Locul saptamanii: Muzeul memorial C.I. si C.C. Nottara

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Din curte priveste spre bulevardul Dacia bustul din bronz al lui Constantin I. Nottara, una dintre cele mai de seama personalitati ale teatrului romanesc. Deschizi o poarta grea de fier si pasesti in casa scufundata-n istorie. Te intampina la intrare masuta de machiaj a actorului Nottara cu cateva pensule ramase, pe care acum sta cutia cu bilete pentru vizitarea casei.

nottara

Casa memoriala Nottara a fost amenajata de Ana Nottara si donata in 1956. Sotia compozitorului C.C. Nottara a continuat sa traiasca aici pana in 1981 si s-a ocupat de imbunatatirea si imbogatirea colectiei care omagiaza cele doua personalitati. 

nottara nottara

Parchetul scartaie puternic la fiecare pas pe care-l facem prin camerele de la parter, cele care au apartinut actorului. Peretii vechi din 1931 sunt acum acoperiti cu multe fotografii ale lui Constantin Nottara, dar si ale colegilor de scena. Majoritatea obiectelor de bronz, tablourile, precum si mare parte din mobilierul din palisandru pe care le gasim in casa sunt de fapt cadouri/donatii de la admiratorii actorului, altfel se observa modestia lui, actorul fiind preocupat mai mult de teatru decat de orice altceva. Ba chiar, Nottara-tatal era si mai apreciat pentru daruirea sa si atunci cand era bolnav el continua sa mearga la teatru.

nottara
sursa

O scara ingusta te poarta spre etajul 1 al casei. De-o parte si de alta peretii sunt imbracati in zeci de fotografii cu personalitati din lumea teatrului si a muzicii, dar si cu diplome si medalii omagiale.

Etajul 1 pastreaza amprenta fiului lui Constantin I. Nottara, compozitorul Constantin C. Nottara. Preocuparea pentru estetica si arta este mult mai vizibila in aceste camere in care regasim o biblioteca imensa comandata special pentru biroul de studiu al compozitorului. Biblioteca adaposteste 7300 de volume, multe fiind editate la inceputul secolului al XIX-lea si au fost cumparate de la fiul lui Mihai Pascaly. 

nottara
sursa

Camerele de aici se deosebesc si prin vaze de origine orientala aduse din China si Japonia, portelanuri de Sevres, Meissen sau Alt Wien, oglinda venetiana, candelabrul de cristal de Boemia, obiecte de sticla din Boemia, Murano si Galle realizate in ateliere celebre si  bineinteles pianul Bechstein al muzicianului la care se canta de 70 de ani.

nottara
sursa

Mobilierul de palisandru din biroul muzicianului este specific perioadei interbelice. Aici vedem si masute orientale cu incrustatii de fildes si sidef, precum si bustul actorului C.I. Nottara executat de Milita Patrascu.

Am aflat ca in acesta incapere se tin activitati culturale cu liceeni si copii, se organizeaza serate muzicale sau mici concerte, o traditie instituita de Ana Nottara, sotia lui Constantin Profesorii inchiriaza sala pentru o ora jumatate-doua sau chiar mai mult in schimbul sumei de 150 lei, exersand cu elevii care studiaza pianul, muzica - elevii Scolii nr 5, elevi de la Liceul Dinu Lipati sau studenti la Conservator.

nottara
sursa

Pe langa parter si etajul 1 mai exista un etaj care este transformat in atelier de reamenajare a obiectelor din muzeele care tin de Palatul Sutu, acelasi lucru se intampla si la subsolul casei. Trebuie sa specificam ca o data ce pasesti in casa familie Nottara vei avea ocazia sa-i cunosti pe toti membrii familiei din fotografiile si portretele expuse aici.

Biletul de intrare costa 5 lei, redus 4 lei si daca sunteti norocosi sa nimeriti o zi cu ghid, veti afla povesti frumoase si prea putin cunoscute despre viata celor doi mari Nottara.

Program de vizita:
Luni, Mari - inchis
Miercuri, joi, vineri, sambata, duminica:   9-16.30

Adresa: Bulevardul Dacia, 105

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera