Locul saptamanii: Pitar Mos 20, casa din Bucuresti a lui Danut Deleanu si a lui Sadoveanu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Casa de la numerele 20-22 de pe strada Pitar Mos e plina de amintiri din carti si de umbrele unor personaje fictive sau reale, cat se poate de adevarate insa, toate.

Primul a locuit acolo Danut Deleanu, personajul lui Ionel Teodoreanu din La Medeleni.Dupa un prim volum petrecut la tara, la mosia de la Medelenii Moldovei, cu batai intre cu perne amiralii Potemkin-Olguta si Kami-Mura-Danut pentru atentiile micii japoneze blonde Monica si cu amintiri de gavanoase de dulceata ascunse in soba, casa din Pitar-Mosu 20 e teatrul evenimentelor din volumele 2 si 3, unde un Danut de Bucuresti, isi traieste anii de liceu.

Spre uimirea lui Dănuţ, automobilul nu se oprise la uşa apartamentului din strada Scaune, unde Dănuţ îşi avea odaia alături de ietacul lui Herr Direktor, ci la poarta unei case sprintene cu terasă la etaj, ogradă pavată şi grădină cu chioşc de verdeaţă. Casa albă părea pudrată în scînteierea soarelui de vară; trandafirii agăţători izvorîţi parcă din adîncul ei, cădeau din marginea terasei acoperind faţada cu co­chetul lor torent. Semăna atît de mult cu o vilă casa din Pitar-Moşu, încît ochii se mirau întîlnind împrejurimea urbană, în loc de mare albăstrie sau munte verde.

Ionel Teodoreanu, desi iesean prin nastere, nu era strain de strada Pitar Mos, primii ani din scoala primara (1904-1906) ii facuse la scoala germana de pe strada respectiva din Bucuresti, dupa care s-a intos in Iasi-ul natal. Nu stim cat de cunoscuta ii era casa de la numarul 20, insa ne-o imaginam si azi pe dinauntru asa cum fusese aranjata de Herr Direktor pentru venirea tanarului Deleanu la liceu in Bucuresti:

Hall parchetat, cu ziduri boltite, prelungit ― şi prefăcut oarecum în terasă [...] La stînga, ietacul cu proporţii de salon, substanţial şi sever mobilat; alături, încăpătoare odaie de baie ― despărţită în două printr-o perdea ― al cărei scop mixt îl învederau halterele metalice înşurubate în zidul ripolinat şi balonul de box suspendat agre­siv între plafon şi podea, alături de toate cele tre­buitoare igienei şi cochetăriei bărbăteşti.

La dreapta hall-ului, odaia de lucru: fotolii şi canapea de piele castanie, spaţioase; birou american cu capac mobil: bibliotecă, pendulă cu barometru; iar pe păretele din spatele biroului, trei panoplii: una cu arme şi unelte de vînătoare; alta cu florete, spade, măşti de scrimă şi mănuşi; şi cea din mijloc, mai puţin marţială, alcătuită din două rachete de tenis cu presele lor şi o reţea cu mingi albe.Strada Pitar Mos Strada Pitar Mos
stanga: foto 2007, dreapta: foto 2009

Adresa nu e un detaliu insignifiant, mentionat in treacat de scriitor. Sintagma "Pitar Mosu 20" revine obsesiv, simbolizand pentru fiecare din personajele principale cate un cerc de infern, un purgatoriu, un paradis: pentru Danut un refugiu, o "acasa" in lipsa casei din Moldova, locul unde nu e Adina; pentru Mircea o anticamera inaintea raiului si iadului Olgutei, pentru Olguta... o halta vesela, pentru Monica, o adresa pe un plic, locul care i l-a rapit pe Kami-Mura.

La randul ei, casa din Pitar Mos 20 ii contine pe toti, ii primeste neconditionat, teatru inexorabil al dramelor si melodramelor adolescentei Medelenilor.

Ca ar­hanghelul cu spadă de flăcări din faţa paradisului, în faţa portiţei din Pitar Moşu 20 era Panica. Panica de?... "ridicol", răspunsese un gînd ironic. [...]

În Pitar-Moşu 20 somnul intrase prin toate odăile felurit, ca un bal costumat.


Mai apoi, acolo a locuit, in carne si oase, Sadoveanu.Casa apartinuse pe vremea regalitatii lui Richard Franasovici, diplomat al vremii, pe rand Ministru al Lucrarilor Publice si Comunicatiilor, Ministru de Interne, "Ministrul Regal al Afacerilor Straine din Bucuresti, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Majestatii Sale Regelui la Paris", ambasador al Romaniei in Polonia si in cele din urma si la New York.

Vila Franasovici avusese momentele ei de glorie mondena, primind multi oaspeti de seama la serate sau intrevederi neoficiale. Dintre acestea cineva isi mai aminteste de petrecerea de logodna a industriasului evreu Max Auschnitt, partenerul de afaceri dubioase al lui Malaxa si unul dintre bancherii cheie din suita lui Carol al II-lea (impreuna cu Aristide Blank)... pana cand se zice ca regele cel fustangiu a avut o aventura cu nevasta lui Auschnitt, clujeanca Livia Pordea, mai tanara cu 24 de ani decat Max... dupa care industriasul a decazut din gratiile regale.

Prima informaţie apărea în revista „Fruncea”, la sfârşitul anului 1934, în 22 decembrie, când titra:
„D. Max Auschnitt se căsătoreşte cu o domnişoară din societatea ardeleană. O logodnă care face zgomot. Critici în cercurile naţionaliste”, continuând:
„Unul din cei mai puternici oameni din România, proprietar al unor uzine importante din Bănat şi Vechiul Regat, d. Max Auschnitt, se căsătoreşte cu fiica frumoasă a dlui Pordea, vicepreşedintele Senatului. Logodna a avut loc la 2 Decemvrie în familia Pordea. Cu câteva zile înainte avusese loc la Bucureşti, la d. ministru Richard Franasovici, prezentarea în lume a tinerei domnişoare Pordea, cu ocazia unei serate. Dra Pordea purta cu acest prilej un diamant pătrat de mare preţ, cadoul logodnicului. Idila se zice că s a legat la Karlsbad, în vara trecută. Se svonea însă între timp că nababul industriei metalurgice române s-ar căsători cu fiica celui mai bogat şi singurul maharadja indian alb.
[continuare aici]

Strada Pitar Mos Strada Pitar Mos

Sadoveanu ajunsese sa locuiasca in Pitar Mos 20 in perioada comunista, dupa ce incepuse sa isi manifeste inclinatii catre literatura proletcultista, primind chiar functia de Presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale. In Amintiri din Casa Scriitorilor Corneliu Leu scrie:

Cand Sadoveanu a ajuns in functii reprezentative si i s-a pus militian cu post fix la poarta pe strada Pitar Mos, se spune ca ministrul de interne Teohari Georgescu i-a atras atentia ca are nevoie si de un insotitor permanent in casa, la birou si in masina, un fel de body-guard cu functie dubla: "si a te apara, si a observa si raporta tot ce faci".

Conu Mihai a facut intai un semn de acceptare, apoi s-a miscat si a ridicat degetul ca si cum s-ar fi rasgandit.
- Aveti ceva impotriva? [...]
- Da, a raspuns taciturnul: sa stie sah.

A doua zi s-a prezentat la el un agent intre doua varste, cu o cutie de sah subsuoara [...] Sadoveanu a evaluat valoarea pieselor de fildes, apoi i-a indicat:
- Sezi in camera de alaturi. Vii aici cu tabla, intotdeauna dupa ce imi iau micul dejun.Ultimii ani de viata Sadoveanu si i-a petrecut intr-o casa mai mica si mai retrasa de pe strada Zambaccian. In Pitar Mos 20 acum locuieste un centru medical, iar pe peretele casei e o placuta memoriala care il mentioneaza doar pe Sadoveanu, fara vreo data. Oare personajele de carti de ce nu au si ele dreptul la placute de aducere aminte?Lectura suplimentara:
La Medeleni: vol 1 si vol 2-3
O mica barfa suculenta despre Actualitatea clasicilor, Esichierul politic 1937-1944, (Mizantropie bastinasa)
O alta barfa care atinge si subiectul Sadoveanu in Pitar Mos2 comentarii

Locul saptamanii: Pitar Mos 20, casa din Bucuresti a lui Danut Deleanu si a lui Sadoveanu
Ovidiu Draghia
#1 -

O idee excelenta

Foarte fain articolul si bine documentat, desi are cateva lacune mari: cand povestimn istoria unei case trebuie mentionate anul constructiei si numele arhitectului. Eu chiar eram curios, am copilarit langa Pitar, pe Dionisie.
Cat despre ideea ca si numele personajelor sa apara pe peretii caselor, da, e excelenta, de ce nu? Cata vreme casele mai sunt...

Locul saptamanii: Pitar Mos 20, casa din Bucuresti a lui Danut Deleanu si a lui Sadoveanu
iulia
#2 -

super

Felicitari, foarte misto ideea si articolul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera