Locul saptamanii - Preoteasa, casa de cultura a studentilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Preoteasa, Casa de Cultura a Studentilor, implineste 70 de ani, dar nu-i arata si se comporta ca in anii studentiei, stand in continuare in umbra Operei, pe Calea Plevnei.

preoteasa

In 1937

Construita in '37, poarta din '57 numele omului politic Grigore Preoteasa, conducator al Frontului Studentesc Democrat in anii '30 si redactor la Romania Libera, inca de pe cand era ziarul ilegal al PCR. A fost unul din comunistii de frunte ai perioadei '40-'50 si a murit intr-un accident de avion, venind de la Moscova, accident despre care se speculeaza ca ar fi fost aranjat de Hrusciov pentru a-l indeparta pe Gheorghiu Dej. Din pacate, Ceausescu - si el aflat in avion - a scapat...

preoteasa

Prin anii '60-'70, cand studentimea a inceput sa ciuleasca urechile cu greu spre Europa si cand muzica era unul din bunurile de consum care iti putea da libertatea pe care altfel n-o aveai, Preoteasa era ca un magnet cultural si social. Se faceau cursuri de limbi straine, de dans, de muzica. In weekend erau seri de discoteca si "ceaiuri dansante". In salile de spectacol cantau trupe ca Mondial, Rosu si Negru, Sfinx, FFN, Semnal M.

Pe langa ei, serile mai erau infierbantate de formatia de muzica usoara a lui Rolf Albricht, cu care canta Margareta Paslaru, trupa lui Horia Badau (care a avut o scurta activitate si in Mondial), Anda Calugareanu, Dan Tufaru, acolo s-au lansat Pompilia Stoian, Dan Spataru (cu muzica si sub bagheta Cameliei Dascalescu) si Nae Lazarescu, care impreuna cu Nucu Petrescu si alti doi glumeti faceau momente vesele intre cele muzicale, un fel de stand up comedy in faza incipienta.

preoteasa
sala de spectacol de la etaj

Ce se intampla acum la Preoteasa? Teatru cu trupa studenteasca Podul, care implineste 40 de ani de experienta, apoi nenumarate concerte (rock, folk, jazz), conferinte, concursuri de dans, spectacole, cenacluri, expozitii foto, proiectii video. Nu in ultimul rand, se merge la bar.

Se tin cursuri pentru studentul (si nu numai) cu fior artistic: chitara cu Adrian Manolovici (100 lei pe luna, 50 lei pentru elevi si studenti), cursuri de fotografie (aproximativ aceleasi preturi), cursuri de dans sportiv, de dansuri irlandeze, de ghizi montani, de japoneza si de ceremonia ceaiului (pentru detalii mergeti pe site-ul Preoteasa, trimiteti un mail la ccs@ccs.ro sau dati un telefon: 315 25 42). Tot acolo se pot cere detalii despre inchirierea salilor mai mari sau mai mici, pentru diverse activitati.

preoteasa
sala de spectacol de la parter

In ultima saptamana din octombrie, putin inainte de ziua ei de nastere, este programata o serie de spectacole "sub egida 70 de ani, 7 zile, 7 genuri diferite, 7 trupe/zi". Tot anul 2007 la Preoteasa au fost proiecte culturale si artistice: Europa si Noi (teatru, muzica: alternativ, folk, jazz), Nationala de rock (video-uri cu premiantii aici), un turneu de primavara prin cateva centre universitare din Romania cu ansamblul Doina, grupul Truverii, Trei Ceasuri Bune (folk), Teatrul Studentesc Podul si Compania de Arta Studio 24. In toamna urmeaza alte proiecte: initierea unui festival de folclor la Bucuresti si Festivalul International de Teatru Studentesc "Eugene Ionesco" (in noiembrie).

foto de pe site-ul casei de cultura Preoteasa

3 comentarii

Locul saptamanii - Preoteasa, casa de cultura a studentilor
nasta
#1 -

dans

Articolul este documentat si astfel devine interesant . Trecand zilnic pe langa cladirea Preoteasa, acum - am aflat pe langa CE trec!

Locul saptamanii - Preoteasa, casa de cultura a studentilor
nasta
#2 -

Comentariu nou

cam multe cuvinte de tastat !

Locul saptamanii - Preoteasa, casa de cultura a studentilor
florin
#3 -

mirabela dauer anda calugareanu pitis tufaru

mergeam la preoteasa la la staco la drept la 303 la club a arhitectura shiller la staco constructii pe linga gara de nord, lenin turturele baruh Berea sus pe sincai linga morga cine a apucat perioada 67 77 la dans la student era frumos cantau anda calugareanu cristal Mondial cu liviu tudan cu evazatii lui paunita Ionescu florin bogardo rosu negru George enache stela enache corina chiriac gil dobrica nistor cu formatia geambasu etc

intram cu legitimatie de scoaLA tehnica

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera