Locul saptamanii - Teatrul Act

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Anii '90 au adus vechii societati romanesti de stat o infuzie de individualizari si proiecte independente, pe toate planurile, inclusiv in teatru. Au inceput sa apara multe companii independente, dintre care unele au atins un succes si o vizibilitate incontestabila: Teatrul Luni de la Green Hours (care se bucura sa fie primul cafe-teatru), compania lui Dan Puric Passe-Partout DP, tangaProject, Teatrul Fara Frontiere, care joaca la Teatrul Act, D'AYA, Masca, teatrul JOINT, pentru a numi doar cateva din cele mai importante.

Primul teatru independent (ca institutie) a fost Teatrul ACT, care a sarbatorit luna aceasta 10 ani de existenta printr-un mic festival numit Teatrul ACT-10 ani.

act
sursa foto

Initiatorul si in continuare directorul Fundatiei Teatrul ACT este Marcel Iures, unii dintre putinii actori romani cu care ne putem mandri pentru succesul lor in cinematografia internationala, alaturi de care au contribuit la cresterea "beciului cu teatru" regizorii Alexandru Dabija, Alexandru Darie, arh. Octavian Neculai, Doina Levintza, ca membri fondatori.

Dintre proiectele initiate de Teatrul ACT au facut parte Festivalul Tinerii si Muzica, din 2006, pACT, inceput in 2007, in care, sub sloganul "teatrul face pACT cu gashca ta din liceu", au incercat (si o fac in continuare) sa aduca teatrul in viata liceenilor, oferind accesul gratuit unor licee din Bucuresti la anumite spectacole.

Mai este de mentionat si Modulul Ada Milea, incluzand spectacolele-musical Nasul (dupa Gogol), Apolodor (Gellu Naum) si Quijote (dupa Cervantes), in care Ada Milea a contribuit cu muzica, versuri si joc.

sala de lectura

Nu in ultimul rand teatrul a mai facut o miscare culturala prin deschiderea ceainariei Sala de lectura de la etajul 2 din Calea Victoriei 126 (harta).

Si ca sa il parafrazam pe Marcel Iures intr-un recent interviu (video, 11 minute), in care spunea ca e mai bine sa faci teatru decat sa vorbesti despre el, decat sa scriem despre Act, mai bine mergem la el.


istoric complet al teatrului ACT aici si aiciNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera