Locul saptamanii: Parcul Nicolae Titulescu din Brasov

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Mai tii minte cand am mancat la Sergiana? Ei bine, asa cum iti spuneam, abia mai puteam respira dupa sesiunea gastronomica, asa ca am dat o fuga in parcul din apropiere sa ne facem siesta pe bancuta ca apoi sa ne jucam si sa ardem calorii.

Asa am ajuns in Parcul Nicolae Titulescu de pe Strada Nicolae Iorga, un loc de joaca pentru copii si batrani, primii la groapa cu nisip si cei din urma la o partida de sah sau table.

Parcul este inconjurat de cladiri si locuri mai serioase, apte sa supravegheze toata activitatea din zona naturala. De veghe asupra parcului Nicolae Titulescu stau Biserica Sf. Treime, cladirea Primariei, Muzeul de Arta si Casa Armatei.

Parcul Nicolae Titulescu Parcul Nicolae Titulescu

Ce ne-a atras atentia in Parcul Nicolae Titulescu au fost scaunelele in forma de cai de lemn care, din pacate, nu se leganau ca frumoasele si fascinantele jucarii de odinioara. Daca mai incapi pe caluti (metropotamii s-au chinuit putin), poti sa te asezi confortabil si sa alegi ce sa te joci pe tabla din fata: yams, table sau sah.

Parcul Nicolae Titulescu Parcul Nicolae Titulescu

Tentantele bucati de beton cu multe fete, fiecare dedicata unui joc, sunt, de fapt, doar un miraj. Cand am incercat sa rostogolim patratul greoi ca sa jucam zaruri, ne-am invartit noi pana am nimerit un 6,6, dar bucatile cu tablete de joc au fost de neclintit. Asadar, aceste obiecte sunt strict decorative si nu pot fi mutate dupa bunul plac pana cand nimeresti fata cu jocul dorit.

Din fericire, chiar exista o masa pictatata cu o tabla de sah si bancute si scaune de jur-imprejur la care te poti instala si poti incepe jocul gandirii. Daca nu esti in dispozitia de a-ti provoca creierul, poti sa zaci pe o banca rosie, la umbra unui copac (daca e vara) sau la lumina diafana a unui felinar cu aspect vintage.In parc o sa gasesti si clasicele locuri de joaca pentru copii. Nu ne-am apropiat de aceasta zona de distractie pentru ca nu eram inca pregatiti sa ne dam "la taca" in leagane si nu stiam cu siguranta daca ne tin toboganele.

Am vazut monumentele dedicate lui Nicoale Titulescu (diplomat si om politic), a lui Cincinat Pavelescu (poet si epigramist nascut la Brasov) si a lui St. O. Iosif (poet nascut la Brasov). Monumentul cu numele parcului nu a scapat de manifestarile artistice moderne si, pe langa gravarea numelui, erau si mici tag-uri, insemne ale underground-ului brasovean.

Parcul Nicolae Titulescu Parcul Nicolae Titulescu

Un alt element de decor care ne-a fascinat si ne-a intristat in acelasi timp a fost mini-toboganul in forma de delfin. Initial, nu i-am inteles menirea. Apoi am vazut scarile si panta pe care se presupune ca trebuie sa o parcurgi cu viteza si am dedus ca era un tobogan. Din nefericire, acesta este mult prea mic si, acum, nu putem sa-l percepem decat ca pe un alt scaunel simpatic din parc.

Daca nu ne crezi, un brasovean scrie pe blogul lui, cu o nostalgie amplificata, despre aceasta dezamagire si despre amintirile lui legate de mini-toboganul delfin.

f
sursa foto: subtampa.eu

Locuitorii orasului tin la parcul cu jocuri, motiv pentru care se opun construirii unei parcari sub Nicolae Titulescu (vezi stirea aici). Mai mult, asa am aflat si noi ca multi dintre pomii din parc sunt foarte vechi si batrani, ceea ce aduce un argument in plus pentru care parcul ar trebui pastrat asa cum este.

Acestea sunt singurele noastre amintiri din Parcul Titulescu, dar suntem siguri ca brasovenii si-au petrecut o buna parte din copilarie pe aici si ne pot spune mai multe. Asadar, ce amintiri ai legate de acest parc?

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera