Locul saptamanii - Palatul Regal, Muzeul de Arta al Romaniei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

"Dar unde e palatul?!", se zice ca ar fi exclamat tanarul principe Carol de Hohenzollern cand a venit in Romania si a vazut "casa regala" pregatita de boierime. Conacul apartinuse boierului Dinicu Golescu si servise drept "palat" lui Cuza. Instalat totusi acolo, Carol a inceput lucrarile de extindere si reamenajare, palatul capatand o forma asemanatoare celei actuale prin 1906, dupa ce la el au lucrat arhitecti care si-au pus amprenta prin Bucurestiul de acum un veac (Gottereau si Liman).

mnar

Pentru forma finala este responsabil arhitectul Nenciulescu, in anii '30, cand se amenajeaza si primele spatii tip muzeu, pentru expunerea organizata a colectiei regale de arta.

Desi putin avariat dupa al doilea razboi mondial, deja trecut in grija Ministerului Artelor si Informatiilor, in '50 se deschide in palat prima galerie de arta nationala, care va creste mai ales dupa '56, cand s-a restituit (partial) patrimoniul Romaniei.

In decembrie '89 palatul a avut ghinionul sa fie decorul uneia dintre cele mai violente scene ale revolutiei. Ca mai toate cladirile din jurul Comitetului Central, a pastrat ani intregi urme de gloante. A fost avariat cam 80% si lucrarile de restaurare au durat aproape 10 ani (s-a redeschis galerie dupa galerie incepand cu anul 2000).

mnar

Despre faptul ca Ceausescu a incercat sa isi faca elegant disparitia din CC spre Palatul regal prin tunelurile de sub Piata Revolutiei s-a spus ca este o legenda. Adevarul este ca asemenea tuneluri subterane au existat inca de pe vremea regalitatii. "Exista o cale de comunicatie subterana care pleaca din Senat catre Piata Revolutiei, o cale care pleaca de la Palatul Regal catre Piata si inca una, tot din Palatul Regal, catre Biserica Kretzulescu" (mai multe despre catacombele Bucurestilor aici)

In forma sa actuala, palatul gazduieste Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), cu trei mari sectiuni:

Galeria de Arta Europeana contine 2742 de opere (2214 picturi si 528 sculpturi), reprezentand scolile franceza (cea mai numeroasa), flamanda, germana, italiana, spaniola. Se pot vedea aici lucrari de Pieter Brueghel cel Tanar, Rubens, Rembrandt, El Greco, Claude Monet, Auguste Rodin, Antoine Bourdelle.

Galeria de Arta Veche Romaneasca are peste 9500 de piese, foarte multe de factura religioasa, din care numai vreo 900 sunt expuse in salile de la etajul 1 al corpului Stirbei.

Galeria de Arta Romaneasca Moderna de la etajul 2 al corpului Stirbei contine peste 8794 picturi si 2118 sculpturi. Se pot vedea lucrari de Tattarescu, Aman, Luchian, Grigorescu, Pallady, Tonitza, Baba, Han, Paciurea.

mnar

Pe langa aceste galerii, muzeul mai include colectiile:
- Cabinetul de desene si gravuri;
- Arte decorative, o colectie fara expozitie permanenta, dar exploatata periodic prin expozitii tematice, alimentate din cele peste 11500 de piese provenind din colectiile regale si multe particulare;
- Arta orientala: islamica, japoneza si chineza, care aduna 3100 de lucrari: covoare, tesaturi, broderii, ceramica, picturi pe matase si hartie

Muzeul are si o sectie de restaurare, cu laboratoare specializate pentru pictura, grafica, textile, ceramica, lemn, etc.

Sala Auditorium, dinspre Stirbei Voda, este folosita mai ales ca sala de spectacol, avand o acustica potrivita pentru concerte si fiind dotata cu un pian Yamaha si cu echipamente audio-video pentru conferinte.

Muzeul este deschis miercuri-duminica de la 11 la 19 (perioada mai-septembrie) si 10-18 (restul anului). Bilete: intre 7 si 15 lei, depinde ce vreti sa vedeti.

mnar

Informatii: www.mnar.arts.ro
 

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera