Locul saptamanii: Gradina Capitol

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Pe strada Constantin Mille ne-am mai plimbat si cu alte ocazii, de data asta ne-am dus sa vedem Gradina Capitol. Unul dintre cele mai vechi locuri din Bucuresti si cele mai iubite din perioada interbelica, monumentul se afla acum in paragina, existand cateva proiecte care incearca sa-l resusciteze.

Gradina Capitol Gradina Capitol

Din fericire, vara aceasta gradina este deschisa publicului, avand loc aici diverse proiectii de film, concerte sau expozitii. Desi cladirea de la numarul 13 nu prea te imbie sa intri in ea - ca multe dintre constructiile din zona, si ea a fost data uitarii - interiorul Gradinii Capitol este aproape fascinant, iar mai nou, usa sta deschisa, parca invitandu-te sa-i explorezi continutul. Arhitectura deosebita, multa vegetatie, intimitatea conferita - totul are un iz aparte, chiar daca ranile timpului sunt adanci si vizibile pe peretii si stalpii Gradinei Capitol.

Gradina Capitol Gradina Capitol

Prima data cand am intrat in ea a fost tot la o proiecte de film si m-a incantat. In interior se afla Teatrul de vara cu un cinematograf acoperit, aleea pietruita cu fantana din mijloc si scarile greoaie pe care le urci pana la balconul romantic al gradinii. Acum peretii sunt imbracati in panze albe, in fata se afla ecranul mare pregatit pentru proiectii, iar de-o parte si de alta se gasesc bancute, covorase si scaune pliante pe care sa stai in timpul vizionarii.

De la balcon zaresti cu greu ecranul pe care se proiecteaza filme din cauza copacilor crescuti aici si care nu au fost de mult timp taiati sau tunsi. Dar Gradina este un loc in care te poti adaposti de caldura si soarele dogoritor, fiind umbroasa si umeda - tocmai bun pentru proiectii de filme si afterparty-uri intime.

Gradina Capitol Gradina Capitol

Gangul prin care se iese in strada Constantin Mille este intunecat, iar pe unul dintre pereti scrie Intrarea libera. Asa am facut si noi, am intrat intr-o dimineata de luni si am dat peste vreo 16 iepuri deloc speriati de necunoscutii care le paseau in lumea lor fermecata.. Paznicul, un domn foarte amabil, care se odihnea in interiorul gradinii, prin care se gasesc si obiecte din recuzita Teatrului Mic din apropiere, ne-a invitat in interior, prezentandu-ne "crescatoria de iepuri", care acum zburdau liberi prin gradina.

Gradina Capitol Gradina Capitol

Construita in anul 1912, Gradina a supravietuit celor doua razboaie mondiale, fiind nationalizata in '48, ca 20 de ani mai tarziu sa fie inchisa din cauza ca se transformase dintr-o gradina grandioasa intr-o constructie subreda ce-ti putea pune viata in pericol. Primul film vazut de Gradina Capitol a fost "Voyage dans la lune" de Georges Méliès, dar tinerii organizatori de evenimente incearca sa readuca la viata ceea ce a mai ramas din gradina, cu noi proiectii de filme si petreceri.

Gradina Capitol Gradina Capitol

In 2006 Teatrul Fara Frontiere juca aici o piesa de teatru neconventional, ca un an mai tarziu, Gradina Capitol sa devina Zona Autonoma Temporara si sa gazduiasca diverse evenimente. Astazi, puteti face o vizita in centrul Bucurestiului, pe o strada cu istorie strajuita de case vechi, de Teatrul Mic, de fostul Palat al Presei, si va puteti opri la Gradina Capitol - un loc linistit si aparte.

Pana pe 23 august vor avea loc proiectii video, muzica, workshop-uri sau expozitii. Iar pe iepurasi ii veti indragi oricum, dar va trebui sa-i respectati, avand in vedere ca ei sunt cei mai fideli spectatori din Gradina Capitol.3 comentarii

Locul saptamanii: Gradina Capitol
Eu
#1 -

>:P

astazi am trecut p acolo...si era lacatul pus!..cand e deschisa de fapt?

Locul saptamanii: Gradina Capitol
rata
#2 -

fum in ochi

Locul saptamanii: Gradina Capitol
reptilianul
#3 -

open

de la 9 dim la 2 dupa amiaza de luni pana vineri

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera