Locul saptamanii - Padurea Baneasa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe vremea cand plopul facea pere si rachita micsunele, pe cand caii se potcoveau singuri si porcii zburau in inaltimile cerului, a fost odata un codru. Al Vlasiei, i se zicea. Des si intunecat, cu copaci falnici si verzi, pe langa care nici o gaura de ozon nu cuteza sa dea tarcoale.

A fost alta data, ca niciodata, un cioban. Bucur ii zicea. Si el a infiintat Bucurestiul, s-au adunat oameni la un loc, a inceput industrializarea, s-a dezvoltat comertul, a venit secolul 20 si din codru a ramas o padure scheletica care se numeste Baneasa in amintirea faptului ca a apartinut odata vaduvei banului Ghica.

baneasa

"Acolo se auzeau cântările cele melodioase ale cucului privighetorilor, turturelelor şi ciocârliilor; zbengui mieilor ne lângă oiţe şi cântecul ciobanului din caval. [...] Acolo se desfătau, deodată cu sosirea primăverii, junii şi junele Bucureştilor, cu două codiţe lăsate pe spate, iar căciuliţele pe sprânceană, [...] cu antiriu de sevaiu, ciacşir roşu de laburi sau enghiurşal, meşii cu papucii galbeni şi roşu, cusuţi cu ciacşir, şi, în urmă, cu fracul, capela şi pardesiu.
Acolo se întreceau bucureştenii cu caii lor [...]. În fine, pe acea dumbravă se făceau poeziile cele mai amoroase: Frunză verde şi o lalea; Cuculeţ peniţă sură; Nu mă pedepsi stăpână; Bâr oiţă bâr şi, mai târziu, De-aş fi iubit o gingaşă floare, valsurile de Lanner şi Strauss, polca şi, în fine, cancanul." (citat de aici)

Intelepciunea populara ne zice asa: codru-i frate cu romanul. Si pe acest principiu de inrudire are loc un transfer de identitati. Fratele cel alb locuieste in casa facuta din fratele cel verde, eventual trantita direct pe fostele lui degete de la picioarele stejarului.

baneasa
foto via

Citim ca in 2002, intr-o incercare de a opri constructiile, padurea fusese trecuta in zona 0 de impozitare, adica impozite foarte mari. In 2004 a fost "scoasa in extravilan" tot in acest scop si teoretic constructiile in zona padurii sunt interzise.

Cu toate acestea, in Baneasa se intampla concomitent urmatoarele: se taie copaci pentru foc sau pentru constructii, se vinde lemnul cu caruta la preturi derizorii, se defriseaza, iar locul despadurit este cerut pentru constructii, ca doar nu mai e padure, nu? (despre asta citim aici) Pana cand va ramane un singur copac firav sustinut de o pancarda pe care o sa scrie "Acesta este ultimul copac din padurea Baneasa."

baneasa
foto via

padurea-baneasa.blogspot incearca sa traga un semnal de alarma, insa probabil cu o voce prea mica pentru zgomotul santierelor :(

Iesitul la padure nu inseamna numai plimbare si oxigenare de plamani. In Padurea Baneasa s-a deschis de cativa ani un teren de paintball. Foarte draguta initiativa, cata vreme pastreaza curatenia in jur. Pe site-ul lor citim - si ne bufneste din pacate rasul - ca avantajele terenului sunt "copacii inalti si desi care protejeaza de razele soarelui si de ploaie (padure racoroasa care te scapa de canicula verii)".
Sau: "padurea deasa si foarte intunecata ascunde multe primejdii" (de aici) Biata padure ar putea cu greu sa camufleze o vulpe mai schiloada. Din minune de codru, a ramas mai degraba un crang.

baneasa

Padurea are un mic camping si o zona de casute, unde trebuie sa fie tare fain sa stai in timpul saptamanii, cand nu sunt plimbareti si cand nu auzi decat claxoanele de pe sosea si adormi leganat de sunetul dulce al drujbei. Daca vreti sa inchiriati doar pentru o zi, cat sa va aerisiti la padure, dar sa nu stati pe scaun de plastic in fum de mici, 70 de lei camaruta. Alte preturi si detalii aici. Daca vreti doar sa luati pranzul, restaurantul Casa Alba e si el prin zona, putin ferit de grataragii, retras de sosea si cu un parc frumusel in fata.

baneasa

De gradina zoologica nu va mai spunem nimic. Am fost acolo vara, am fost si iarna, v-am spus si despre elefantita Gaya, ati fost si voi probabil si ati plecat dezgustati de mizeria umana a vizitatorilor si de tristetea locatarilor, ca sa nu mai vorbim de mizeria propriu-zisa din padure si de la "terasele" de la liziera.

Cum suna zicala? Salveaza un copac - vaneaza un castor? Cum sa o aplicam la situatia padurii Baneasa? Sugestii?1 comentariu

Locul saptamanii - Padurea Baneasa
Ioan Diaconu
#1 -

stapanii inca necontestati ai padurii Baneasa

Pana la urma a cui e padurea Baneasa?
Parca era un loc public, "oaza de verdeata" spre bucuria orasenilor, fals.
Daca ar fi fost asa autoritatea publica ar fi avut grija de padure, sa nu i se fure copacii, terenul, sa nu fie poluata cu fum de gratare si zgomot de manele, sa nu ofere loc de munca fetelor de pe sosea si dubiosilor strecurati cu vehicule motorizate in inima ei. Sigur, o autoritate publica responsabila si responsabilizata de noi toti, cei care o platim.
Deocamdata intr-o plimbare de o ora cu bicicleta m-au alergat, pe rand, cinci haite de caini, singurii stapani necontestati ai padurii Baneasa.
Nici un ONG sa-i salveze de viata grea din padure?

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera