Locul saptamanii: Pavilion H

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inainte de aparitia hypermarket-urilor sau a mall-urilor a fost Pavilion H - un fel de mall primitiv unde ma duceam in fiecare week-end cu parintii, in copilarie, pentru a cumpara diverse lucruri mai ieftin sau lucruri care nu se gaseau altundeva.

Plin de dulciuri, jucarii, haine si multe multe standuri ticsite cu tot felul lucruri colorate, Pavilion H era unul dintre locurile pe care le iubeam cel mai mult in copilarie, asta si pentru ca era amplasat in Parcul Herastrau.

Pavilion H Pavilion H
Pavilion H

Recent mi-am amintit de el si m-am gandit sa ii mai fac o vizita, sa vad daca mai exista sau daca s-a schimbat ceva. Ei bine, mai exista si nu s-a schimbat absolut nimic... ceea ce e ok pentru nostalgia mea, insa nu e un lucru prea bun pentru acest loc in sine.

Aceeasi aglomeratie de standuri comerciale cam cu aceeasi marfa (a carei calitate acum pare cam cheap si kitsch), aceasi iluminare slaba si aglomeratie de cabluri, singurul care pare a fi prosperat aici este stratul de praf de pe acoperisurile standurilor de la parter. Si, in afara de usile de termopan de la intrarea din fata, nici o alta modernizare.

Pacat, locul ar fi putut fi transformat intr-un spatiu cu adevarat placut si util pentru un parc. 

Insa acest lucru nu schimba cu nimic faptul ca Pavilon H are o arhitectura interesanta si a fost propusa pentru a intra in patrimoniul arhitectural al cladirilor construite in perioada 1950-1977.

Pavilion H Pavilion H
Pavilion H

Pavilion H se afla la intrarea in panta a Pacului Herastrau, intre Soseaua Kiseleff si lac si in apropierea Pietei Presei Libere. A fost construit in perioada 1949-1953 si poarta semnatura arhitectilor Gustav Gusti, Harry Stern, Ascanio Damian si a inginerului E. Titariu.

Cladirea a fost construita in acea perioada pentru a deveni o sala de expunere pentru obiecte de mari dimensiuni (utilaje industriale) si showroom de mobila. Iar interiorul a fost gandit in acest sens, de aici si aspectul de hala a unei fabrici, insa detaliile sunt cele care fac diferenta.

De exemplu, arcele de pe bolta sunt din lemn indoit - o tehnica aparuta in Germania la inceputul secolului XX si care a a fost folosita foarte mult in Statele Unite in anii '30-'40.

Pavilion H Pavilion H
Pavilion H

Pentru cei care se intreaba ce-i cu desenul de pe peretele de nord, ei bine, acesta a fost facut de graficienii Eugen Mihaescu si Sergiu Georgescu in 1964, cu ocazia "Expozitiei realizarilor economiei nationale" si, daca nu v-ati prins, asta si reprezinta.

Cei care vor sa viziteze pavilionul sau sa faca cumparaturi aici ar trebui sa stie ca este deschis de luni pana sambata intre orele 10:00 - 19:00, iar duminica intre 10:00 - 15:00

Mai multe poze pe 100eyes5 comentarii

Locul saptamanii: Pavilion H
ceaidesunatoare
#1 -

Comentariu nou

doar mie mi se pare ideal pentru concerte? ;))

Locul saptamanii: Pavilion H
mhmg
#2 -

haha

bine gruia, imi place articolul tau hahaha si eu mergeam acolo cand eram mica.

Locul saptamanii: Pavilion H
Eugen Mihaescu
#3 -

pictura de pe peretele de la nord

Din pacate lucrarea respectiva, executata in tehnica mixta nu mai exista. Ea a fost inlocuita mai tarziu de ceea ce se vede astazi. Cu stima, unul din autori

Locul saptamanii: Pavilion H
bebe
#4 -

cladirea ar trebui sa adaposteasca altceva nu acele standuri

cladirea ar trebui sa adaposteasca altceva nu acele standuri de haine

Locul saptamanii: Pavilion H
Irina
#5 -

da si nu...

E adevarat ca sunt unele magazine / produse acolo mai ''cheap'' si kitchoase, dar, din fericire, nu se poate spune asta despre toate. Ajung acolo cam o data pe an si de fiecare data am gasit lucruri interesante si calitative (haine&incaltaminte. si erau si vreo doua magazinase cu bijuterii foarte faine, din argint si nu numai) :)

Totusi sunt de acord ca e pacat de cladire si de locatie, si poate ar trebui sa faca ceva mai... ,,constructiv''... educativ... creativ :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera