numele lui.

tes

Anul 1944, cu instaurarea comunismului, a insemnat "eliberarea" Teatrului Evreiesc. Au reinceput spectacolele in idis si in 1948 a devenit institutie de stat. In anii '50 cladirea a fost restaurata, si a ajuns in stadiul in care se gaseste si azi: sala de 300 de locuri, iar instalatia de traducere simultana (la casca) a aparul in anii '70. De atunci, au fost reprezentate peste 200 de piese in premiera.

tes

Teatrul Evreiesc are o activitate sustinuta de mentinere in viata a culturii si limbii idis: a organizat de doua ori in anii '90 Festivalul  International al Teatrului de Limba Idis, in 2002 a fost co-organizatorul Festivalului National al Teatrelor Minoritare din Romania, iar în 2003 co-organizat si a gazduit primul Festival de Cultură Idis din Europa.

Astazi Teatrul este foarte activ, printre actorii care joaca sau au jucat acolo se numara Maia Morgenstern, Boris Petroff, Constantin Dinulescu. Spectacolele au traducere simultana si biletele costa intre 5 si 12 lei.

Este singurul teatru de stat al unei minoritati nationale din Bucuresti.

tes

(*)limba idis, a evreilor din Europa de Est, a derivat in Evul Mediu din limba germana. Este o combinatie de elemente germanice, ebraice si romane.

Fotografii de pe site-ul teatrului
 

1 comentariu

Locul saptamanii - Teatrul Evreiesc
Ariel
#1 -

hehe

wow, nice, nu ma asteptam sa scrieti despre el...

PS: trec pe acolo zilnic, vedeti ca lipita de teatru e o scoala, acolo invat. Nice post ;)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera