Locul saptamanii: Palatul Ghica-Tei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

4

(In cazul in care cautai restaurantul/terasa de la Palatul Ghika Tei - click aici pentru adresa). Daca vrei detalii despre ce este la Palat, citeste ce este mai jos.

Chiar in intersectia bulevardului Lacul Tei cu strada Doamna Ghica, vizavi de benzinarie, se gaseste unul dintre cele mai vechi si mai interesante palate din Bucuresti. E usor de ratat, cu incinta sa invadata de verdeata confundandu-se cu Parcul Plumbuita si Parcul Tei, cu care se invecineaza, insa trecatorul atent nu poate sa nu observe vulturii care pazesc poarta de intrare a Palatului Ghika-Tei. Palatul este in renovare iar vulturii par, datorita schelelor ce-i incadreaza, mai degraba sa cloceasca pasnic in cuiburi decat sa scruteze cu ochi ageri inaltimile, insa asta nu face edificiul mai putin interesant.

1

Cladirea neoclasica, in elegantul stil italienesc dar prezentand si elemente ale Renasterii franceze, a fost ridicata de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica in anul 1822 pe locul unei mai vechi case apartinand banului Dumitrache Ghica. Este cel mai important edificiu de arhitectura neoclasica italiana din Bucuresti, iar Biserica Ghica-Tei, cu care se invecineaza, i-a fost adaugata drept paraclis in 1833.

2

Multa vreme a functionat ca resedinta de vara a domnitorului, insa dupa al doilea razboi mondial vremurile s-au schimbat iar din 1979 venerabila cladire a devenit gazda restaurantului "Tei". Un lucru pe care putina lume il stie este ca Palatul Ghica Tei este legat de Manastirea Plumbuita printr-un tunel de refugiu lung de aproape un kilometru - semn al timpurilor tulburi in care a fost cladit.

3

In prezent are un statut de proprietate incert, fiind revendicata de urmasi ai familiei Ghica, iar lucrarile de renovare par sa stagneze. Placa cu 'santier in lucru' de la intrare lasa ultima cifra a anului incheierii lucrarii necompletata, iar paznicul de la intrare era pe cat de plictisit, pe atat de necunoscator in ce priveste soarta ultima a cladirii. Nu putem decat sa speram ca Palatul Ghica Tei va reveni cat mai repede in circuitul turistic al Bucurestiului - si asa avem prea putine cladiri vechi si frumoase.

3 comentarii

Locul saptamanii: Palatul Ghica-Tei
Angel Bojenescu
#1 -

Comentariu nou

Legislatia nepusa la punc distruge si oameni si cladiri, distruge istorie...

Locul saptamanii: Palatul Ghica-Tei
sorin victor
#2 -

palatul Ghica

inainte de '89 am intrat o singura data, la o nunta,dupa '89 nimeni nu a mai avut voie sa intre,inainte Securitatea era ca la ea acasa.

Locul saptamanii: Palatul Ghica-Tei
Ruxandra Stetca
#3 -

palatul Ghica Tei

tocmai am citit ca Bon Mariage ar intra in custodia palatului. pentru organizarea de nunti, evident.

sursa:
http://www.wall-street.ro/slideshow/Lifestyle/67419/Criza-are-si-nuante-de-alb-Luxul-unei-nunti-de-poveste.html

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera