Locul saptamanii: Sediul Accept

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Bucurestiul tratat istoric lasa la iveala diverse pete de istorie imprimate pe cladiri, in arhitectura, strazi, fabrici, uzine, colegii, muzee si alte asemenea. Se intampla insa ca orasul nostru sa aiba si locuri cu un altfel de potential, locuri care abia acum incep sa capseze la dosar file de istorie.

Un astfel de loc este sediul Accept, acolo unde se fac planuri de razboi anti-discriminare si acolo unde neintelesii societatii gasesc sprijin, consiliere si zona verde de normalitate. Ne imaginam ca peste zeci de ani, sediul Accept va intra fara probleme in aria locurilor culturale si de importanta civica din Bucuresti; o luam inaintea cursului istoriei si iti vom spune de ce casa in care se adaposteste (la propriu uneori) asociatia Accept intra in categoria "locul saptamanii".


Sediul Accept Sediul Accept

In primul rand pentru ca este o casa cu un aer boem, o casa colorata cu multe afise, postere, poze, stickere si cafea. Sediul se afla pe undeva pe la Scoala Iancului (pe Strada Lirei), aproape de ingustul bulevard Pache Protopopescu. Casa inspira caldura si este foarte primitoare, prin atmosfera, dar si prin arhitectura. Cladirea este din lemn, cu geamuri mari, cu lambriuri si cu o terasa mica pe care poti sa bei linistit cafeaua si cu o curte pe modelul sub umbra nucului batran, doar ca adapostul e dat de un fel de acoperis extins afara, tot din lemn. Nu lipsesc falnicii copaci, plantele agatatoare si florile din ghiveci.

In al doilea rand, trebuie mentionat ca sediul Accept se afla intr-o zona in care se bombardeaza cu prejudecati in doua directii: o data avem discriminarea indreptata spre comunitatea LGBT (Lesbiene, Gay, Bisexuali, persoane Transegender) care isi gaseste linistea in casuta din poveste, dar pe de alta parte avem o alta categorie discriminata, romii- stapanii acestei zone.

Sediul Accept Sediul Accept

Asadar, alegerea adresei sediului Accept tocmai intr-o zona unde romii sunt majoritari si unde mai apar din cand in cand si alte elemente discriminate (aparitiile nocturne ale prostituatelor, vorbim totusi de zona Matasari) este cel putin paradoxala. Asa cum spune si un membru Accept: aici suntem pe o strada a cainilor, iar noi avem "o casa cu pisici".

Sediul Accept Sediul Accept

Cu o alegere inedita pentru stabilirea sediului si una fericita pentru design-ul casei, locul Accept ne-a facut cu ochiul si ne-a invitat sa-i calcam pragul sa vedem cum arata lucrurile pe interior si sa nu ramanem la nivelul superficial de analizare de la poarta, asa cum face pisica.

In interiorul sediului Accept am descoperit camere in care oamenii munceau de zor (pregateau Gay Fest-ul de anul acesta), am gasit toate produsele brand-uite cu emblema Accept- curcubeul, flyere si diverse postere cu mesaje de incurajare de a accepta diversitatea iar peretii erau gazda unor poze dintr-o expozitie mai veche a fotografei Ana Dumitrescu.

Dincolo de zona promotionala, am gasit biblioteca, un loc in care cartile, tratatele si toate materialele de lectura pe tema LGBT asteapta sa fie citite si, cu putin ajutor si minte deschisa, intelese.

Sediul Accept Sediul Accept

Toate materialele privind problema minoritatilor sexuale sunt puse la dispozitia doritorilor iar o lecturare educativa se poate face la sediu sau acasa pe baza unui abonament (15 lei/an). Membrii Accept se mandresc cu marea colectie de carti cu tematica LGBT, materiale pe care nu le gasesti oriunde.

Tot in casa de pe strada Lirei exista si cabinetul de consiliere psihologica, un fel de camera de confesiuni si povete utile date de specialisti. Aici se regasesc si birourile de la care membrii Accept pregatesc strategii de lupta contra discriminarii pe baza citeriului orientarii sexuale, strategii in plan legislativ si la nivel de mentalitate. De la birourile pline cu extrageri din presa in plin proces de monitorizare se organizeaza Gay Fest-ul, eveniment initiat in 2004 si care deja a capatat iz de traditie in constiinta publica.

Sediul Accept Sediul Accept

Daca stam bine sa ne gandim, tot din aceasta casa, Accept a reusit sa castige mici batalii cum ar fi cea a abrogarii articolului 200 care incrimina relatiile homosexuale in public si interzicea promovarea actelor homosexuale. In sediu au loc expozitii foto, proiectii de film (o data la 2 vineri), intalniri ale voluntarilor si repetitiile pentru piesele de teatru ale organizatiei, toate cu tematica LGBT pentru o mai buna intelegere a acestei categorii.

Sediul Accept Sediul Accept

Sediul de pe strada Lirei cu pisici de toate culorile este o cladire importanta pentru cultura orasului, un loc din care se incearca scoaterea ochelarilor de soare pentru a observa cu limpezime ca exista diversitate si in Bucuresti, o schimbare de peisaj care se picteaza pe sevalet chiar din sediul Accept.

Noi ii dam sanse mari de reusita acestui loc in privinta impunerii unei gandiri mai colorate in Bucuresti, dar nu putem sa dam si un deadline. Tu ce zici?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera