Locul saptamanii: Piata Unirii din Timisoara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Intreaba un timisorean care e locul lui preferat din oras si o sa-ti spuna, dupa un clasic ciao: pai Piata Unirii, ce altceva?! Locul, pe langa radacinile istorice si titlul de cea mai veche piata din oras, este un hot spot, adresa la care se intalnesc toti tinerii care bat trotuarele pana se hotarasc in ce cafenea/terasa/bar sa intre.

Piata Unirii e un nucleu in care se desfasorara toata viata timisoreana. In patratul fermecator al pietei o sa gasesti Domul romano-catolic, Palatul Baroc, casa Bruck, monumentul Sfintei Treimi, fantana cu apa minerala, catedrala ortodoxo-sarba si mult-apreciatele baruri si cafenele (sursa aici).


Poze de pe contul de Facebook- Piata Unirii Timisoara.

Cladirile, cu arhitectura in stil baroc, sunt motive de mandrie pentru banateni. Palatul Baroc, in prezent, adaposteste Muzeul de Arta din Timisoara, o realizare pentru care a fost nevoie de mai mult de 120 de ani de incercari si munca (inceputurile muzeului dateaza din 1879).

In muzeu sunt asezate la loc de cinste picturi si obiecte personale ale pictorului Corneliu Baba, opere donate cu drag de sotia artistului si altele primite, sub titlul de "imprumut", de la muzee de arta din Bucuresti.

Expozitiile de la Muzeul de Arta sunt un alt motiv pentru care timisorenii calca in Piata pentru mici momente culturale si de socializare, de data asta in vizita la Palatul Baroc.


Foto panoramica de la Muzeu. By Zoltan Pazmany. Sursa aici.

Pe langa colectiile fixe de arta contemporana, arta interbelica banateana, arta decorativa, grafica europeana si colectia Baba, muzeul isi invita fanii la expozitii precum este si cea de arme, evenimentul "Pe viata si pe moarte" care se intinde pana la 21 februarie si poate fi vazut intre orele 10-18 in fiecare zi, mai putin lunea. Detalii despre toate evenimentele si colectiile de arta gasesti aici.

Iubirea banatenilor incepe cu acest loc si se termina tot in Piata Unirii sau pe stradutele adiacente. Daca nu crezi in relatia timisoreni- Piata Unirii, vom veni cu dovezi. Acest loc are pagina de Facebook in care toti locuitorii pun poze cu momentele lor preferate din piata, cu detalii de arhitectura, cu monumente din patratul cultural sau cu evenimente care au loc tot aici.

Multi dintre fani (2373 la numar) au o amintire in acest loc fie ca e vorba de cafele baute dimineata pe racoare la terase (vara) sau de babe care vindeau cocosei din zahar la colt (tare mult am vrea sa stim ce gust au aceste preparate). 


Casa Bruck                                              Statuia Sfanta Treime; sursa Wikipedia.

Locul indeamna la poposit si la discutii lungi intr-un spatiu prietenos. Poti sa alegi sa stai la o terasa, pe bancutele de popas din centrul pietei sau la o cafenea. O sa dai binete in stanga si-n dreapta pentru ca, aici, toti oamenii abia asteapta o ocazie de discutie in dulcele accent banatean. Si, chiar daca esti o fata noua in piata, nu trebuie sa-ti faci griji. Socializarea incepe cu un "ciao" si se termina la o cafea.

Timisorenii, fiind intr-o relatie de lunga durata cu Piata Unirii, simt ca nu pot sta departe de acest loc nici macar o zi. Cand nu reusesc sa dea un ocol si sa salute locul lor preferat, au la dispozitie varianta virtuala a Pietei Unirii. Camera instalata in centrul Pietei ofera imagini actualizate odata la fiecare 10 secunde, asa incat sa mai aline dorul oamenilor pentru destinatia lor preferata din oras.

Live streaming-ul din centrul Timisoarei este doar o mica parte a proiectului Banaterra, initiativa de promovare a culturii banatene. Banaterra, un fel de enciclopedie a Banatului istoric este o alta modalitate de a inchega comunitatea din Timisoara si de a lasa locuitorii sa vorbeasca si sa se mandreasca cu valorile si patirmoniul lor cultural.

O timisoreanca get-beget, si ea indragostita de Piata Unirii, ne-a recomandat si un club din zona, D'arc,  unde sunt petreceri retro si unde se strang oamenii pentru o socializare mai zgomotoasa.

Pentru ca noi nu l-am incercat, nu putem sa-ti dam prea multe detalii. Mergem pe incredere si ramane sa revenim cu detalii dupa o calatorie pe taram banatean. Pana atunci, ne delectam cu o relaxare banateana din poze si din live streaming.Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera