Locul saptamanii - Palatul Copiilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
“Toti soimii patriei viseaza la ziua cand vor deveni pionieri. Va fi, gandesc ei, cea mai frumoasa zi, luminoasa si solemna, vesela si neasemuit de bogata in intamplari. Atunci, in stralucitoarele uniforme, cu fetele radiind de fericire, aliniati sub drapelul tricolor al patriei vor rosti un angajament maret, vor primi cravata rosie cu tricolor, motiv de mandrie pentru orice copil” Sursa

Pionierii ii aduceau flori lui Ceausescu. Pionierii ii recitau poezii. Pionierii erau viitorul... si de aceea ei meritau doar ce este mai bun. Atat in bucuresti cat si in toate orasele tarii se construisera "case ale pionierilor" unde se tineau cursuri extrascolare.

In Bucuresti pentru o vreme Palatul Pionierilor a functionat din cladirea Muzeului Cotroceni de astazi. In 1985 a fost inaugurata cladirea pe care o cunoastem astazi sub numele de Palatul Copiilor, de pe bulevardul Tineretului. Colectivul de ingineri si arhitecti care au proiectat cladirea a primit in 1985 Premiul Uniunii Arhitectilor.

Intr-adevar, cladirea care ocupa 17.000 de metri patrati pare a fi visul oricarui arhitect. Daca iti schimbi unghiul de vedere, atunci si cladirea isi schimba fatada. Pare a fi un centru de cercetari stiintifice. Unde mai pui ca are si un telescop acoperit in varf.

Cladirea are mai multe sectoare, fiecare cu o functie diferita. Cel mai important sector este scena cea mare, cu 800 de locuri, fose pentru orchestra, garderoba, turnuri si buzunare scena. Este o sala de spectacole in toata regula. Urmatorul sector este cel al atelierelor speciale pentru cercurile de informatica, modelism, limbi straine, orchestra, ansamblu coral, coregrafie, arte plastice, teatru.

Palatul Copiilor apare ca subiect de discutie cel mai des cand este vorba despre ansambluri de copii. In cadrul sau opereaza corurile Alegretto, Adagio si Meloritm, premiate in cadrul concursurilor internationale. Formatia Meloritm existsa din anul 1979, iar Alegretto inca din 1974.In cadrul Palatului Copiilor se afla al doilea cel mai modern Observator astronomic din tara, dupa Observatorul Academiei Romane. In timpul eclipsei de soare din 1999, Observatorul de aici a fost Centru National.

Functia principala a palatului, aceea de a fi un loc unde copii pot sa invete ceva nou si sa eventual sa-si descopere o pasiune, s-a pastrat pana astazi. Cursurile extra scolare care pot fi urmate la palat intra in trei categorii: cultural-artistice, tehnice sportive. In cadrul cursurilor culturale, copiii se pot inscrie la cursuri de pian, intr-unul dintre ansmablurile corale... se poate invata chiar si ceramica.

In materie de cursuri sportive, exista judo, dans sportiv, inot, traseu turistic. In spatele palatului se afla opt terenuri de tennis. Palatul Copiilor are si un cerc special de informatica, care intra la categoria cercurilor tehnice, alaturi de hidrobiologie si astronomie. Inscrierile pentru aceste cursuri au loc in fiecare an, in prima jumatate a lunii septembrie.

Sursa: Wikipedia, Palatul National al Copiilor
GalerieNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera