Locul saptamanii - Observatorul Astronomic
Privitul la stele nu este neaparat o activitate romantica, visatoare, nu inseamna ca esti preocupat de zodii si compatibilitati, nici ca esti ingrijorat ca iar se aliniaza planetele si mai vine sfarsitul lumii inca o data.
Studierea astrelor este o disciplina foarte serioasa, diferita de astrologie. Chiar daca nu este domeniul tau, o incursiune la Observatorul astronomic Vasile Urseanu (aflat pe Lascar Catargiu, mai sus de Piata Romana spre Piata Victoriei) te poate face sa intelegi ceva mai multe din miscarile astrelor, din formele lor sau sa privesti cu suspiciune argumentata isteriile despre catastrofe.
Calea cea lunga pana la "steaua care-a rasarit" se scurteaza considerabil atunci cand te uiti printr-o luneta sau cand citesti informatii care trec dincolo de fiorul eminescian. Intr-o casa in care atmosfera de moda veche si-a pastrat farmecul, Observatorul Astronomic din Bucuresti pune la dispozitia vizitatorilor atat echipamentul necesar pentru observarea astrelor, cat si informatii sau cursuri de astronomie.
Cine a fost Vasile Urseanu? Un amiral care a participat in multe misiuni maritime ale Romaniei la inceputul secolului trecut, chiar si in cele de razboi si care a fost pasionat de astronomie. Inca din timpul calatoriilor pe mare, amiralul a dat dovada de o buna cunoastere a astrelor (nu in sensul de zodii sau preziceri...), ceea ce l-a facut ca in 1908 sa prezideze prima adunare generala a Societatii Astronomice Romane.
Amiralul nu era un astronom foarte cunoscut si nici nu a descoperit o noua stea, dar era pasionat. Fosta sa casa de distractii este un observator, ceea ce i-a asigurat faima eterna printre cei care adora sa fie "cu capul in nori".
Si, chiar daca a fost initial doar pentru amuzamentul personal, accesul la luneta a fost acordat tuturor pasionatilor vremii, ajungand chiar motiv de cearta intre cercetatorii de la Institutul Astronomic. Unii au ramas la institut, in timp ce altii au decis sa isi continue cercetarile in casa amiralului.
Daca te uiti atent, cladirea Observatorului Astronomic are o subtila forma de nava, inzestrata cu o cupola astronomica de 5 metri, deoarece Vasile Urseanu dorea sa poata studia stelele ca si cand ar fi fost pe un vas.
Dupa moartea amiralului, sotia sa doneaza casa municipalitatii Bucuresti, care stabileste aici sediul pinacotecii. Iar luneta ajunge in depozitul de la subsol, unde sansele de a mai prinde o eclipsa erau inexistente. Pana in 1950 cand i se reda insa casei din Lascar Catargiu destinatia initiala, aceea de a functiona ca observator astronomic.
Echipamentul folosit aici nu este chiar de ultima generatie. Nici de penultima. De fapt, muzeul se mandreste cu o luneta veche de aproape o suta de ani, instalata in cupola chiar de la inceputul activitatii observatorului. Este vorba de o luneta ecuatoriala Zeiss, de 150mm diametru.
In afara de aceasta, mai sunt cateva lunete a caror varsta e in medie 50 de ani, dar sunt perfect functionale. Observatorul a primit cu imprumut un telescop computerizat, mult mai performant decat ce se afla acolo, deoarece unul nou ar costa cam 3.000 de euro.
Vizitatorii prefera totusi luneta din cupola, care este folosita doar la evenimente speciale, probabil datorita aerului de obiect vechi, cumva de poveste, chiar daca noul telescop este de departe mai performant.
In plus, se mai pot gasi planse si fotografii astronomice, imagini ale planetelor insotite de explicatii. Aceasta nu e deloc o regula, spun cei de la muzeu, expozitia de acum face parte din programul "Navigam printre stele", realizat impreuna cu clubul Rotary, care isi propune sa restaureze Observatorul astronomic. In general, este un muzeu fara exponate, sau mai exact ale carui exponate sunt pe cer.
De fapt, desi este vorba de un muzee, Observatorul beneficiaza de foarte putini bani, atat de putini incat nu-si poate cumpara echipament performant, nu poate organiza evenimente de amploare si... nici casei nu i-ar strica ceva renovari.
Personalul este putin si lucreaza mai mult din pasiune pentru astronomie si pentru a nu lasa Observatorul sa imbatraneasca urat si definitiv. In 2008 acesta implineste 100 de ani, moment in care ei spera sa se fi terminat macar o parte dintre restaurarile si proiectele propuse.
Cupola nu poate fi rotita asa cum ar trebui, mai ales in timpul iernii cand luna se vede... doar dintr-o parte. Terasa de langa cupola, acolo unde sunt instalate stativele pentru lunete, a trebuit sa fie ridicata in momentul in care in epoca de aur s-a dispus construirea de blocuri. Altfel, nu s-ar mai fi vazut mare lucru. sau mai exact s-ar fi vazut draperiile de la vecinii de la 10...
Vine lumea? Da, in ciuda faptului ca Observatorului i se refuza modernizarea. Majoritatea vizitatorilor sunt tineri, cei mai multi studenti. Vin curiosii, copiii, grupurile cu “scoala”.
Cei mai multi oameni vin atunci cand se anunta prin presa un eveniment important, la Perseide au fost 300 de oameni, duminica asta s-a spus ca se va vedea Marte si au venit o suta. In general, in noptile in care este deschis (martea, vinerea si sambata) vin 20-30 de vizitatori. Desi biletul nu este deloc scump (2 ron adulti, 1 ron elevi/studenti/pensionari) de ziua Observatorului lumea se inghesuie pentru ca este gratis. Din fericire, cam un sfert dintre ei se intorc regulat.
Cam 30% dintre vizitatori sunt straini care vin fie datorita agentiei, fie intra in cladire cu ghidul orasului in brate. Toti sunt surprinsi ca exista asa ceva, ca au posibilitatea sa vada stelele pe viu... si in Romania. Caci pe afara, observatoarele nu se gasesc in orase datorita poluarii excesive. Si noi inca mai avem sansa sa exploram cerul din centrul orasul si nu profitam asa cum ar trebui.
Ce vor vizitatorii sa vada? Luna este cap de afis, si ea se arata doar 2 saptamani pe luna spre dezamagirea multora. Pe locul doi sunt planetele, dar si acestea se vad doar in anumite perioade. Mai sunt si pasionatii de astrologie, care cauta anumite constelatii sa vaa daca se aliniaza cum trebuie. Si fanii SF care intreaba mereu de stele inventate, despre care au citit. Nu lipsesc nici cei care vor sa caute civilizatii extraterestre pe Marte sau vor sa-si vada steaua. Si nu vorbim despre cea din Ghencea, ci un adevarata, caci in State exista 2 firme care iti vand steaua ta.
Un loc ce ar putea deveni unul dintre principalele puncte de atractie ale capitalei este lasat in voia... stelelor. El este salvat prin entuziasmul celor care se incapataneaza sa spuna ca privitul la astre este interesant si atractiv. Cu o investitie serioasa, cu o aducere la zi a echipamentului si cu activitati inteligent orchestrate, Observatorul ar putea servi nu numai pasionatii de astronomie, ci orasul in sine, devenind o atractie pentru turisti, mai ales ca beneficiaza de o locatie cu un aer deosebit.
Ii multumim lui Adrian Bruno Sonka pentru informatii si fotografii din arhiva Observatorului
Orar:
Marti 14-22 Miercuri 10-18 Joi 10-18 Vineri 14-22 Sambata 14-22
misto si nu prea
Am fost acum vreo doi ani la Observator cu inima plina. Ma asteptam sa vad toate constelatiile universului. Am sunat pentru programare si mi-au zis sa vin linistita ca e liber tot timpul. Cand am ajuns era o imbulzeala acolo... un grup de liceeni cu clasa. Nu are rost sa va spun ca liceenii care vin la ore facultative "obligatorii" nu sunt preferatii mei. In rest cei de acolo erau extrem de amabili, raspundeau la intrebari si m-au invitat sa vin si a doua zi in costul aceluiasi bilet, ca sa nu fiu suparata din cauza aglomeratiei. Macar am vazut luna. Dar nu toata. O parte din ea marita de ... 150 de ori.
Site-ul ASTROClubului...
Ma nemultumeste site-ul neactualizat al Astroclubului!
FORMAREA SISTEMULUI PLANETAR
Am elaborat o teorie completa privind FORMAREA SISTEMULUI PLANETAR, dupa 20 ani de studii exclusiv individuale.Aceasta cuprinde 26 pagini A4.Doresc sa o prezint unor specialisti in astrofizica si eventual geonomie, in cadrul unui simpozion stiintific! Consider ca aceaste lucrare, va produce un adevarat soc in opinia publica si indeosebiin randul oamenilor de stiinta! TEL. 0743.018.046. EMAIL. INULUCOV@YAHOO.COM. TARGOVISTE,66 ani.