Locul saptamanii - Schitul Darvari

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Cine si-ar putea inchipui ca undeva in mijlocul orasului, ascuns pe o straduta laturalnica se afla un schit, o biserica inconjurata de chilii in care slujesc 3 preoti si 3 frati?

Aproape nimeni, si asta probabil datorita zidurilor care il inconjoara si il feresc de privirile trecatorilor. In caz ca nu esti in tema, cel mult iti poti inchipui ca este o casa mare, amestecata printre celelalte de pe Strada Icoanei.Schitul Darvari numara aproape doua secole de cand familia Mihail si Elena Darvari a construit un mic lacas de rugaciune pentru ei si apropiatii lor. De atunci si pana astazi, schitul s-a transormat de nenumarate ori, fiind inclusiv reconstruit din temelii in perioada interbelica.Initial o constructie mica de lemn, fara turla, inconjurata de cateva chilii destinate calugarilor care slujeau, schitul a capatat forma actuala in 1934 dupa planurile arhitectului Gheorghe Simotta interiorul fiind pictat in fresca de Iosif Keber.

In 1956 comunismul a pus lacat pe portile schitului care s-au redeschis abia in 1996 cu ajutorul Patriarhului Teoctist. Staret a fost numit parintele ieromonah Ambrozie Meleaca, la initiativa caruia, chiliile vechi au fost restaurate. In plus, in 2000, a mai fost adaugat un complex ce cuprinde clopotnita (demolata si refacuta dupa arhitectura initiala de Nicolae Vladescu) un paraclis pentru rugaciune, o trapeza si chilii. Zilele astea am aflat ca este in lucru o noua aripa ce va gazdui chilii si lacasuri de rugaciune.

Povesti despre schit si despre trecutul lui am gasit intr-un loc cumva neasteptat, adica pe forumul dedicat Schitului Darvari. Pentru ca da, Schitul Darvari are un website informativ si un forum relativ activ.

Aici am citit despre gradul de paragina in care ajunsese schitul in ultimii ani ai comunismului, despre "Serile Dalvari", despre predicile Parintelui Staniloae "despre care afirmase Heidegger ca e cel mai mare filosof crestin al secolului XX," sau despre botezul lui Nicolae Steinhardt savarsit in taina in august 1964, dupa iesirea din puscarie.

Astazi schitul se afla in stare ireprosabila - un loc extrem de bine ingrijit si intretinut, o oaza de liniste cu multa verdeata si flori, mai primitor decat te poti astepta in mijloc de capitala. In incinta schitului se afla si un magazin de icoane si carti bisericesti, CD-uri cu muzica religioasa si mici suveniruri cu motive religioase.Despre viata in lacasul Darvari vorbeste parintele Eftimie:
"Eu sunt bucurestean si rezist mai usor aici, dar cine n-a trait in Bucuresti cand era mirean rezista cu mare greutate in Bucuresti, pentru ca este un alt ritm. In general, orice calugar cauta o retragere spre liniste, dar misiunea noastra aici este incercarea de a-i apropia pe credinciosii din Bucuresti de Dumnezeu. Exista si riscul de a ne indeparta noi mai mult de sensul originar al cuvantului monah, care inseamna a fi singur cu Dumnezeu". [de aici]Biserica este deschisa in tot timpul anului, programul slujbelor fiind intre 7.30 - 10.00 si 17.00-19.00 pe timpul verii si 7.30-10.00 / 16.00-18.00 pe timp de iarna.Nu in ultimul rand trebuie spus ca ne-a placut faptul ca slujitorii lui Dumnezeu inteleg mai bine decat slujitorii primariei, de pilda, utilitatea internetului si a prezentei online a institutiilor si lacaselor de orice fel.

Surse:
www.schituldarvari.ro
www.forum.schituldarvari.ro
www.crestinortodox.ro

Adresa: Str. Schitul Dalvari numarul 3 (fosta Horezu) - din Maria Rosetti 200 de metri pe stanga dupa intersectia cu JL Calderon.1 comentariu

Locul saptamanii - Schitul Darvari
davidoiu maria
#1 -

o oaza de liniste adevarata

Merg la schitul darvari de 14 ani. Pentru mine reprezinta o oaza de liniste duhovniceasca si unde tinerii se intalnesc pentru a-L putea intalni pe Hristos de fiecare data in sfintele tainele pe care parintii slujitori ni le ofera cu multa dragoste.
Desi este in centrul Bucurestilui, totusi parintii par a fi in manastirile din Moldova, adica nu vor sa-si tulbure linistea cu haosul bucurestean, ci Il asculta pe Hristos in inimile lor care le rosteste neincetat: "NU VA TEMETI, EU AM BIRUIT LUMEA" . CEL CE SE INCREDE IN MINE NU VA PIERI, CI VIATA VESNICA VA AVEA"

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera