Locul saptamanii - Palatul Bragadiru

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
De Palatul Bragadiru au auzit mai mult cei preocupati de organizarea unei nunti "speciale, ca-n povesti" sau cei care vroiau un eveniment intr-un cadru elegant. De curand, locul a revenit in atentia publica, o data prin faptul ca aici au avut loc mai multe "intamplari" artistice alternative iar, pe de alta parte, pentru ca a fost scos la vanzare pe piata imobiliara de lux, cu mentiunea ca se poate transforma in hotel, in birouri sau, de ce nu, intr-un ansamblu rezidential de lux.

bragadiru
foto de aici

In 2003, Palatul Bragadiru a fost restiuit mostenitorilor legali care, insa, acum vor sa il vanda pentru ca sustin ca suma rezultata din inchirierea salii de bal abia acopera factura la caldura din timpul iernii, caldura necesara oricum pentru a nu se deteriora ornamentele.

bragadiruintreg
foto de aici

Dincolo de valoarea sa arhitecturala si istorica, Palatul Bragadiru se ridica la o valoare imobiliara de aproape 30 milioane de  euro, mai ales daca tinem cont ca este printre putinele cladiri de acest gen din Bucuresti. De fapt, se considera ca Bucurestiul are doua palate de acest fel, acesta si palatul Stirbei, aflat in zona Baneasa, care este insa mai sarac in decoratiuni si mai putin interesant ca arhitectura.

bragadiru
Foto de aici

Palatul Bragadiru, supranumit si Colosseum pentru dimensiunile sale impresionante (peste 7000m2 de suprafata utila si 12.000 de teren), a fost construit intre anii 1908 si 1911 de Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta era un important om al vremii, care poate fi numit, intr-adevar, o expresie romaneasca a "visului american".

 bragadiru
Foto de aici

Intuitia sa in afaceri l-a facut sa castige bani la inceput din vanzarea de rachiu pe front in timpul razboiului de Independenta si de spirt spitalelor pentru a trata ranitii. El infiinteaza, in comuna Bragadiru de langa Bucuresti, prima fabrica de alcool rafinat. Aceasta il face sa-si schimbe numele din Dumitru Marinescu in Dumitru Marinescu Bragadiru si sa devina unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri ai epocii. A deschis si o fabrica de bere in Bucuresti, pe locul fostei gradini Laptev (Adrian Majuru - Bucurestii mahalalelor sau periferia ca mod de existenta), concurand astfel cei doi producatori consacrati - Luther si Oppler. El a construit primul telefon din Romania, cu stalpi de telegraf care faceau legatura intre mosia de la Bragadiru si Fabrica de Bere, aflata in zona Cosbuc.

bragadiru
foto de aici

Palatul Bragadiru a fost gandit ca loc de recreere si de educatie pentru angajatii fabricii, un Palat al Culturii cu sala de bal care folosea atat pentru petreceri, dar si pentru teatru si concerte, cu biblioteca, popicarie, magazine si camere de oaspeti. Aceeasi grija pentru muncitori si pentru educatie l-a facut sa ofere copiilor angajatilor paine si lapte, ca rasplata pentru faptul ca invatau si mergeau la scoala (acum vedem ca initiativa "cornulet cu lapte" nu e deloc noua).

bragadiru
foto de aici

Daca ne gandim ca Palatul Bragadiru a fost construit pe principiul "merge si asa", mai ales ca era facut pentru muncitori, ne inselam. Este vorba de o constructie impresionanta atat prin marime, cat si prin arhitectura si decoratii, cu o atentie deosebita data detaliilor si elegantei generale pe care o exprima locul. Se inscrie in traditia de a avea, pe langa fabrica de bere, si un loc unde muncitorii sa-si poata petrece timpul liber. Concurenta avea si ea - Eliseul Luther si braseria, sala de spectacole Colosseul Oppler.

In curte se afla o gradina de vara si o terasa. Cu o arhitectura eclectica, cu scari in spirala in stil Normand, cu stucaturi, statui inserate in fatada cladirii, oglinzi venetiene, balcoane in stil victorian, cu ornamente si cu lemn sculptat, Palatul Bragadiru are o valoare deosebita, atat istoric, cat si cultural. La fel ca Fabrica de Bere, Palatul a fost proiectat de arhitectul german A.Schucker, in 1894.

bragadiru
Foto de aici

Ansamblul este format de fapt de cladirea principala, cu sala de bal, de trei etaje si o cladire mai mica, de 200m2 suprafata si cu doua etaje. Aici au functionat si Banca Bragadiru-Rahova, precum si cinematograful Aida.

Dumitru Bragadiru a murit in 1915, iar dupa aceea de afacerile familiei s-a ocupat fiul acestuia. Din 1948 insa, s-au ocupat, mai "bine" ca oricine, comunistii. Fabrica a fost redenumita Fabrica de bere Rahova iar Palatul Bragadiru s-a transformat in Casa de Cultura Lenin iar din 1970 functiona in paralel si un oficiu de stare civila. Numele fondatorului a fost spart cu ciocanul si a fost sters din memoria orasului.

bragadiru
Foto de aici

"La Palatul Bragadiru am constatat ca e o «ramasita» nu numai  arhitectural vorbind, ci si un rest dintr-un fel de viata care a fost distrus in timpul comunismului.", spune Peter Reder, artist contemporan englez, care a venit in Bucuresti, care a prezentat aici Guided Tour, un tur neconventional al cladirii. Intr-adevar, Palatul Bragadiru face parte din categoria locurilor cu memorie, cu un fel de "what if" care ne face sa ne intrebam cum ar fi aratat Bucurestiul daca cei 50 de ani de comunism nu ar fi fost realitate.



5 comentarii

Locul saptamanii - Palatul Bragadiru
ionut
#1 -

ricuest

de vreo doua zile caut un numar de telefon de la palatul bragadiru, iar g**gle m-a "ajutat" doar cu numere de agentii imobiliare. daca nu e cu banat, v-as ramane indatorat pentru un asemenea numar de telefon. un raspuns in acest sens la adresa de mail subscrisa ar fi de nepretuit:)
..organizez chestii, si de-aia.
multumesc anticipat,
ionut

Locul saptamanii - Palatul Bragadiru
M
#2 -

Comentariu nou

foarte frumoasa locatia nu am ce face. Un singur defect are: NU ARE AER CONDITIONAT!!! deci... inchipuiti-va un bal sau o nunta ca la sauna :D

Locul saptamanii - Palatul Bragadiru
ELENA VANEATA
#3 -

palatul Bragadiru

Cladirea este superba !!!
de ce nu face parte din patrimoniu ?!
Ce face Ministerul Culturii ?
Dar Primaria Generala a capitalei ?!
Dar primaria sectorului 5 ?este pe teritoriul ei ?
Nici nu trebuia retrocedata !!! trebuia sa fie platita din bugetul de stat,este a noastra a celor care ani de zile am platit impozit pentru intretinerea acestei cladire ,altfel era la pamant ,o ruina !!!
ce face societatea civila ? de ce tace ?
Alo ! trezirea !
Elena VÂNEAŢĂ -presedinte Asociatia Pentru Drepturile Pensionarilor din Romania.

Locul saptamanii - Palatul Bragadiru
A.P.
#4 -

re: palatul Bragadiru

Retrocedarea palatului este foarte normala. Statul oricum nu a facut nimic deosebit pentru cladirile speciale detinute. Totul este in paragina. Sa faca parte din asa zisul patrimoniu dar sub conducerea unor oameni capabili sa ingrijeasca un palat de asemenea valoare. Nu ati platit impozit doamna ca sa fie intretinuta aceasta cladire. Impozitul este acelasi si cu palat si fara. Sa nu mai vorbim ca inca se scurg banii in directii 'necunoscute'. Acestia sunt detinatorii de drept si au dreptul sa faca ce vor cu palatul. Si ce sa faca societatea civila.. Considerati ca fiecare individ sta prea bine avand in vedere somajul Romaniei si rata de infractionalitate? Sa fim seriosi omul de rand nu are dreptul sa faca nimic in legatura cu asta, nici de ce si nici cum. Omul nu trebuie sa faca scandal, ci trebuie sa isi vada de treaba lui. Nu instrigati oamenii pentru scenarii SF.

Locul saptamanii - Palatul Bragadiru
Laurentiu
#5 -

MANAGEMNT PROST instruit si lipsit de profesionalism

Am eveniment in luna septembrie 2012 organizat la Palatul Bragadiru (nunta). FOARTE DEZAMAGIT de atitudinea celor responsabili. Cand ti se aduc vorbe de genul: cu 1 zi inainte de eveniment :"daca nu faceti dovada platii INTEGRALE, va anulam evenimentul si ne puteti da in judecata, desi ati achitat 75% din suma cu 3 luni inainte, sau va servim doar 75% din invitati", SAU "va facem un favor ca va or
ganizam evenimentul", SAU "putem si fara voi, nu stam in voi", atunci ca si client corect si care achita cu 3 luni inainte 75% te simti umilit, santajat si dispretuit. NU recomand nimanui sa organizeze nunta acolo, pentru ca se IMPUN in ultimile zile niste conditii absurde, care nici macar in contract nu sunt prevazute. FOARET RIGIZI, ingusti in gandire si managementul este CEL MAI PROST PREGATIT vazut vreodata la vreun eveniment.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera